مدیتیشن، یک روش توصیه شده برای کنترل استرس است. این ورزش دارای فواید بسیاری از جمله کاهش استرس و اضطراب، برطرف کردن سر درد و حتی افزایش ایمنی بدن نسبت به بیماری ها می باشد. اگر با فواید و تکنیک مدیتیشن آشنا بودید، بیش از پیش نسبت به این ورزش علاقه مند می شدید.
پیشنهاد برنافیت: [button color=”orange2″ link=”https://bornafit.ir/%D8%AA%D9%85%D8%B1%DB%8C%D9%86-%D9%87%D8%A7%DB%8C-%D9%85%D8%AF%DB%8C%D8%AA%DB%8C%D8%B4%D9%86-%D8%B1%D8%A7-%D8%AD%D8%A7%D9%84-%D8%A7%D9%86%D8%AC%D8%A7%D9%85-%D8%AF%D8%A7%D8%AF/” align=”right” target=”_blank”]چرا تمرین های مدیتیشن را باید در همه حال انجام داد؟[/button]
اساس مدیتیشن
مدیتیشن به روش های گوناگونی تمرین می شود.
گرچه تکنیک های مدیتیشن گوناگونی وجود دارد، اما در تمام آنها نقاط مشترکی وجود دارد که در ادامه بیان شده است.
- ذهن آرام: با مدیتیشن، ذهن شما آرام می گیرد. با این کار می توانید از تمرکز بر روی موقعیت های استرس زا و مشکلات زندگی بپرهیزید و آنها را حل کنید. تنها کافیست به صدایی که در سرتان وجود دارد، اجازه دهید آرام بماند. البته عمل به این کار بسیار سخت تر از حرف زدن در مورد آن است. برای مثال، همین حالا سعی کنید که به هیچ چیز فکر نکنید. اگر ذهنتان را آرام نکنید، انبوهی از افکار به سراغتان می آیند.
- حضور در زمان حال: به جای تمرکز بر روی گذشته یا آینده، همه ی تمرین های مدیتیشن بر پایه ی تمرکز بر زمان حال است. این جمله بدان معناست که هر لحظه را تجربه کنید و تنها به این افکار اجازه دهید که از زندگی شما خارج شود. البته این کار به تمرین زیادی نیاز دارد، چرا که بسیاری از ما نمی توانیم گذشته یا آینده ی خود را فراموش کنیم.
- حالت تغییر یافته ی هوشیاری: با در نظر گرفتن زمان، حفظ یک ذهن آرام و تمرکز بر روی حال منجر به تغییر سطح هوشیاری می شود که حالت خواب نیست، اما بیداری کامل نیز در نظر گرفته نمی شود. مدیتیشن، فعالیت مغز را در یکی از نواحی مغز که با خوشحالی، تفکر مثبت و احساسات در ارتباط است، افزایش می دهد و شواهد نشان داده که تمرین های مداوم تغییرات مثبتی در این ناحیه ایجاد می کند.
تکنیک های مدیتیشن
طبق تحقیقات، تمرین های مدیتیشن به دو دسته تقسیم می شوند: متمرکز و غیرمتمرکز. تکنیک های متمرکز شامل تمرکز بر روی یک موضوع خاص در خارج از چیزی می باشد مثل شعله ی شمع، صدای یک وسیله یا یک مانترای خاص.
اما مدیتیشن غیرمتمرکز، زمینه های بیشتری را در برمی گیرد، از جمله ی آنها می توان به صدای محیط، حالات درونی و نفس کشیدن اشاره کرد. البته بین این دو تکنیک، ممکن است هم پوشانی هایی وجود داشته باشد، چرا که یک تکنیک می تواند هم متمرکز و هم غیر متمرکز باشد. در ادامه به برخی از تکنیک های مدیتیشن و تفاوت های آنها اشاره شده است.
تکنیک مدیتیشن پایه ای
در این تکنیک، فرد باید در یک وضعیت آرام بنشیند و با تفکر به هیچ چیز سعی کند ذهن خود را آرامش بخشد. اما راه آسان تر برای شروع این است که در مورد خود به عنوان یک نظاره گر افکار بنگرید و ببینید که صدای روایت کننده ی ذهن شما چه چیزهایی را بیان می کند، اما سعی کنید با آنها درگیر نشوید. اگر افکار به سراغتان آمدند، تنها اجازه دهید از ذهنتان خارج شوند.
تکنیک مدیتیشن متمرکز
با این تکنیک شما به دقت بر روی یک چیز تمرکز می کنید، اما افکار خود را با آن درگیر نمی کنید. با این تکنیک بر روی چیزهای بصری مثل یک مجسمه، چیزهای مربوط به شنوایی مثل امواج اقیانوس یا یک مسئله ی مداوم مثل نفس کشیدن خود متمرکز می شوید. برخی از افراد با این روش احساس راحت تری می کنند تا اینکه بر روی هیچ چیز تمرکز نکنند. اما در این روش نیز بر روی تمرکز بر زمان حال تاکید می شود.
تکنیک مدیتیشن فعالیت گرا
در این مدیتیشن، افراد بر روی یک فعالیت تکراری یا چیزی که در جریان است تمرکز می کنند. این تکنیک نیز ذهن را آرام می کند و به آن اجازه ی حرکت می دهد. فعالیت هایی همچون باغبانی، ایجاد آثار هنری و یوگا همه از انواع مختلف این مدیتیشن می باشند.
تکنیک تمرکز ذهن
تمرین تمرکز ذهن، همانند مدیتیشن فعالیت گرا، نوعی مدیتیشن است که شباهت زیادی به آن ندارد. این تمرین تنها زمان حال را در نظر می گیرد و با گذشته و آینده هیچ کاری ندارد. یکی از راه های حضور در زمان حال، تمرکز بر روی احساسات، عواطف و نقطه ای از بدن است که آن را احساس می کنید.
پیشنهاد برنافیت: [button color=”orange2″ link=”https://bornafit.ir/%D9%85%D8%AF%DB%8C%D8%AA%DB%8C%D8%B4%D9%86-%D8%AA%D8%AC%D8%B3%D9%85%DB%8C-%DA%86%D9%87-%D9%85%DB%8C-%D8%AF%D8%A7%D9%86%DB%8C%D8%AF%D8%9F/” align=”right” target=”_blank”]از مدیتیشن تجسمی چه می دانید؟[/button]
تکنیک مدیتیشن معنوی
مدیتیشن می تواند یک تمرین معنوی نیز باشد. بسیاری از افراد آن را به عنوان نوعی راز و نیاز تلقی می کنند. راز و نیازی که خداوند نیز در آن صحبت می کند و تنها شنوا نیست. شما می توانید در مورد یک پرسش مدیتیشن داشته باشید تا به پاسخ آن دست پیدا کنید یا اینکه با مدیتیشن ذهن خود را پاک سازی کنید و هر آنچه را که پیش می آید، بپذیرید.
هریک از تکنیک های مدیتیشن ذکر شده دارای فواید متفاوتی می باشند که به کنترل استرس افراد نیز می توانند کمک کنند.
[box type=”note”]وقتی کلمه ی مدیتیشن را می شنوید چه احساسی به شما دست می دهد؟ وحشت، سردرگمی یا استرس؟ با این توضیحات قطعا می خواهید سراغ مدیتیشن بروید، درست است؟ اجازه دهید دریابیم بهترین شیوه ی مدیتیشن برای شما چیست؟[/box]
کاری از گروه محتوای برنافیت