پروبیوتیک و پری بیوتیک - برنافیت برنافیت

پروبیوتیک و پری بیوتیک بسیاری از اوقات با یکدیگر اشتباه گرفته می‌شوند. پری بیوتیک همان موجودات زنده میکروسکوپی هستند که خوردن آنها میکروبیوم یا همان باکتری‌ها و قارچ‌های دستگاه گوارش را تغییر داده و باعث افزایش سلامتی می‌شوند. پروبیوتیک‌ها در واقع همان باکتری‌های مفید روده هستند. این باکتری‌ها باعث جلوگیری از رشد و تکثیر باکتری‌های بیماری‌زا شده و به گوارش و سیستم ایمنی بدن ما کمک فراوانی می‌کنند. در دنباله مقاله با پروبیوتیک و پری بیوتیک بیشتر آشنا می‌شوید.

تفاوت پری بیوتیک با پروبیوتیک

سلامت روده این روزها موضوع داغ دنیای سلامت است و به نظر می‌رسد پری بیوتیک‌ها و پروبیوتیک‌ها در مرکز این بحث قرار دارند. شما با این‌که ممکن است میلیون‌ها بار این اصطلاحات را شنیده باشید اما احتمالا نمی‌دانید چه نقشی در سلامت و حفظ روحیه شادابی انسان ایفا می‌کنند.

انواع پروبیوتیک‌ها کدامند؟

پروبیوتیک‌ها انواع مختلفی دارند که به چند مورد از آنها اشاره می‌کنیم:

1. لاکتوباسیل

2. بیفیدو باکتری‌ها

4. بعضی از مخمرها

این باکتری‌ها اثرات مختلفی دارد و ممکن است که علاوه بر درمان بعضی بیماری‌ها مثل اسهال، فونت واژن را نیز درمان کنند.

رژیم غذایی برای پرولاکتین بالا

پری بیوتیک چیست، پروبیوتیک کدام است؟

بسیاری از مشکلات گوارشی می‌تواند ناشی از کمبود سطح مناسب باکتری‌های خوب در دستگاه گوارش باشد. درست است چیزی به نام باکتری خوب و بد وجود دارد! باکتری‌های خوب در روده به تعدادی از کارهای بیولوژیکی مانند جلوگیری از التهاب و محافظت از بدن در برابر عفونت‌های مضر کمک می‌کنند.

ما به این موجودات کوچک مفید به عنوان «فلور روده» یا «میکروبیوتا» می‌گوییم. پروبیوتیک‌ها هر کدام نقش خاص خود را در نبرد برای سلامت بهتر روده ایفا می‌کنند اما برای روشن شدن نقش آن‌ها در این‌جا مفهوم هر یک را جداگانه بررسی می‌کنیم:

پروبیوتیک‌ها: گونه‌های زنده باکتری هستند که به جمعیت باکتری‌های خوب در سیستم گوارشی اضافه می‌شوند.

پری بیوتیک‌ها: فیبرهای گیاهی تخصصی هستند که به عنوان غذا برای باکتری‌های خوب عمل می‌کنند، آن‌ها باعث تحریک و رشد باکتری‌های مفید موجود می‌شوند.

بنابراین اساساً غذاها و مکمل‌های پروبیوتیک سربازانی را به ارتش محافظ روده اضافه می‌کنند و پری بیوتیک‌ها به این سربازان حمایت‌های تغذیه‌ای لازم را می‌دهند. انتخاب‌های غذایی ما به عوامل بسیاری مثل فرهنگ، علایق و هوس‌های لحظه‌ای بستگی دارد اما هنگام انتخاب باید به شرکای میکروبی بدن خود هم توجه کنیم.

میکروب‌های روده به ما کمک می‌کنند تا مواد غذایی را بسوزانیم و به انرژی تبدیل کنیم همچنین نقش اساسی در مقابله با بیماری‌ها و تقویت سیستم ایمنی بدن ما دارند. محققان هنوز چیز زیادی در این مورد نمی‌دانند و مشغول تحقیق هستند.

ما در مورد پروبیوتیک‌ها زیاد می‌شنویم، اما در مورد پری بیوتیک‌ها زیاد نمی‌شنویم، بنابراین اگر گیج شدید تعجب نکنید چرا که محققان هنوز در حال یادگیری در این حوزه هستند. پری بیوتیک‌ها مواد غذایی مفیدی هستند که باکتری‌های بدن از آن‌ها تغذیه می‌کنند و وجود آن‌ها برای سلامت دستگاه گوارش لازم است.

در این‌جا یک راه آسان برای تشخیص تفاوت وجود دارد، پروبیوتیک‌ها باکتری‌های زنده هستند که در برخی غذاها یافت می‌شوند مانند آن‌چه در ماست پیدا می‌کنید. پری بیوتیک‌ها مواد مرده‌ای هستند که معمولاً از فیبرهای رژیمی تشکیل می‌‌شوند و از موجودات داخل روده تغذیه می‌کنند.

باکتری‌های روده تنها می‌توانند برخی از فیبرها را تخمیر کنند و روی سایرین اثری ندارند. الیاف قابل تخمیر تنها در صورتی پری بیوتیک محسوب می‌شوند که محصولات جانبی مفید برای سلامتی بدن تولید کنند.

تفاوت پری بیوتیک با پروبیوتیک

پری بیوتیک و پروبیوتیک با اینکه ظاهراً شبیه به هم هستند ولی از نظر کار و عملکردشان با یکدیگر فرق می‌کنند. پرو بیوتیک‌ها باکتری‌های مفید هستند ولی پری بیوتیک‌ها به مواد غذایی می‌گویند که پروبیوتیک‌ها از آنها تغذیه می‌کنند. پری بیوتیک‌ها از نوع کربوهیدرات و فیبر هستند که برای انسان غیر قابل هضم می‌باشند. باکتری‌های مفید در روده این فیبر را مصرف می‌کنند. مصرف مقدار متعادل و مناسبی از پروبیوتیک‌ها و پری بیوتیک‌ها باعث تعادل باکتری‌های مفید بدن می‌شوند.

پری بیوتیک مرغ

پری بیوتیک‌ها مواد خوراکی هستند که دارای هضم کم یا کلا غیرقابل هضم بوده و در روده بزرگ باعث تحریک باکتری‌های مفید روده می‌شوند و با عوامل بیماری‌زا ارتباط برقرار کرده و بر سلامت مرغ اثر می‌گذارند.

پروبیوتیک اکتیوموس غنی از مانان الیگوساکاریدها است که از دیواره سلولی باکتری ساکارومایسس سرویسه تولید می‌شود و با اتصال به عوامل بیماری زا مثل سالمونلا و اشریشیا کلی وضعیت طبیعی روده و فلور دستگاه گوارش را بهبود می‌بخشند. همچنین استفاده از این پروبیوتیک در گاوهای شیرده و گوشتی باعث بهبود رشد و مبارزه با عوامل بیماریزای مثل کلی با سیل‌ها و سالمونلاها و پیشگیری از اسهال در گوساله‌های شیرخوار می‌شوند.

پروبیوتیک ماهی

آبزی پروری در حال حاضر سریع ترین بخش تولید غذا در حال حاضر در جهان محسوب می‌شود. به همین دلیل بیماری آبزیان دغدغه مهمی است که باعث شده تولید این محصولات با کاهش روبرو شوند. استفاده از آنتی بیوتیک‌ها به دلیل آلودگی‌های شیمیایی محیطی نگران‌کننده و نامناسب است و باید با مواد مفید دیگری جایگزین شود.

در نهایت جایگزین مناسب برای این موارد پروبیوتیک‌ها، پری بیوتیک‌ها، سین بیوتیک‌ها و اسانس‌های گیاهی معرفی شدند. پری بیوتیک‌ها با اثر بر باکتری‌های مفید روده ماهی باعث افزایش حجم این باکتری‌ها می‌شوند. پروبیوتیک‌ها طعم مطبوعی برای ماهی‌ها و آبزیان دارند و با تأمین غذای باکتریها و رشد آنها در نتیجه باعث رشد ماهی‌ها نیز می‌شوند. انواع پری بیوتیک‌های آبزیان شامل لاکتوز، الیگوساکاریدها، بتاگلوکان‌ها، اینولین و فروکتوالیگوساکاریدها هستند.

پروبیوتیک و پری بیوتیک - برنافیت برنافیت

چرا باکتری‌های روده مفید هستند؟

وقتی صحبت از باکتری می‌شود اغلب افراد به چشم عامل بیماری و موجوداتی مزاحم به آن‌ها نگاه می‌کنند، این در حالی است که عملکرد صحیح روده انسان به وجود آن‌ها وابسته است. در بدن انسان میلیون‌ها باکتری، ویروس و قارچ وجود دارد.

آن‌ها در مجموع به عنوان میکوربیوم شناخته می‌شوند. در حالی که برخی از باکتری‌ها عامل بیماری هستند برخی دیگر هم در واقع برای حفظ سیستم ایمنی، عملکرد بهتر قلب، تعادل وزن و بسیاری جنبه‌های دیگر سلامت ضرورت دارند. باکتری‌های خوب در دستگاه گوارش از انسان در برابر باکتری‌ها و قارچ‌های مضر محافظت می‌کنند.

بیشتر میکروبیوم‌ها در داخل روده و روی پوست زندگی می‌کنند. میکروبیوم‌های روده بزرگ که به سکوم معروف هستند در هضم غذا و حفظ سلامت روده نقش کلیدی دارند. در مجموع میکروبیوم‌ها ۱تا۲ کیلوگرم از وزن انسان را تشکیل می‌دهند که تقریبا هم وزن مغز است. آن‌ها با هم یک عضو اضافی بدن را تشکیل می‌دهند که برای حفظ حیات آن بسیار مهم است.

تغذیه چه تاثیری روی پری بیوتیک و پروبیوتیک دارد؟

غذایی که می‌خورید نقش مهمی در تعادل باکتری‌های خوب و بد روده ایفا می‌کند. به عنوان مثال، رژیم غذایی با قند و چربی بالا بر باکتری‌های روده تاثیر منفی می‌گذارد و ممکن است به مقاومت به انسولین و درگیری بدن با برخی بیماری کمک کند.

حال که در مورد اهمیت و نقش این مواد در سلامت انسان صحبت کردیم وقت آن رسیده تا ببینیم چطور می‌توانیم میزان آن‌ها را در بدن متعادل کنیم. ایجاد تغییر در رژیم غذایی تنها کاری است که باید انجام داد تا مصرف پری بیوتیک و پروبیوتیک بدن افزایش پیدا کند.

بنابراین برای حفظ سلامت بدن باید غذاهای مناسب برای حمایت از سلامت بهتر روده شناسایی شوند در این‌جا لیستی از مواد غذایی دارای پری بیوتیک‌ها و پروبیوتیک‌ها آورده شده است.

منابع پروبیوتیک کدامند؟

منبع پروبیوتیک‌ها لبنیات و میوه‌ها هستند. از جمله منابع پروبیوتیک‌ها می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

1. ماست

پروبیوتیک‌های موجود در ماست به سلامت روده کمک می‌کنند و باعث می‌شوند که عدم تحمل لاکتوز توسط بدن کم شود. همچنین می‌توانند باعث کاهش گاز روده و سایر مشکلات سوءهاضمه باشند.

مصرف ماست

2. کلم ترشی

کلم رنده شده با سرکه آب پز شده و غیر پاستوریزه مصرف کنید. این ماده غذایی سرشار از ویتامین‌هایی است که به عمل دفع کمک کرده و باعث تقویت سیستم ایمنی بدن می‌شود.

3. پنیر نرم

پنیر گودا که یک پنیر نرم تخمیر شده است از منابع خوب پروبیوتیک باشد.

4. نوشیدنی کفیر

این نوشیدنی کفدار و غلیظ حالت کشدار مانند ماست دارد. این نوشیدنی دارای پروبیوتیک‌ها و مخمر‌های مفید برای بدن میباشد.

کفیر

5. نان با خمیر ترش

نان خمیر ترش یا همان نان سانفرانسیسکو سرشار از پروبیوتیک‌های مفید است که اثر بسیار خوبی بر هضم غذا دارند.

6. شیر پروبیوتیک

شیر اسید فیلوس که با باکتری، تخمیر شده است، با  باکتری اسید لاکتیک کشت می‌شود.

7. خیارشور

خیارشور پروبیوتیک خیارشوری است که به صورت طبیعی تخمیر شده و از سرکه در تهیه آن استفاده نشده و از نمک دریا و آب برای تغذیه و رشد باکتری‌های خیارشور استفاده شده است.

پروبیوتیک و پری بیوتیک - برنافیت برنافیت

8. تمپه

تمپه کیکی است که از سویای تخمیر شده تهیه شده و بافتی سفت تر از توفو دارد. از آن به عنوان جایگزین گوشت استفاده می‌شود.

9. ترشی

ترشی‌های که از آب و نمک دریا تهیه شده‌اند منبع خوبی از پروبیوتیک‌ها‌ها می‌باشند.

10. میسو

میسو خمیری است که در غذای ژاپنی از آن استفاده می‌شود و از دانه‌های سویای تخمیر شده با برنج قهوه‌ای تهیه می‌شود. از میسو به عنوان سس هم استفاده می‌کنند.

11. کامبوچا

کومبوچا یک نوشیدنی چای مانند تخمیر شده با طعمی شبیه تارت است و منبع خوبی از پروبیوتیک‌ها می‌باشد.

نوشیدنی کامبوچا

پری بیوتیک‌ها به صورت طبیعی در مواد غذایی زیر به وفور یافت می‌شوند:

  • موز
  • پیاز
  • توت‌ها
  • حبوبات
  • لوبیا
  • نخود فرنگی
  • جو دوسر
  • کنگر
  • مارچوبه
  • گیاه قاصدک
  • تره فرنگی
  • پوست سیب
  • ریشه کاسنی
  • سیر

سیر خوراکی

افزودن انواع فیبر به رژیم غذایی، مانند فیبرهای موجود در انواع میوه‌ها و سبزیجات می‌تواند، یک استراتژی ارزشمند باشد چرا که سلامتی بدن به وجود یک جامعه پر جنب و جوش از میکروب‌های مفید روده بستگی دارد.

چگونه می‌توان بیش‌ترین بهره را از پری بیوتیک و پروبیوتیک‌ها برد؟

قبل از شروع مصرف پری بیوتیک‌ها و پروبیوتیک‌ها، چند نکته وجود دارد که باید رعایت کنید تا مطمئن شوید حداکثر بهره را از آن‌ها می‌برید. مطمئن شوید که مواد غذایی حاوی پروبیوتیک‌ها در یخچال و در دمای نسبتا سرد نگهداری می‌شوند.

گرما می‌تواند آن‌ها را از بین ببرد. بالاخره آن‌ها موجوداتی زنده هستند! در مورد پری بیوتیک‌ها این نگرانی وجود ندارد و از آن‌جا که زنده نیستند دما و فضای نگهداری در کیفیت کار آن‌ها تاثیری ندارد.

همچنین، اگر اخیراً به دلیل عفونت بد آنتی‌بیوتیک مصرف کرده‌اید، این آنتی‌بیوتیک‌ها می‌توانند باکتری‌های خوب روده را به همراه باکتری‌های بد را از بین ببرند. بنابراین لازم است پس از اتمام دوره بیماری مواد غذایی حاوی پروبیوتیک و پری‌بیوتیک مصرف کنید که جایگزین باکتری‌های مفید مرده شوند.

همچنین خوب است بدانید مکمل‌های پروبیوتیک برای پر کردن مجدد روده با گونه‌های خاصی از باکتری‌ها تولید می‌شوند. نوع، کیفیت و کمیت این مواد می‌تواند از برندی به برند دیگر متفاوت باشد، پس حتما مکمل‌های پروبیوتیک شناخته شده و معتبر که کیفیت آن‌ها مورد تایید است باید خریداری شوند.

برای این‌که از کیفیت مکمل‌هایی که خریداری می‌کنید اطمینان حاصل کنید، باید در مورد وضعیت‌شان تحقیق کنید و مثل همیشه توصیه می‌کنیم قبل از خرید هر گونه مکملی، با پزشک و متخصص تغذیه خود مشورت کنید تا بهترین‌ها را خریداری کنید.

آیا باید از مکمل‌های پروبیوتیک استفاده کنم؟

مکمل‌های پروبیوتیک به شکل قرص، پودر یا شربت حاوی باکتری‌های مفید یا مخمر در بازار موجود است.آن‌ها بسیار محبوب هستند و پیدا کردنشان هم آسان است اما همه آن‌ها ارزش خریدن را ندارند.

همه آن‌ها دارای انواع یکسان باکتری یا غلظت برابر نیستند. همچنین محصولات زیادی در بازار وجود دارد که ادعاهایی بدون اثبات اثربخشی دارند. همچنین معمولاً این مکمل‌ها با منابع غذایی فیبری تداخل دارند و اگر کسی این دو را با هم مصرف کنند ممکن است علائم تداخل را که شامل درد و سوء هاضمه است را تجربه کند.

برخی از مکمل‌های پروبیوتیک برای انتقال باکتری‌ها به روده بزرگ و اثر گذاری بیشتر طراحی شده‌اند، در حالی که برخی دیگر حتی نمی‌توانند از اسید معده شما عبور ‌کنند. برخی از افراد نباید پروبیوتیک مصرف کنند، یا در صورت مصرف ممکن است علائم بدی را تجربه کنند، به عنوان مثال افراد مبتلا به سندرم روده تحریک پذیر یا افرادی که به مواد تشکیل دهنده مکمل حساس هستند نباید این مواد را مصرف کنند.

با این حال، انواع مناسب پروبیوتیک‌های طبیعی می‌تواند برای اغلب افراد فوق العاده مفید باشند. نوع مکمل، فرمول محصول، کیفیت و شیوه ذخیره سازی در این امر تاثیر بسیاری دارد. مانند تمام مکمل ها، ممکن است بخواهید با یک متخصص تغذیه که در مورد پروبیوتیک‌ها آگاه است مشورت کنید.

عوارض جانبی استفاده بیش از حد پروبیوتیک و پری‌بیوتیک چیست؟

افراد مبتلا به بیماری کرون و برخی دیگر از بیماری‌های گوارشی با مصرف برخی پروبیوتیک‌ها عوارض جانبی نامطلوبی را تجربه می‌کنند. افرادی هم که مبتلا به بیماری‌های نقص سیستم ایمنی بدن هستند در برابر عوارض جانبی مصرف بیش از اندازه این مواد آسیب پذیرتر هستند.

طبق تحقیقات انجام شده افرادی که بیماری‌های زمینه‌ای مثل سندرم روده تحریک پذیر دارند با مصرف پروبیوتیک‌ها برخی مشکلات گوارشی و درد را تجربه می‌کنند و مصرف بیش از اندازه پروبیوتیک و پری‌بیوتیک می‌تواند برای آن‌ها خطرناک باشد.

دانشمندان اطلاعات کاملی در مورد خطرات استفاده بیش از اندازه پروبیوتیک‌ها ندارند و این امر سبب می‌شود که پزشکان توصیه کنند افراد در مصرف مکمل‌های حاوی این مواد دقت لازم را بکار ببرند.

تحقیقاتی که تا امروز انجام شده هیچ مدرک روشنی برای مضر بودن پروبیوتیک‌ها و پری بیوتیک‌ها در اختیار محققان قرار نداده است. متخصصان توصیه می‌کنند افرادی که بیماری مزمن دارند یا همواره با مشکلات روده‌ای و گوارشی سر و کار دارند از مصرف خود سرانه مکمل‌های حاوی این مواد خودداری کنند.

گاهی افراد با شروع مصرف مکمل‌های این مواد که پزشک تجویز کرده برخی عوارض محدود را تجربه می‌کنند که به مرور و با استفاده مستمر آن بدن سازگاری پیدا کرده از بین می‌روند.

مقدار مجاز مصرف پروبیوتیک و پری‌بیوتیک چقدر است؟

بدن انسان طی میلیون‌ها سال تکامل پیدا کرده تا بتواند با انواع میکروب‌ها زندگی کند. در این مدت برخی میکروب‌ها و باکتری‌ها به خدمت انسان درآمدند تا به حفظ سلامتی او کمک کنند آن‌ها از لحظه تولد شروع به تاثیرگذاری در بدن انسان می‌کنند.

به این ترتیب مصرف مناسب پروبیوتیک و پری‌بیوتیک برای حفظ تعادل و سلامت بدن انسان ضروری است. میزان مصرف آن بسته به سن، جنسیت، وزن و وضعیت سلامت بدن انسان‌ها متفاوت است.

این‌که فرد بیماری دستگاه گوارش و روده دارد یا خیر هم در شیوه استفاده از این مواد تاثیرگذار خواهد بود. نوع غذاهایی که انسان مصرف می‌کند در تنوع باکتری‌های موجود در روده اثرگذار است.

باکتری‌های اولیه از طریق شیر مادر به روده راه یافته و مانند قند موجود در شیر مادر برای حفظ سلامت بدن ضروری هستند. میکروبیوم روده از بدو تولد و در طول زندگی با کنترل هضم غذا، سیستم ایمنی، سیستم عصبی مرکزی و سایر فرایندهای بدن بر بدن تاثیر می گذارد.

تفاوت پری بیوتیک با پروبیوتیک و سیستم عصبی مغز

باکتری‌های روده ممکن است بر وزن افراد تاثیر بگذارد، هزاران نوع مختلف باکتری در روده وجود دارد که بیشتر آن‌ها برای سلامتی مفید هستند. با این حال، داشتن میکروب‌های ناسالم بیش از حد می‌تواند به بیماری منجر شود.

عدم تعادل میکروب‌های سالم و ناسالم گاهی اوقات دیس بیوز روده نامیده می‌شود و ممکن است به کاهش وزن کمک کند. پروبیوتیک‌ها برای یک میکروبیوم سالم مفید هستند و می‌توانند به کاهش وزن منجر شوند. مطالعات نشان می‌دهد که اثرات پروبیوتیک‌ها بر کاهش وزن احتمالاً بسیار کم است و افراد در اثر استفاده صحیح از آن‌ها کمتر از ۱ کیلوگرم وزن کم می‌کنند.

کاربرد پروبیوتیک‌ها در صنایع غذایی

بیشتر پروبیوتیک‌ها در فرآورده‌های لبنی استفاده می‌شوند. بیشترین محصول لبنی پروبیوتیک در دنیا انواع مختلفی از ماست می‌باشد. البته نوشیدنی باکتریهای اسید لاکتیک، آبمیوه‌ها و شیر‌های پروبیوتیک تخمیر شده و پنیر پروبیوتیک نیز جزء این محصولات در صنایع غذایی هستند. امروزه صنایع غذایی در بخش سلامت بدن مورد توجه فراوان قرار دارد. پروبیوتیک‌ها به عنوان یک فرآورده مفید که به سلامت انسان کمک فراوانی می‌کنند نیز حایز اهمیت است.

اثرات فیزیولوژیکی که پروبیوتیک‌ها در کاهش PH روده، تولید آنزیم‌های گوارشی و ویتامین‌ها، تولید مواد ضدباکتری مثل اسیدهای آلی، کاهش کلسترول خون، تحریک سیستم ایمنی بدن، مهار عفونت‌های باکتریایی، جذب کلسیم و کاهش فعالیت آنزیم‌های مدفوع باعث شده که پروبیوتیک‌ها به شدت مورد توجه واقع شوند.

پودر پروبیوتیک چیست؟

مکمل‌های پروبیوتیک به شکل‌های مختلفی مثل قرص جویدنی، پودر قرص و کپسول و قطره وجود دارد. برای اینکه بدانید کدام یک از این مکمل‌ها برای شما مناسب است باید تحت نظر پزشک مکمل‌ها را مصرف کنید.

پروبیوتیک و پری بیوتیک - برنافیت برنافیت

پنیر پروبیوتیک چیست؟

پنیر پروبیوتیک خواص ضد سرطانی و تنظیم و تقویت سیستم ایمنی بدن و همچنین کاهش کلسترول را دارد. تمام فرآورده‌های پروبیوتیک بر پایه آب پنیر یا پنیر‌های پروبیوتیک تهیه شده‌اند و باعث افزایش سلامت مصرف‌کنندگان می‌شوند. معمولاً به این نوع پنیر‌ها باکتری‌های پروبیوتیک اضافه می‌کنند. این باکتری‌ها در هنگام عمل تخمیر رشد کرده و تعدادشان افزایش پیدا می‌کند.

پنیرهای پروبیوتیک دارای میکروارگانیسم‌های پروبیوتیک بوده و باعث کاهش عوارض برای کسانی که بدنشان تحمل لاکتوز را ندارند می‌شود. افرادی که هنگام خوردن محصولات لبنی مثل شیر دچار نفخ می‌شوند می‌توانند به راحتی از این محصولات استفاده کنند. همچنین محصولات پروبیوتیک خواص ضدعفونی کنندگی دارند و باعث پیشگیری از ابتلا به بیماری‌های عفونی می‌شوند. همچنین محصولات پروبیوتیک که خواص ضدعفونی کنندگی دارند باعث پیشگیری از ابتلا به بیماری‌های عفونی می‌شوند.

فواید پروبیوتیک‌ چیست؟

بعضی از عوامل مثل بعضی از بیماری‌ها مصرف آنتی‌بیوتیک‌ها، افزایش بیش از حد باکتری‌های مضر در بدن و برنامه غذایی نادرست و غیر اصولی باعث شده که تعادل کار دستگاه گوارش بر هم بخورد. در صورتی که پروبیوتیک‌ها باعث حفظ تعادل این کارکرد می‌شوند. پروبیوتیک‌ها فواید زیادی برای سلامتی دارند که در زیر به چند مورد آن اشاره می‌کنیم:

  • پیشگیری از عفونت‌های گوارشی و درمان اسهال
  • تقویت و بهبود سیستم ایمنی بدن
  • کاهش آلرژی‌ها و التهابات بدن
  • کاهش علائم سندروم روده تحریک پذیر
  • کاهش استرس و اضطراب و بهبود خلق و خو

عوارض مصرف پروبیوتیک‌ها

مصرف پروبیوتیک‌ها برای افرادی که دارای بیماری‌های زمینه‌ای هستند مشکلی ایجاد نمی‌کند. عوارض مصرف پروبیوتیک‌ها بسیار نادر است و شاید به صورت علائم بسیار خفیف گوارشی مانند نفخ روده بروز پیدا کند. در صورتی که افراد با ضعف سیستم ایمنی مواجه هستند بهتر است برای مصرف پروبیوتیک‌ها با پزشک مشورت کنند تا دچار عوارضی مثل عفونت نشوند. علاوه بر این مصرف پروبیوتیک‌ها در زنان باردار و شیرده و کسانیکه بیماری‌های خاص دارند باید تحت نظر پزشک انجام شود.

پروبیوتیک‌های مفید در کدام قسمت بدن زندگی می‌کنند؟

بیشترین مکانی که پروبیوتیک‌های مفید در بدن در آن‌جا زندگی می‌کنند رودها و مخصوصاً روده بزرگ است. اما پروبیوتیک‌ها را در مکان‌های مختلف دیگری از بدن هم می‌توان یافت که این مکان‌ها شامل موارد زیر می‌باشند:

  • دهان
  • روده
  • پوست
  • ریه‌ها
  • مجاری ادراری

ریه

چگونه می‌توانیم پروبیوتیک‌ها را در بدن افزایش دهیم؟

ما می‌توانیم از طریق خوردن و آشامیدن نوشیدنی‌ها و غذاها و مکملهای دارویی پروبیوتیک‌ها و تعداد آنها را در بدن خود افزایش داده و از فواید آن برای سلامتی بدن خود برخوردار شویم. غذای تخمیر شده مثل ماست و ترشی‌ها دارای تعداد زیادی از این باکتری‌های مفید هستند.

غذاهایی مثل ماست، دوغ، نان ترش، کامبوچا، تمپه، کلم ترش تخمیر شده، سوپ میسو و کیمچی موادغذایی هستند که می‌توانید با خوردن آنها پروبیوتیک فراوانی را وارد بدن خود کنید.

بسیاری از افراد برای بهبود سیستم ایمنی و رها شدن از مشکلات روده و نفخ از پروبیوتیک‌ها استفاده می‌کنند. اما پروبیوتیک‌ها چه هستند که می‌توانند تا این حد به سلامت شما کمک کنند؟

1. پروبیوتیک‌ها، سیستم ایمنی شما را تقویت می‌کنند

پروبیوتیک‌ها شامل باکتری‌ها و مخمّرهای زنده هستند. به آن‌ها باکتری‌های خوب نیز گفته می‌شود، چرا که در روده‌ی انسان زندگی می‌کنند و دارای آثار زیادی بر روی سلامت انسان می‌باشند. آن‌ها نه تنها به سلامت روده کمک می‌کنند، بلکه دارای آثار بسیار خوبی بر روی سیستم ایمنی و سلامت آن هستند.

پیشنهاد برنافیت: با خواص بی نظیر پروبیوتیک ها آشنا شوید

2. پروبیوتیک‌ها جایگزین دارو نمی‌شوند

استفاده از پروبیوتیک‌ها، به تنهایی نمی‌تواند تمام علائم را در شما بهبود بخشد. پروبیوتیک‌ها نمی‌توانند جایگزین دارو شوند، اما به عنوان مکمل درمان‌های حاضر می‌توانند به کار روند. پروبیوتیک‌ها را می‌توان برای مصارف پیشگیرانه استفاده کرد، اما باید توجه کرد که نمی‌توان آن‌ها را به تنهایی برای بهبود علائم بیماری استفاده کرد.

3. پروبیوتیک‌های مختلفی وجود دارند

لاکتوباسیلوس و بیفیدو باکتریوم برای روده بسیار مفید است. لاکتوباسیلوس، ایمنی را افزایش می‌دهد، با باکتری‌های مضر می‌جنگد و به تعادل باکتری‌ها کمک می‌کند. بیفیدو باکتریوم نیز، باکتری‌های مضر را مهار می‌کند، از پاسخ سیستم ایمنی حمایت می‌کند و موجب سلامت روده ها می‌شود. انواع مختلف پروبیوتیک، استفاده‌های فراوانی دارد، اما به طور کلی پروبیوتیک‌ها برای سلامت کلی بدن مفید است.

4. پروبیوتیک‌ها مشکلات روده را از بین می‌برند

پروبیوتیک‌ها برای بهبود سلامت روده‌ها مفید هستند و به درمان مشکلاتی همچون سندروم روده‌ی تحریک پذیر و نفخ معده کمک می‌کنند. مصرف پروبیوتیک‌ها به تنظیم حرکات روده و جلوگیری از نفخ و درد معده می‌انجامد. برنافیت به شما پیشنهادهایی برای داشتن روده سالم می‌دهد.

کلیه حقوق متعلق به مجموعه برنافیت برنافیت می باشد.

5. افراد سالم نیاز به مکمل‌های پروبیوتیک ندارند

هیچ شواهدی دال بر این وجود ندارد که افراد سالم باید از پروبیوتیک مصرف کنند. درست است که پروبیوتیک برای بدن لازم است، اما برخی از غذاها دارای پروبیوتیک‌هایی می‌باشند که با مصرف آن‌ها نیاز به مصرف مکمل هم وجود نخواهد داشت. ماست کشت زنده، کیمچی و پنیر خام شامل پروبیوتیک‌هایی هستند که مصرف آن‌ها حتی برای افراد سالم نیز توصیه می‌شود.

6. پروبیوتیک‌ها جایگزین خوبی برای یک رژیم غذایی ضعیف نیست

اگر پروبیوتیک‌های خوب در روده‌ی شما وجود دارند، باید سعی کنید آن‌ها را قوی نگه دارید تا آثار مثبت خود را از دست ندهند. برای زنده ماندن پروبیوتیک‌ها، باید پروبیوتیک‌های سالمی داشته باشیم. پروبیوتیک‌ها، کربوهیدرات‌های غیر گوارشی هستند که به عنوان سوخت مصرف می‌شوند.

آن‌ها به طور طبیعی در فیبرهای غیر قابل حل و به شکل غذاهایی چون غلات کامل، میوه‌ی خام و سبزیجات یافت می‌شوند. پروبیوتیک‌ها، جایگزین خوبی برای یک رژیم غذایی ضعیف نیستند، آن‌ها متفاوت از هم کار می‌کنند و روش تاثیر گذاری شان دقیقا مشخص نیست.

نتیجه‌گیری

متعادل نگه داشتن باکتری‌های روده برای حفظ سلامتی انسان بسیار مهم است. برای انجام این کار باید مقدار زیادی از غذاهای حاوی پری بیوتیک و پروبیوتیک مصرف کنید، زیرا به ایجاد تعادل لازم بین باکتری‌های خوب و بد روده کمک می‌کنند.

پری بیوتیک‌ها به جذب بیشتر کلسیم کمک کرده، غذاها را سریع‌تر تخمیر می‌کنند و سلول‌هایی که روده را پوشاندند را سالم نگه می‌دارند. پروبیوتیک‌ها در کاهش وزن، بهبود هضم، افزایش عملکرد ایمنی، سلامت بیشتر پوست و کاهش خطر ابتلا به بیماری‌ها اثر گذار هستند.

برخی تحقیقات نشان داده که مصرف به اندازه پروبیوتیک‌ها حتی می‌توانند به حفظ سلامت روان کمک کنند. تحقیقات محدودی هم نشان داده که مصرف به اندازه این مواد می‌تواند از پیری زودرس جلوگیری کرده و روند آن را کند کنند.

تعادل رمز سلامت همه ارگان‌های بدن به ویژه روده است، اگر میزان باکتری‌های موجود در این عضو از تعادل خارج شود ممکن است مشکلات مختلف گوارشی، درد، اسهال و بیماری را در پی داشته باشند.

هر فرد باید با متخصص تغذیه خود صحبت کند تا مطمئن شود که مقادیر مناسبی از پروبیوتیک و پری‌بیوتیک را در وعده‌های غذایی روزانه دریافت می‌کند. زیاده روی در مصرف این مواد هم می‌تواند برای فرد عوارضی در پی داشته باشد.

بیشتر افراد سالم به استفاده از مکمل‌های غذایی حاوی این مواد نیازی ندارند با تغذیه سالم و متنوع می‌توان تمام مواد مورد نیاز بدن را تامین کرد و به حفظ سطح سلامت بدن کمک می‌کند.