- برنافیت
- تغذیه و آشپزی
- غذاهای کتوژنیک ایرانی: با طعمهای محلی به سمت سلامتی
از آنجایی که برنج ایرانی تقریباً بخشی ثابت از رژیم غذایی ما ایرانیان است، ممکن است بیشتر غذاهای ایرانی پر از کربوهیدرات به نظر برسند. اما از آنجایی که معمولاً برنج در کنار غذای اصلی سرو میشود، میتوان آن را به راحتی حذف کرد تا بسیاری از غذاهای ایرانی مناسب رژیمهای کتو شوند. بنابراین در میان غذاهای ایرانی پر کربوهیدرات، یافتن غذای کتویی ایرانی یا حتی تبدیل دستور غذاها به غذاهای رژیمی با برخی تغییرات، کار سختی نیست. در این مقاله شما را با 15 نوع غذای ایرانی کتویی آشنا میکنیم؛ با ما همراه باشید.
رژیم کتوژنیک با غذاهای ایرانی
رژیم کتوژنیک به یکی از محبوبترین رژیمهای غذایی در سالهای اخیر تبدیل شده است. رژیم کتو شامل کاهش مصرف کربوهیدرات و جایگزینی آن با چربی است که در نهایت، قند خون را کاهش میدهد. درعوض، بدن را وادار به سوزاندن چربی برای به دست آوردن انرژی میکند. بنابراین، این رژیم برای کسانی که به دنبال کاهش وزن سریع هستند، راه خوبی است.
خوردن یک غذای لذیذ کتویی در بین غذاهای ایرانی امکانپذیر است. طعم و مزه غذا اهمیت زیادی دارد و غذاهای خوشمزهی کتویی ایرانی کم نیستند. کافیست با کمی تغییر در نحوه سرو یا یک دستکاری کوچک در دستور پخت غذا و مواد اولیه، غذایی دلچسب و رژیمی میل کنید.
دستور 15 غذای کتویی ایرانی
ناهار و شام معمولی ایرانی ترکیبی متعادل از گوشت، حبوبات، سبزیجات، صیفیجات، لبنیات، آجیل و میوهها است که با برنج یا نان سرو میشود. رایجترین پروتئینهای حیوانی گوشت گوسفند یا بره، مرغ، گوشت گاو یا گوساله و ماهی است. در ادامه لیست غذاهای کتویی ایرانی را میبینیم:
1. کبابها
کبابها در فرهنگ غذایی ایرانی نقش بسزایی دارند. انواع کباب که شامل کباب کوبیده، چنجه، جوجه و غیره است معمولا در کنار گوجه کبابی و برنج معطر و کره سرو میشوند. با حذف برنج و خوردن آن با کره و گوجه فرنگی، یک غذای کتویی بسیار عالی و خوشمزه خواهید داشت.
کباب جوجه یک کباب مرغ ایرانی است که میتوانید تکههای مرغ خود را با مواد مختلف مزهدار کرده و روی زغال یا کبابپز کباب کنید. روش سنتی ایرانی این است که مرغ را با نمک، فلفل، لیمو، ماست، پیاز و زعفران مرینیت یا مزهدار میکنند. زعفران رنگی جذاب و بوی خوشی به این غذا میدهد.
کباب شیشلیک نیز یکی دیگر از غذاهای سنتی و خوش طعم ایرانی است که از دنده بره درست میشود. برای درست کردن کباب شیشلیک باید یک شب گوشت دنده را با نمک، فلفل، ماست، پیاز، زعفران و روغن زیتون بخوابانید. سپس آنها را روی ذغال کباب کنید تا به حالت دلخواه برسد.
2. میرزا قاسمی
میرزا قاسمی یکی از غذای محبوب ایرانیان به خصوص در شهرهای شمالی ایران است و قدمت آن به دوران قاجاریه میرسد. این غذای گیاهی از بادمجان، گوجه فرنگی، سیر، تخم مرغ و کره یا روغن درست میشود که با داشتن کربوهیدرات خالص بسیار کم در هر وعده، یک غذای کاملاً کتویی به شمار میرود.
این غذا با وجود اینکه امروزه به راحتی در اکثر رستورانهای سنتی یافت میشود، نشات گرفته از استان گیلان است. بنابراین اگر زمانی قصد سفر به استان گیلان را داشتید و در رژیم کتو بودید، میرزا قاسمی را با خیال راحت سفارش دهید!
3. انواع کوکو
کوکو نوعی غذای ایرانی بر پایه تخم مرغ است که بر اساس مواد تشکیل دهنده آن دارای تنوعهای مختلفی است. کوکو سبزی (املت تازه پخته شده با سبزی) با مقدار زیادی سبزی درست میشود که طعم و بوی لذیذی به این غذا میدهد. این غذا را میتوانید به عنوان پیش غذا یا غذای اصلی میل کنید.
از کوکوهای مجاز در رژیم کتو میتوان کوکو سبزی، کوکوی کدوسبز، کوکوی گل کلم و کوکوی مرغ را نام برد. مواد لازم برای کوکو سبزی، سبزی تازه شامل جعفری، شوید و پیازچه، گردو، زرشک و روغن است.
4. ماهی سرخ شده
از آنجایی که بسیاری از شهرهای شمال و جنوب ایران در کنار دریا هستند، غذاهای دریایی بخش بزرگی از غذاهای ایرانی به شمار میروند. ماهی سرخ شده معمولا همراه با سبزی پلو (برنج ایرانی با سبزی) سرو میشود؛ اما از آنجایی که برنج جزء رژیم کتو نیست، میتوانید سبزی پلو را با برنج گل کلم و سبزی بپزید تا از شر کربوهیدرات خلاص شوید!
5. اکبر جوجه
اکبر جوجه غذایی است که در ابتدا در رستورانی به همین نام در استان مازندران سرو میشد؛ اما طعم بینظیر این غذا باعث محبوبیت آن در بسیاری از نقاط ایران شده است و شعبههای رستوران اکبر جوجه را در همه جای ایران میتوان دید.
طعم خاص اکبر جوجه از مرغی است که در کره سرخ میشود. این غذا معمولا با سس انار، برنج زعفرانی و زیتون سرو میشود که میتوان برنج را حذف کرد. اکبر جوجه سرشار از چربی و پروتئین و یک وعده غذایی لذیذ کتو است.
6. زبان بره
زبان بره منبع عالی پروتئین است. اگرچه ممکن است پختن آن کمی سخت به نظر برسد، اما ایرانیها زبان بره را به دلپذیرترین شکل میپزند و سرو میکنند! پختن زبان بره زمان زیادی میبرد و نیاز به زودپز دارد. بعد از اینکه کاملاً پخت، زبان را برش بزنید و با کره تفت دهید و از خوردن آن با مخلفات یا سبزیجاتی مانند قارچ یا پوره گل کلم لذت ببرید.
7. کباب تابهای
اگر به کباب دسترسی ندارید انتخاب خوبی است زیرا میتوانید آن را در تابه بپزید. تابه کباب فقط به چند ماده محدود نیاز دارد و زمان زیادی برای درست کردنش از شما نمیگیرد. این غذای کتویی با گوشت چرخ کرده، پیاز و ادویه درست شده و معمولا با گوجه فرنگی سرخ شده یا سس گوجه فرنگی سرو میشود.
8. ماهیچه یا ساق بره
ماهیچه یا ساقه بره سرشار از پروتئین و چربی و البته بسیار مغذی و خوشمزه است. پخت ماهیچه به سبک ایرانی زمان زیادی میبرد زیرا معمولا با حرارت کم پخته میشود. ابتدا ماهیچهها را با ادویه (نمک، فلفل، زردچوبه) مزهدار کرده و سپس با پیاز و زعفران تفت دهید. وقتی کمی طلایی شدند مقداری آب اضافه کنید و روی حرارت ملایم قرار دهید. سپس سیر و ادویهها و به دلخواه هویج و کرفس را اضافه کنید.
گوشت گوسفند یک غذای محبوب ایرانی است و ماهیچه به صورت سنتی با شوید باقالی پلو سرو میشود که در رژیم کتو میتوان برنج را حذف و برنج گل کلم را جایگزین کرد.
9. نرگسی (املت اسفناج و تخم مرغ)
نرگسی یک املت خوشمزه ایرانی است که میتوانید سریع آن را درست کنید. نام این غذا از گل نرگس به دلیل ترکیب رنگی مشابه این گل با نرگسی گرفته شده است. به طور کلی املتها دارای مواد اولیه ساده و زمان آماده سازی کوتاه هستند. برای پخت نرگسی، اسفناج را با سیر و پیاز سرخ شده مخلوط کنید و تفت دهید؛ سپس تخم مرغ و ادویه را اضافه کنید. میتوانید این غذای بسیار سالم کتویی را به عنوان صبحانه یا شام بخورید.
10. تهچین کتویی
ته چین علاوه بر طعم بینظیرش یکی از زیباترین غذاهای ایرانی است! تهچین به کیک برنجی زعفرانی ایرانی نیز معروف است. این غذای خوشمزه از برنج، تخم مرغ، ماست، کره و معمولا مرغ است. برای داشتن یک تهچین کتویی میتوانید برنج معمولی را با برنج گل کلم جایگزین کنید.
برای درست کردن برنج گل کلم، گل کلم را رنده کنید، سپس با کره، نمک، فلفل و زعفران در تابه تفت دهید. سپس مخلوط ماست و تخم مرغ را همانطور که در دستور اصلی توضیح داده شده اضافه کنید. بقیه مراحل مانند دستور تهچین اصلی ایرانی است.
11. خورشتها
خورشت کرفس ترکیبی بینظیر از سبزیهای معطری مثل نعنا و جعفری، گوشت و کرفس است. خورشتها بخش بزرگی از غذاهای ایرانی را تشکیل میدهند که معمولاً روی برنج سرو میشوند؛ اما میتوانید از خوردن این خورش کم کربوهیدرات و خوشمزه بدون برنج، در حالی که رژیم کتو دارید، لذت ببرید. راز لذیذ بودن خورشتهای ایرانی در پخت آهسته است پس برای داشتن یک خورشت کرفس عالی باید صبور باشید.
خورشت بادمجان و خورشت کدو سبز نیز از خوشتهای کتویی دیگر هستند. حتی خورشت فسنجان به خصوص اگر به جای گردو با بادام تهیه شود در رژیم کتو مجاز خواهد بود.
12. کله گنجشکی
کله گنجشکی که نوعی کوفته کتویی محسوب میشود، از مرغ یا گوشت چرخکرده و تخم مرغ به عنوان مواد اصلی تهیه میشود. گوشت یا مرغ چرخ شده را با یک عدد تخم مرغ مخلوط کرده، نمک، زردچوبه، فلفل سیاه، کمی نعنا و شوید اضافه کنید. سپس در روغن (ترجیحا روغن حیوانی) کوفتهها را سرخ کرده و با کمی آب و رب به عنوان سس کوفته اجازه دهید که بپزد.
13. آبگوشت
اگرچه آبگوشت به دلیل داشتن حبوبات در رژیم کتو ممنوع است، اما با کمی خلاقیت میتوانید این غذا را کتویی کنید. شما میتوانید حبوبات را حذف کرده و کمی بامیه یا قارچ را جایگزین کنید تا بتوانید از یک غذای خوشمزه کتویی لذت ببرید. البته که حذف نان برای تریت هم فراموش نکنید یا اینکه میتوانید از نان کتویی استفاده کنید.
14. دلمه
دلمه میتواند یک غذای کتویی باشد اگر برنج و لپه را از مواد درون آن حذف کنید. بهترین نوع دلمه کتویی، دلمه برگ کلم و فلفل دلمهای و بادمجان است که به راحتی و با ترفندهای سادهای میتوانید به رژیم خود تنوع دهید.
15. کله پاچه
شاید بتوان گفت بهترین غذای کتویی ایرانی با کربوهیدرات صفر، کله پاچه است. این غذای محبوب را میتوان هم به عنوان صبحانه و هم نهار مصرف کرد؛ اما مراقب کالری بالای این غذا باشید.
سخن آخر
غذای ایرانی با توجه به موادی که در آن استفاده میشود و همچنین به دلیل استفاده از گوشت که معمولاً بره است کاملاً سالم است. خیلیها غذای ایرانی را سنگین میدانند اما این درست نیست و بر اساس مواد تشکیل دهنده و همچنین زمان پخت غذا، غذاهای ایرانی از بهترین غذاهای دنیا به شمار میروند که به راحتی قابلیت کتویی شدن را دارند.
شما میتوانید با دریافت انواع رژیم کتوژنیک از برنافیت، ضمن برخورداری از حمایت پشتیبان به دستور غذاهای کتویی ایرانی خوشمزه هم دسترسی داشته باشید.
منبع:+