- برنافیت
- تغذیه و آشپزی
- مواد غذایی که باعث افزایش پرولاکتین میشود
پرولاکتین یک هورمون اساسی در هیپوفیز است که در اغلب انسان ها به صورت خیلی کم ترشح می شود. و فرآیند طبیعی بدن نیز به همین صورت است که به مقدار کمی از پرولاکتین نیاز دارد.به همین دلیل افزایش این هورمون در بدن می تواند باعث مشکلاتی شود. اهمیت این هورمون در هنگام شیردهی بانوان است در واقع یکی از وظایف اصلی هورمون پرولاکتین در بدن افزایش شیر مادر است.از وظایف دیگر این هورمون، کمک به بارور سازی هورمون های مردانه است.
بنابراین طبیعی است که مادران شیرده باید مراقب مقدار آن و سایر افراد هم باید مراقب بالا رفتن آن باشند.
دلیل ابتلا به بیماری پرولاکتین بالا معمولاً سبک زندگی نادرست ناشی از تغذیه غلط یا استرس و اضطراب فراوان است.
در ادامه مواد غذایی که باعث افزایش پرولاکتین میشود و همچنین مواد غذایی مضر برای پرولاکتین بالا را به همراه رژیم غذایی برای پرولاکتین بالا برای شما آورده ایم.
پرولاکتین چیست؟
یکی از هورمونها در بدن انسان است که از غده هیپوفیز ترشح میشود و به آن لاکتوژنیک میگویند. زمانی که یک خانم زایمان میکند، غدههای شیری فعال میشوند تا بتوانند نوزاد را تغذیه کنند. این هورمون برای باروری مردان و زنان بسیار مهم و موثر است. یکی دیگر از وظایف پروباکتین افزایش تولید کیمونو گلوبینها هستند. ترشح این هورمون تحت تاثیر ترکیبی در مغز به نام دومین کنترل میشود. افزایش میزان سطح هورمون، وابسته به مشکلات غدد درون ریز میباشد. تقریبا ۹۰ زن و ۳۰ مرد در هر ۱۰۰ هزار نفر را تحت تاثیر خودش قرار میدهد. زنانی که در رنج سنی ۲۵ تا ۳۵ سال قرار می گیرند، اکثرا به این سوال مشترک میرسند که برای کاهش پرولاکتین چه بخوریم؟
بالا بودن پرولاکتین چه زمانی رخ میدهد؟
بالا بودن پرولاکتین زمانی اتفاق میافتد که میزان این هورمون در خون یک فرد بیشتر از میزان و حد طبیعی خودش باشد. زمان بارداری میزان این هورمون در خون مادر، بالا است.پرولاکتین روی میزان تولید هورمونهای جنسی استروژن و تستوسترون در بدن مردان و زنان اثرگذار است. یکی از علتهای شایعی که در بالا بودن هورمون مذکور دیده میشود، وجود یک تومور در غده هیپوفیز به نام “پرولاکتینوما” است. این تومور میزان زیادی از هورمون مذکور را تولید میکند. این تومورها هم ممکن است کوچک و بزرگ باشند. علائمی مثل سردرد و اختلالات بینایی را به وجود میآورند. یکی دیگر از علل بالا بودن میزان هورمون مذکور، مصرف بعضی از داروها میباشد. داروهای مربوط به فشار خون بالا، افسردگی، یائسگی، مشکلات روانی بسیار جدی، زخم، سوزش و … دلایل دیگر بالا بودن پرولاکتین خون هستند.
چرا نرمال بودن این هورمون در بدن اهمیت دارد؟
زیرا بالا بودن میزان آن موجب کاهش میل جنسی، نازایی، کاهش تراکم استخوان، خشکی واژن، اختلال در قاعدگی و تولید شیر در زنان شده و اختلال نعوظ، بزرگ شدن سینهها، کاهش حجم عضلانی بدن، کم شدن موهای بدن را در مردان به دنبال دارد. برای اینکه میزان تولید هورمون مورد نظر در بدن بررسی شود از آزمایش خون استفاده میکنند. علاوه بر آن از روشهایی چون عکسبرداری با دستگاه ام آر آی استفاده میشود تا وضعیت تومورهای غده هیپوفیز بررسی شود. عوامل مختلفی میتوانند در نتیجه آزمایش موثر باشند، مثل برخی از داروهای پیشگیری از بارداری، داروهای ضد افسردگی و داروهای فشار خون بالا، استرس و اختلال در خواب و همچنین ورزشهای پر فشار بر نتیجه آزمایش تاثیر میگذارد.
کاهش سطح پرولاکتین در بدن با لاغری امکان پذیر است!
یکی از عوارض پرولاکتین افزایش وزن است؛ درنتیجه برای کاهش وزن،به رژیم لاغری با تغذیه مناسب احتیاج داریم. علاوه بر آن همانطور که گفته شد، این هورمون با افزایش سطح استرس و اضطراب فعال شده و یکی از علل افزایش وزن همین می باشد. در نتیجه در کنار تغذیه مناسب، لازم است به تمرینات آرامش بخش و صحبت با روانشناس یا مشاور تغذیه بپردازیم.
مواد غذایی که باعث افزایش پرولاکتین میشود
به سوال اصلی میرسیم! برای بیماری پرولاکتین بالا چی بخوریم؟ هنگامی که در شخصی هورمون پرولاکتین زیاد میشود باید تحت نظر یک متخصص تغذیه برنامه غذایی ویژه دریافت کند و به آن عمل کند. سعی کنید از مواد غذایی استفاده کنید که مقادیر بالایی از روی را در خود دارند، مصرف کنید. روی به همراه ویتامین B6 اثر زیادی روی متابولیسم بدن دارد. از مواد پروتئینی مثل گوشت سفید و قرمز (با شرایطی که در ادامه گفته می شود)، لوبیا سفید و قرمز، بادام زمینی در تغذیه روزانه خود استفاده کنید. همچنین دانههای سویا و آفتابگردان مقادیر زیادی از روی را در خود دارند و مناسب شما هستند.
برای کاهش پرولاکتین چه بخوریم؟
برای درمان خانگی و درمان پرولاکتین بالا استفاده از داروهای گیاهی موثر است. گیاه پنج انگشت باعث کاهش میزان سطح پرولاکتین شده برای متوقف کردن هورمونها موثر است.ریشه شیرین بیان، فلفل و زنجبیل نیز مفید هستند.
علاوه بر آن توصیههای زیر میتوانند به کنترل هورمون کمک کند :
- سعی کنید استرس خود را کنترل و مدیریت کنید.
- از انجام فعالیت های ورزشی که باعث خستگی می شوند دوری کنید.
- از پوشیدن لباس های تنگ که به قفسه سینه میچسبند خودداری کنید.
علائم و نشانههای پرولاکتین بالا چیست؟
بالا رفتن پرولاکتین هم در زنان و هم در مردان باعث کاهش تراکم استخوان، کاهش میل جنسی، موجب نازایی میشود.
برخی از علائم در زنان عبارتند از:
- تولید شیر در سینه در حالی که فرد در دوران شیردهی یا باردار نیست.
- بی نظمی در قاعدگی و قاعده نشدن.
- زمان برقراری رابطه جنسی به دلیل خشکی واژن موجب درد هنگام دخول میشود.
برخی از علائم در مردان عبارتند از:
- کم شدن موهای بدن
- کاهش حجم عضلانی بدن
- بزرگ شدن سینهها یا ژنیکوماستی
- اختلالات نعوظ
برای گاهش پرولاکتین بالا چی بخوریم ؟
- غذا های شامل روی (zinc) :
- لوبیا سفید و قرمز
- سویا
- زرده تخم مرغ
- گوشت گوساله(بدون چربی؛ بخار پز) – یا به صورت خورش
- جگر گوساله
- انواع آجیل مخصوصاً بادام هندی یا بادام زمینی، فندق و تخمه آفتاب گردان
- نان جو یا گندم (نان سفید مصرف نشود)
- عدس
- جو دوسر
- جوانه گندم
- گوشت مرغ
- کاکائو
- تخم کدو
- ماهی های چرب
- سبزیجات تیره مثل اسفناج
مواد غذایی مضر برای بیماری پرولاکتین بالا
قطعا برای شما هم مشکل افزایش هورمونی پیش آمده و به این فکر رسیده اید که چه مواد غذایی پرولاکتین را بالا میبرد تا بتوانید با جلوگیری از مصرف و یا کاهش مصرف آن، به سلامت خود ارزش داده باشید؛ در لیست زیر مواردی از مواد غذایی مضر برای پرولاکتین بالا را برای شما آورده ایم تا از مصرف آن ها جلوگیری کنید و بتوانید به سلامت خود کمک کنید :
- نوشیدنیهای حاوی الکل
- برخی میوه ها مثل زردآلو، زعال اخته
- رازیانه
- انواع بسکوییت و مافین
- خرما
- شبدر قرمز
- نان سفید
- گوشت قرمز چرب
- شنبلیله
- محصولات کنسرو شده
- سوسیس و کالباس
- بذر کتان
- لبنیات
افرادی که دارای مقدار هورمون بالاتر از حد نرمال و عادی هستند باید مصرف موارد ذکر شده را متوقف کنند. برخی از بانوان برای بالا رفتن میزان شیر برای نوزاد از گیاهانی که بالا گفته شد استفاده میکنند و در این شرایط جای نگرانی نیست.
بالا رفتن میزان هورمون پرولاکتین خون در موارد زیر مشاهده میشود:
- گالاکتوره
- آمنوره
- وجود اختلالهایی در غدههایی هیپوفیز و هیپوتالاموس
- شرایط کم کاری در تیروئید
- سندروم تخمدان پلی کیستیک
- بی اشتهاییهای عصبی
- انسولین منشأ اصلی هایپوگلایسمی
- نارساییهایی در غدد فوق کلیوی و…
10 راه برای کاهش پرولاکتین به صورت طبیعی
1. متعادل کردن قند خون
متعادل کردن قند خون یک راه خوب برای کاهش طبیعی است. مطالعات نشان دادهاند که عدم حساسیت به گلوکز به دلیل سطوح بالاتر اسیدهای چرب، کاهش گیرندههای انسولین، یا عوارض اتصال به انسولین باعث بالا رفتن پرولاکتین میشود.
2. وایتکس
وایتکس گیاهی است که در مدیترانه و غرب آسیا به عنوان یک درمان دارویی برای تسکین علائم متعدد و همچنین PMS ایجاد شده است. مکانیسمی برای اینکه چرا وایتکس راهی برای کاهش طبیعی است.
3. حرکت ذهنی
حرکت ذهنی به هر تمرینی گفته میشود که در آن به بدن خود گوش میدهید و به حرکت توجه میکنید. ایده این است که واقعاً با ذهن و بدن خود درگیر شوید و در عین حال از هرگونه فکری که ممکن است به ذهنتان خطور کند تا حواستان را پرت کند، اجتناب کنید. این نوع ورزش برای کاهش طبیعی هورمون، مفید است.
4. استرس را مدیریت کنید
وقتی استرس داریم، سطوح بالایی از کورتیزول ترشح میکنیم که یک هورمون استرس است. در پاسخ به این، بدن ما در حال تلاش برای زنده ماندن با توجه به شرایط تهدید کننده است، بنابراین بدن تلاش میکند تا با شروع بسیاری از عملکردهای دیگر بدن، با استرس مبارزه کند.
5. از کم خوری بپرهیزید
یکی دیگر از راه ها، پرهیز از کمخوری است. این مفید است زیرا عدم درمان میتواند به دلیل قند خون نامتعادل و افزایش کورتیزول باعث استرس در بدن شود. یک مطالعه نشان داد که زنانی که تعادل انرژی منفی داشتند، بیشتر از بقیه زنان، دچار این عارضه شده اند.
6. ویتامین B6
ویتامین B6 یک ویتامین محلول در آب است که در واقع میتواند پرولاکتین را به طور طبیعی کاهش دهد. ویتامین B6 مکانیسمی دارد که با افزایش اثر دوپامینرژیک در هیپوتالاموس از تولید پرولاکتین جلوگیری میکند زیرا میدانیم که دوپامین و پرولاکتین با یکدیگر مخالف هستند.
7. تومور هیپوفیز را رد کنید
مهم است که مطمئن شوید که تومور هیپوفیز ندارید تا پرولاکتین به طور طبیعی کاهش یابد. پرولاکتینوما زمانی است که یک تومور غیر سرطانی بر روی غده هیپوفیز در مغز ایجاد میشود و باعث تولید زیاد پرولاکتین میشود. علائمی که با پرولاکتینوما همراه است خشکی واژن، پریودهای نامنظم، ترشح از نوک سینهها و میل جنسی کم است.
با رد کردن تومور هیپوفیز میتوانید از سردرگمی زیادی جلوگیری کنید. تشخیص توسط MRI از طریق پزشک انجام میشود و برای مدیریت آن نیاز به دارو دارد. تومور را میتوان برداشت و این به کاهش طبیعی پرولاکتین کمک میکند.
8. سطح کلیه یا کبد را بررسی کنید
بررسی سطح کلیه میتواند به کاهش طبیعی پرولاکتین کمک کند. سطح پرولاکتین در افراد مبتلا به بیماری مزمن کلیوی افزایش مییابد. بیماری مزمن کلیه با عملکرد ضعیف کلیهها که به سم زدایی خون کمک میکند، نشان داده میشود.
کسانی که بیماری کلیوی دارند میتوانند در معرض خطر بیماری قلبی عروقی باشند و سطح بالای پرولاکتین میتواند این روند را تسریع کند. سطح پرولاکتین در بیماران مبتلا به بیماری کلیوی عمدتاً از طریق داروهایی که برای تنظیم بیماری مصرف میشوند افزایش مییابد.
یک مطالعه نشان داد که بیشتر بیماران مبتلا به پرولاکتین بالا داروهایی برای افزایش سطح آن مصرف میکردند، بنابراین تنظیم داروها میتواند به کاهش طبیعی پرولاکتین کمک کند. در مورد کبد هم همینطور. کبد مسئول سم زدایی، متابولیسم و ترشح صفرا است.
مشخص شده است که بیماران مبتلا به بیماری کبدی سطح پرولاکتین را افزایش میدهند. سوء مصرف الکل یکی از دلایل اصلی بیماری کبدی است و یک همبستگی میتواند این باشد که این اثر میتواند به دلیل تغییرات حاد سطح دوپامین در هیپوتالاموس باشد. با بررسی کبد خود، احتمالاً میتوانید پرولاکتین را به طور طبیعی کاهش دهید.
9. تیروئید خود را بررسی کنید
در نهایت، بررسی تیروئید میتواند به کاهش طبیعی پرولاکتین کمک کند. بسیاری از مطالعات نشان دادهاند که زنان با پرولاکتین بالا ممکن است نوعی بیماری تیروئید داشته باشند. در این مورد، بیماری تیروئید تعداد هورمونهای تیروئید تولید شده را محدود میکند.
این تولید کم هورمونهای تیروئید میتواند باعث افزایش سطح پرولاکتین شود. دلیل این امر این است که ممکن است تغییرات ساختاری در فولیکولهای تیروئید ایجاد شود که منجر به تولید بالای پرولاکتین میشود، بنابراین میتواند از عملکرد سایر هورمونهای جنسی که باعث ناباروری میشود، جلوگیری کند.
علاوه بر این، این مطالعه نشان داد که با مکملسازی هورمونهای تیروئید، سطح پرولاکتین به حالت طبیعی باز میگردد. به همین دلیل است که بررسی تیروئید میتواند به کاهش طبیعی پرولاکتین کمک کند.
با سلام ، در متن چی بخوریم یا نخوریم تناقض دیده می شود ، لطفا بررسی کنید
سلام محمد جان
چقدر خوشحالم که میبینم وقتی مشکلی در سایت هست عزیزانی مثل شما گوشزد می کنن
معذرت میخوام بابت نمایش اشتباه
با اولویت میفرستم اصلاح بشه
بروزرسانی: محمد جان، مشکل رفع شد ممنونم که به برنافیت کمک می کنی
سلام
لطفا لیست خوراکیها رو ویرایش و اصلاح کنید.
ابتدا یک لیست دادید و عنوان کردید که اینها باعث افزایش پرولاکتین می شود.
پائینتر همونها رو به عنوان “برای پرولاکتین بالا چی بخوریم؟” مجددا آوردین!
سلام علی جان خیلی ممنون از بازخوردت
واقعیتش مشکلی در آپدیت محتوامون پیش اومده بود که شما و محمد عزیز یاداوری کردید
حتماً همین الان اصلاح می کنیم
بروزرسانی: علی جان لیست ها اصلاح شد ممنون که اطلاع دادی
پرولاکتین بالای خون باعث چرت زدن میشود؟؟