افسردگی و اضطراب آسیبهای زیادی به بدن ما وارد میکند. افسردگی، خطر حملهی قلبی را تا سه برابر افزایش میدهد، یعنی دو برابر خطر مربوط به سیگار کشیدن و دیابت. اما چگونه میتوان به افراد افسرده و مضطرب کمک کرد؟ در ادامه با برنافیت همراه باشید تا با افسردگی و اضطراب مقابله کنید و با گیاهان دارویی که افسردگی را کاهش میدهد آشنا شوید.
درصورتی که به مشاوره رژیمی نیاز دارید می توانید با وارد کردن شماره تلفن در کادر زیر ، به صورت رایگان از مشاورین تغذیه برنافیت ، راهنمایی دریافت کنید .

افسردگی چیست؟
وقتی فرد دچار افسردگی میشود، با چند روز مراقبت شاید افسردگی فرد برطرف نشود باید پیگیری و درمان طولانی مدت او به طور مدوام انجام شود. به همین علت نگران نباشید؛ همه میتوانیم افسردگی را شکست دهیم و به درمان افسردگی خود کمک کنیم. وقتی هر چه سریع تر به فکر درمان باشیم، زمان بیشتری میتونیم از زندگی لذت ببریم.
برخی از نشانه های افسردگی عبارتند از:
- غمیگن بودن طولانی مدت
- کاهش تمرکز
- خستگی بیش از حد
- بی حوصلگی
- اختلال خواب ( زیاد خوابیدن یا کم خوابی)
- اضطراب و بی قراری
- کاهش قدرت تصمیم گیری
- فکر کردن به مرگ و خودکشی
- دردهای جسمی بدون دلیل
- احساس غم، پوچی و نا امیدی
در ایالات متحده از هر چهار زن، یکی از آنها داروهای روان پزشکی مصرف می کند. اما آثار این همه افسردگی، اضطراب و نگرانی و این همه داروی تجویزی چیست؟ تقریبا همه ی داروهای ضد افسردگی، به درمان افسردگی و بهبود خلق و خو کمک می کنند و زندگی را برای شما بدون هیچ فراز و نشیبی خوشایند می سازند. اما در عین حال میل و قوه ی جنسی را نیز به شدت کاهش می دهند که در نهایت دوباره منجر به افسردگی و اضطراب می شوند.
طبق تحقیقات، داروهای ضد افسردگی تنها در افرادی که به شدت دچار افسردگی باشند که در این تحقیق تنها حدود ۱۳ درصد افراد را تشکیل می دادند، تاثیرگذارند. بدین معنا که این داروها بر روی افرادی که دچار افسردگی خفیف یا ضعیف بودند، هیچ تاثیری نداشت. پس چه باید کرد؟ همچنان برای افراد مبتلا به افسردگی شدید با افکار خودکشی، داروهای ضد افسردگی بهترین گزینه است، اما برای افرادی که دچار انواع خفیف یا ضعیف آن هستند درمان های مطمئن تری به کار برده می شود. یکی از این راه ها استفاده از داروهای گیاهی و مکمل هاست.
کدام نوع از افسردگی با گیاهان دارویی درمان میشود؟
با توجه به برخی از گیاهان دارویی میتوان بعضی ار علائم های افسردگی را کاهش داد. مانند:
- افسردگی که در مراحل ابتدایی باشد
- اختلال ملال پیش از قاعدگی
- افسردگی های فصلی
قویترین داروی گیاهی ضد افسردگی
با دارو های گیاهی میتوانید افسردگی و اضطراب را کاهش دهید. با تیم برنافیت دکتر کرمانی همراه باشید تا بیشتر با گیاهان دارویی آشنا شوید.
۱. درمان افسردگی با عصاره ی گل راعی (جونز ورت)
یکی از بهترین گیاهان دارویی برای از بین بردن افسردگی و اضطراب، عصاره ی گل راعی است. این گیاه در ابتدا در آلمان برای از بین بردن افسردگی خفیف به کار برده می شد و دارای همان آثار ضد افسردگی با کمترین عوارض بود. این گیاه دارویی اگر همراه با اس-ادنوزیل متیونین مصرف شود، عملکرد سریع تری خواهد داشت.
میزان مصرف این گیاه، ۴۵۰ میلی گرم برای دو بار در روز است. در برخی از افراد این میزان اگر در صبح و بعد از ظهر مصرف شود، پس از چهار هفته نتایج مفیدی خواهد داشت و ریسک اصلی آن تنها ممکن است تداخل آن با داروها و مکمل های دیگر باشد که تنها راه حل آن مشورت با پزشک است. یکی دیگر از مزایای این ماده ی گیاهی، اثر آن در کاهش قدرت قرص های ضد بارداری و در نتیجه افزایش توانایی برای بارداری است اما در عین حال اثر هورمون جایگزین درمانی را کاهش می دهد.
۲. درمان افسردگی با گیاه به لیمو
یکی از بهترین گیاهان دارویی برای درمان افسردگی و اضطراب گیاه به لیمو است. عوامل زیر به کاهش علایم افسردگی کمک میکند:
- افزایش حافظه
- خوابی با کیفیت
- رفع استرس و خستگی
همانطور که بالا گفته شد ضعف حافظه، خواب بی کیفیت، استرس و خستگی همه ی این ها نشانه های افسردگی است.
۳. درمان افسردگی با روغن اسطوخودوس
روغن اسطوخودوس به عنوان یک روغن استنشاقی صدها سال است که به شکل ساشه، اسپری، روغن و لوسیون مصرف می شود. بوی آن خواب آور و آرامش بخش است. در حال حاضر روغن اسطوخودوس به شکل خوراکی نیز مصرف می شود. این روغن به شکل حباب های میکروسکوپی جمع آوری می شوند و داخل کپسول هایی قرار داده می شوند که به راحتی می توانند از مانع روده عبور کنند و به محض عبور موجب آرامش می شوند. این گیاه نه اعتیاد آور است و نه خطرناک. بدترین عارضه ی جانبی آن باد گلو است که آن هم اهمیت ندارد چرا که بوی گل می دهد.
این دارو خستگی را نیز از بین می برد و به طور منظم یا در هر زمان که اضطراب به سراغتان می آید، می تواند مورد استفاده قرار گیرد.
۴. درمان افسردگی با بابونه
مصرف بابونه به افرادی که دچار افسردگی و اضطراب هستند مفید میباشد. که بسیار عالی برای فرآیند رفع درمان افسردگی با این گیاه دارویی است. دو گونه اصلی از بابونه به صورت پزشکی استفاده میشود.
- بابونه آلمانی یا بابونه وحشی(Matricaria recutita)
- بابونه رومی یا انگلیسی (Chamaemelum nobile)
از بابونه آلمانی بیشتر استفاده میکنند ولی هر دو تقریبا دو مزایای سلامتی مشابه به هم را ارائه میدهند. طبق تحقیقات انجام شده افرادی که عصاره بابونه و افرادی که دارونما برای درمان اختلال اضطراب مصرف کردند، بعد از ۸ هفته به این نتیجه رسیده اند که سطح اضطراب و افسردگی افرادی که گیاه بابونه استفاده کردند، کاهش پیدا کرده است.
۵. درمان افسردگی با ال تیانین
ال تیانین، عصاره ای است که از چای سبز گرفته می شود. این ماده گابا و دوپامین را افزایش می دهد و نتیجه ی آرامش بخشی دارد.
ال تیامین توجه، تمرکز، حافظه و یادگیری را نیز افزایش می دهد. این داروی گیاهی فاقد عوارض جانبی است و می تواند با توجه به نیاز شخصی روزی دو بار به میزان ۱۰۰ تا ۴۰۰ میلی گرم مصرف شود.
۶. درمان افسردگی با مریم گلی
دمنوش گیاهی مریم گلی یکی از داروهای گیاهی برای درمان افسردگی است که باعث افزایش دوپامین در بدن، اشتیاق و شادی را بیشتر میکند. دمنوش مریم گلی باعث میشود دوپامین در بدن بیشتر شود و به درمان افسردگی کمک کند.
۷. درمان افسردگی با ریشه ی سنبل الطیب
ریشه ی سنبل الطیب یکی از مفیدترین گیاهان دارویی خواب آور است. این گیاه ضد افسردگی بر خلاف اسطوخودوس و ال تیامین احساس خستگی به شما می دهد. این گیاه برای درمان اضطراب شدید و تنها در هنگام شب باید مصرف شود.
اگر می خواهید آن را در روز مصرف کنید، باید آن را در دوز بسیار کم-۲۰ میلی گرم یا کمتر- مصرف کنید. چای خواب آور حاوی ۲۰ میلی گرم از این گیاه است. در مواقع اضطراب شدید و یا برای درمان بی خوابی، ۶۰۰ میلی گرم از این گیاه را در هنگام شب مصرف کنید. سنبل الطیب را نباید همراه با داروهای ضد افسردگی مصرف کرد.
۸. درمان افسردگی با گل رز
یکی از قوی ترین داروی گیاهی برای درمان افسردگی گل رز است. گلبرگ های گل رز بسیار شادی بخش است و موجب آرامش در قلب، تقویت جنسی، مفرح اعصاب است و به همین دلیل یکی از بهترین گیاهان دارویی برای رفع افسردگی گل رز است. کافیست یک قاشق غذا خوری گلبرگ گل رز را به مدت ۳۰ دقیقه دم کنید و در نهایت میل کنید.
۹. درمان افسردگی با آویشن
یکی از بهترین گیاه دارویی، برای درمان افسردگی گیاه آویشن است. این گیاه منبع عالی از لیتیوم و تریپتوفان است. وقتی به عنوان چاشنی در غذا استفاده شود، باعث تثبیت کننده خلق و خو، بهبود دهندهی خواب و آرام بخش کمک میکند. برای مصرف آویشن میتوانید، برای طعم دادن به کباب و یا همراه بادمجان از آویشن استفاده کنید.
۱۰. درمان افسردگی با رزماری
رزماری یکی از گیاهانی است که بسیار مفید و برای درمان افسردگی مفید است. رزماری یک گیاه چوبی است که برگ های آن برای طعم دادن به مواد غذایی مثل: سیب زمینی، گوشت، روغن های پخت و پز است و در پخت غذاهایی مثل: نخودفرنگی، گوشت گوساله، گوشت بره، ماهی استفاده میشود. ترکیب های فعال رزماری شامل:
- رزمانول
- سیرکیمارتین
- سالویژنین
۱۱. درمان افسردگی با ماکا
قدیم در کشور پرو برای درمان افسردگی با استفاده از ماکا که یک گیاه دارویی است، مردان و زنان برای تحریک میل جنسی استفاده میکردند. طبق تحقیقات انجام شده به این نتیجه رسیده اند که ماکا به کاهش علائم افسردگی و اظطراب به زنان یائسه کمک میکند. محققین به این نتیجه رسیدهاند مصرف ماکا برای درمان علائم فیزیولوژیک مثل اضطراب و افسردگی بسیار مفید است. در سال ۲۰۰۶ موش هایی که دچار افسردگی بودند، طی یک دوره ۲۱ روزه با ریشه های ماکای قرمز، مشکی، کرم رنگ درمان میکنند. ماکای سیاه به بهبود عملکرد شناختی کمک میکند، ناگفته نماند که همه ی رنگ های ماکا برای افسردگی و اضطراب مفید است.
۱۲. درمان افسردگی با بهارنارنج
عرق بهارنارنج برای ناراحتی قلبی بسیار مفید است و مصرف عرق بهار نارنج به تقویت اعصاب کمک میکند. وقتی که به صورت مدوام احساس ناامیدی و یا حتی افسردگی میکنید باید مصرف عرق بهارنارنج را جدی بگیرید.
آیا درمان افسردگی با داروهای گیاهی روشی مطمئن و قطعی است؟
درمان افسردگی با گیاه دارویی یک روش موقتی است. درمان قطعی و دائمی را روانشناس برای شما به ارمغان میزند. هیچ کدام از روانشناسان یک نسخه برای همه بیماران نمیپیچد. با توجه به وضعیت هر بیمار، یک روش خاص و ویژه ای برای او طراحی میکنند. در این راه با خلاقیت و مهارتشان، بیماران خود را درمان می کنند.
چه زمانی برای درمان افسردگی باید از دارو های گیاهی استفاده کنیم؟
وقتی روانشناس برای درمان افسردگی روش استفاده از داروهای گیاهی را صلاح بداند و در کنار سایر درمان ها پیشنهاد کند، به بهبودی درمان سرعت میبخشد. در این پروسه درمانی باید صبور باشید و بادقت دنبال کنید؛ به دلیل اینکه درمان افسردگی با گیاهان دارویی زمان بر است تا به نتیجه برسید. روانشناسان همیشه به روز هستند و از دارو های گیاهی و شمیایی مفید با خبر هستند. تنها سعی کنید شادی، نشاط، انرژی را دوباره به زندگیتان برگردانید.
آیا میدانید گیاهان دارویی نشاط آور و آرامش بخش کدامند؟
در ادامه چند گیاه ارزان قیمت و در دسترس را به شما معرفی میکنیم و تیم دکتر کرمانی قراره به شما کمک کند تا، برای دور کردن غم، خستگی از جسم و جان، شما را با گیاهان دارویی نشاط آور و آرامش بخش آشنا کند.
۱. پرتقال و نارنگی
پرتقال و نارنگی یکی از میوه های زمستانی هستند که مفرح قلب و کاهنده حرارت خون، تشنگی و صفرا است و حرارت معده و کبد های گرم را کم میکند. مصرف پرتقال و نارنگی برای افرادی که زود خشم و پرخشم هستند و یا افرادی که اندوه خود را بروز نمیدهند بسیار مفید است. پرتقال ترش برای سینه و اندام های عصبی بدن بسیار مضر است؛ به همین دلیل کودکان، سالمندان، خانم ها و افرادی که دچار ضعف و نارسایی عملکرد کبد، معده، تیروئید و قلب هستند بیشتر است.
۲. دارچین
مصرف دارچین میتواند به صورت دمنوش با چای سیاه، چای سبز و یا تنهایی میل کنید. توصیه تیم برنافیت دکتر کرمانی این است که با توجه به طبیعتش ، این نوشیدنی برای افراد سرد مزاح، روزها و شب های سرد سال میتوانید استفاده کنید. توجه داشته باشید بهتر است چوب دارچین را بخرید و خودتان پس از شستوشو چوب دارچین را پودر کنید.
۳. ریحان
مصرف ریحان به شما کمک میکند راحت تر غذا هضم کنید و ریحان بسیار مقوی برای قلب، کبد و معده است. تخم شربی به نوعی تخم ریحان است که امروزه بسیار از این نوشیدنی استفاده میکنند و با کمی رغفران بسیار عالی میشود.
۴. گشنیز
سر سفره ایرانی ها خیلی کم از گشنیز استفاده میکنند. این گیاه ضمن کاهش برخی از انواع:
- سردرد
- تهوع
- سرگیجه پس از غذا
- آبریزش سینوسی
و مقوی برای قلب است. بهتره که ابتدای بارداری و بیماری قلبی که داروهای ضدانعقاد میگیرند، گشنیز مصرف نکنند.
۵. سیب
سیب یکی از میوههای مقوی است که برای قلب، مغز و کبد بسیار مفید میباشد. مصرف سیب شیرین باعث نشاط افراد میشود. هر مواد غذایی وقتی به اندازه استفاده نشود، یک سری معایب دارد. مصرف بیش از اندازه سیب موجب نفخ، سنگینی معده و حتی کاهش حافظه میشود. سعی کنید روزی یک یا دو عدد سیب رنده کنید و به همراه یک قاشق غذاخوری گلاب یا عرق بهارنارنج به همراه سرقاشق چایخوری زعفران ساییده شده به اضافه کنید و حدود دو ساعت بعد از نهار و شام، زمانی که خسته و بی حوصله هستید میل کنید.
نتیجه گیری:
همهی گیاهان خواص های بیشماری دارند، که بدن را در مسیر سلامتی و تندرستی قرار میدهند و به درمان افسردگی و برخی از مشکلات کمک میکنند. برخی از گیاهان دارویی که بالا گفته شد به شما کمک میکند، احساس آرامش، آسودگی و خوشی را تجربه کنید و بتوانید با افسردگی مبارزه کنید.
راهنمای انتخاب رژیم
برای برقراری ارتباط با پشتیبان اختصاصی در هرکجای کشور عزیزمان ایران باید با مشاورههای آنلاین تخصصی در زمینه انتخاب رژیم لاغری گفتگو کنید برای برقراری ارتباط و دریافت رژیم برنافیت شماره تماس خود را وارد کنید. متخصص تغذیه با شما تماس می گیرد.
من که با افسردگی مادرزادی دست وپنجه نرم میکنم بیماری تلخ و داغون کننده ای هس فقط خدا میدونه ماها چی می کشیم
سلام آبجی محترم وای خدا شما هم واقعاً مثل من هستی،اضطراب هم اذیت تون میکنه ؟،،کاری انجام دادین ؟
من خودم و درمان کردم واقعا اگه میخوای خوب بشی نا امید نباش با من تماس بگیر (********)
آقا روزبه نداشتیما 🙂
با احترام برداشتم شماره رو
شما طبع سرد هست طبع تو گرم کنی خوب میشی حتما به یه طبیب سنتی مراجه کن
سلام من کلا نامید هستم هیچ چیز خوشحالم نمیکنه هیچ چیز احساس پوچی میکنم تورو خداکمکم کنید
از همه عزیزانی که حس میکنن خیلی افسرده ان خواهش میکنم هر چه سریعتر به روانشناس یا روانپزشک مراجعه کنن چون تنها راه درمان همینه. معمولا تو این شرایط خانواده ها میگن که داری تلقین میکنی و هیچیت نیست ولی واقعیتش اینه که چرت و پرت میگن.
بدترین راه ممکن همین روانپزشکا هستن که بدتر میکنن بهتر نمیکنن من ۶ سال پیش روانپزشک رفتم تمامی قرصها رو امتحان کرد داغونمون کرد بعد دید نتیجه نداره شوک مغزی زد بخدا تموم راهها رو رفتم نرید همه بخاطره سود و منفعت خودشون کار میکنن
دوستان عزیز در نظر داشته باشید نظر جواد، به عنوان نظر شخصی برداشت بشه.چون تجربیاتشون رو گفتن.
سلام من افسردگی شدید دارم دارو جواب نمیده چیکار کنم
جینسنگ عالیه برا همه چی از جمله افسردگی.ولی داروهاتو قطع نکن باید تحت نظر دکتر مصرف کنی.داروهای گیاهی که معرفی شده امتحان کن چون اثرش روی همه یکسان نیست باید تست کنی🌹
داروهای ضد افسردگی رو باید ۲هفته تا ۱ماه مداوم مصرف کنی تا کمکم اثرش رو ببینی
سلام فقط داروگیاهی
من از اسطوخودوس استفاده کردم و خداروشکر خیلی خوب جواب داده و افسردگیم رو کنترل کرده .
سلام رضا جان . ممنون از اینکه تجربه ت رو به اشتراک گذاشتی. خوشحالم که الان بهتری
سلام چه نوع افسردگی داشتین داشتین میشه بگین بعدشم روز چه مقدار ازروغن استفاده میکردین
سلام هر چی اشتباه بیشتر افسردگی هم بیشتر اگه درست زندگی کنیم افسردگی نمیگیربم
من استرس دارم و قرص کلیدینیوم سی میخورم
اگه نخورم استرسم زیاد میشه و دستام سرد میشه. یا نبض های بدنم میزنه. چکار کنم این و نخورم
اول از طب سنتی استفاده کن
سلام به همه عزیزان
اکثر شماها حتی نمیدونید افسردگی یا وسواس فکری چی هست فقط چون دو روز حالتون خوب نیس فکر میکنین افسرده شدین
قایل توجه عزیزانی که میگن خود ادم باید بخواد کم کم بذاره کناره
دوست عزیز اطلاعی ندارین جون مادرتون نظر ندین ادم افسرده دست خودش نیس بخاطر ماده ای به نام سرتونین داخل مغز هستش ک میزانش نسبت ب بقیه کمتر است حالا باید بهتون بفهمونن چجوری خود ادم میتونه اون ماده رو تولید کنه مگه میشه اخه فقط باید دارو مصرف کرد یا روش rtms درمان کرد
پس تورو جون مادراتون ادعای دکتر بودنو در نیارین هرچی دیرتر ادم مراجعه کنه درمانش سخت و سخت تر میشه
منم از بس امثال شما گفتن خودت به خودت القا میکنی و از این حرفا ۸ سال زجر کشیدم اخرشم فقط با دارو درمان شد
دوستانی که این مشکلات رو دارن برادرانه میگم فقط برین پیش متخصص مغز و اعصاب
داروهای شیمیایی فقط علامت رو کم میکنن و عوارض وحشتناک دارن
عوارض وحشتناک مال تو قصه هاس. داداش من میشناسم کسی که حالش خوش نبود یه مدت داروهای با عوارض بالا مصرف کرد هیچ مشکلی هم پیدا نکرد. الانم چند ساله که دیگه نمیخوره و عالی هس. عوارض قرص ها هم فقط مربوط به همون مدت مصرف هست معمولا بعدش ول میشه
داداش دقیقا همینه. منم پدرم در اومد تا تونستم خانوادمو راضی کنم که بابا من داغونم!! همش می گفتن تلقین تلقین تلقین. الان خداروشکر خیلی بهترم ولی نمیدونم کی میتونم دیگه نخورم و حالم خراب نشه.
واقعادرمان شدید؟خوشحالم
سلاممنمامانمخیلیافسردگیشدیدداره همشگریهمیکنهدکترهمخیلیرفتهبیفایده بودهلطفاراهنماییمکنیدچیکارکنم
عطر گل محمدی ترک کل سردیجات مخصوصا چای خوردن غذاهای طبع گرم مثل ارده و شیره انگور قطره استخودوس خرما بادام درختی مویز گردو و مواد غذای گرم وتر
اگه افسردگی با این چیزا درمان میشد الان همه شرکتهای دارو سازی درشون تخته شده بود.اینا موثر هستند ولی در کنار دارو تحت نظر متخصص اعصاب و روان
باسلام افسردگی انواع گوناگونی داره از افسرگی اساسی تا مزمن و اختلال ادوارخویی و حاد و مانیک دیپرشن و حتی افسردگی فصلی که خیلی هم شایعه و… . مراجعه به یک روانشناس یا مشاوره از طریق تست و مصاحبه متوجه نوع اون میشید برخی همزمان در کنار روان درمانی با دارو و برخی دارو نیاز نداره اما یک توصیه کلی اینه که برخلاف آدمهای دیگه افراد افسرده اول باید فعالیتی رو آغاز بکنن که بعد علاقه ایجاد شه اما سایر افراد اول به یک فعالیت معمولا رشته های ورزشی علاقه دارن بعد شروع به فعالیت میکنن
پس داروی افسرگی بودن در جمع و کمتر منزوی بودن و فعالیت هست بر خلاف اضطراب که آرامش و استراحت و ریلکسیشن نیاز داره دوستان فعالیتهایی رو که در طول روز و هفته ازشون بیشتر لذت میبرید رو بیشتر تکرار کنید معمولا فعالیتهای ورزشی در راس اونها قرار داره دیدن دوستان و…
تغذیه مناسب و استفاده از مواد غذایی با طبع گرم و…
و مراجعه به متخصصین حوزه روانشناسی و مشاوره جهت درمان درست در صورت تشخیص نوع افسردگی و راهکار متناسب با آن.
به من کمک کنید
یک دکتر خوب معرفی کنید واسه افسردگی شدید
همه دکترا خوبن الکی وسواس نشو فقط اگه حالت خوب نیس سریع به نزدیکترین دکتر مراجعه کن
من که هم استرس و اضطراب دارم هم افسردگی شدید چه غلطی بکنم😐