رژیم تک خوری خیار یک برنامه غذایی کوتاه مدت است که به کاهش وزن سریع کمک میکند. نسخههای زیادی از این رژیم وجود دارد که اکثر آنها ادعا میکنند میتوانند در طول یک هفته ۷ کیلو از وزن فرد را بکاهند. مصرف این ماده غذایی مزایای زیادی برای بدن دارد شاید تعجب کنید این رژیم چه اثراتی میتواند داشته باشد. خیار یک سبزی خوشمزه و کم کالری است که میتواند به افراد کمک کند به راحتی وزن کم کنند. یک خیار متوسط حاوی بیست کالری است که برای کاهش وزن بسیار مفید است. در این مطلب برنافیت به بررسی مزایا و معایب رژیم خیار میپردازیم و بررسی میکنیم که آیا راهکار پایداری برای کاهش وزن است یا خیر؟! از رژیم خیار می توان به عنوان یک رژیم شوک استفاده کرد تا با مشورت پزشک در رژیم لاغری استفاده شود و مانع استپ وزنی شما بشود.
خیار حاوی کدام مواد مغذی است و مصرف آن چه مزایایی دارد؟
خیار بومی هند است جایی که تقریبا ۳۰۰۰ سال است در آن کشت میشود و پس از آن به سراسر جهان راه یافت. پزشکان در قرن هفدهم برای بهبود بیماران مبتلا به تب، خیار تجویز میکردند تا تب آنها کاهش پیدا کند. هر بوته خیار تا ۴۰ میوه میدهد.
مصرف این ماده غذایی برای سلامت عمومی بدن مفید است و با تحریک متابولیسم به پاکسازی روده و هضم بهتر غذا کمک میکند. با خوردن خیار آب اضافه بدن دفع میشود همچنین آکنه فرد از بین رفته و پوست با مصرف آن پاکسازی کامل میشود. مصرف این ماده غذایی برای کاهش وزن هم بسیار مفید است.
گفته میشود، خیار چربی سوزترین ماده غذایی دنیا است که کالری بسیار کمی دارد و ۹۸ درصد وزن آن را آب تشکیل داده است. رژیم خیار نباید طولانی مدت رعایت شود چرا که حاوی حداقل میزان ریز مغذیها، پروتئینها و مواد مغذی است.
ماده اصلی تشکیل دهنده خیار پتاسیم است که مصرف آن به میزان محدود برای بدن مفید است. این ماده غذایی حاوی مقدار کمی ویتامین C و ویتامین K است که بدن به آن نیاز دارد. پروتئین، چربی، فیبر، کلسیم، آهن و بسیاری دیگر از مواد مغذی در این ماده غذایی یافت نمیشود و به همین دلیل نمیتواند تمام نیاز انسان را تامین کند.
بنابراین حتی اگر در رژیم غذایی تک خوری خیار پروتئین هم مصرف شود نمیتواند تمام نیاز روزانه یک انسان بالغ را تامین کند. خیار حاوی مقداری زیادی از انواع آنتی اکسیدانها مانند فلاونوئیدها و تاننها است که برای جوانی و شادابی انسان بسیار مفید هستند آنتی اکسیدانها به تقویت سیستم ایمنی بدن کمک میکنند.
خیار بدن را هیدراته نگه میدارد و کمک میکند بدن آب مورد نیاز خود را حفظ کند. مصرف این ماده غذایی همچنین ممکن است به کاهش قند خون منجر شود. خیار همچنین ادرار آور است و به کاهش فشار خون انسان کمک میکند.
رژیم تک خوری خیار چیست؟
رژیم تک خوری خیار یک رژیم لاغری کوتاه مدت است. اکثر نسخههای این رژیم غذایی ۷ تا ۱۴ روز طول میکشند و شعار محبوب آن ۷ روز برای کم کردن ۷ کیلو گرم است. اکثر این برنامههای غذایی شامل خیار است و در کنار آن از استفاده از چند منبع پروتئینی مثل تخم مرغ، مرغ، ماهی و آجیل را هم مجاز میدانند.
ارائه کنندگان این دستورالعمل رژیمی توصیه میکنند ماده اصلی غذایی این رژیم تک غذایی تنها خیار باشد به همین دلیل حتی مصرف میوه و سبزیجات دیگر را هم به حداقل ممکن میرسانند.
از آن جایی که مواد مغذی این رژیم کامل نیست و تنوع کافی را ندارد پیروی از آن بیشتر از دو هفته توصیه نمیشود. در نهایت لازم است بدانید بسیاری طرفداران این برنامه غذایی در مورد اثرات آن ادعاهای مختلفی را مطرح میکنند که هیچ مطالعه مستقلی آن را تایید نمیکند.
هیچ قانون استانداردی برای رژیم تک غذایی خیار وجود ندارد به غیر از این که به فرد توصیه میکند خیار بیشتری مصرف کنند و تا میتوانند از مصرف مواد غذایی دیگر پرهیز کنند. قانون اصلی این رژیم آن است که هر زمان که احساس گرسنگی کردید یک خیار بخورید.
تئوری اصلی این رژیم تک خوری آن است که چون خیار کالری کمی دارد فرد میتواند هرچقدر که میخواهد از آن بخورد درحالی که کالری کمی دریافت کرده. خیار از پروتئین کمی تشکیل شده، ماده مغذی اصلی که بدن برای حفظ سلامت پوست، ماهیچه و مفاصل به آن نیاز ضروری دارد.
به همین دلیل بهتر است در این رژیم برخی مواد غذایی حاوی پروتئین یا مکملهای پروتئین استفاده شود. از آن جایی که نسخههای مختلفی از این برنامه غذایی وجود دارد در برخی نسخهها مصرف نان تست، برنج قهوهای یا سیب زمینی به میزان کم توصیه شده است. نسخههای سخت گیرانه این رژیم غذایی مصرف چیزی به غیر از خیار را مجاز نمیداند.
آیا رژیم تک غذایی خیار به کاهش وزن کمک میکند؟
هیچ مطالعه علمی دقیق و قابل اتکایی رژیم تک خوری خیار را به طور خاص تجزیه و تحلیل نکرده است. با این حال میتوان از آن انتظار کاهش وزن زیادی را داشت چرا که کالری دریافتی بدن را به میزان قابل توجهی کاهش میدهد.
از آن جا که این برنامه غذایی کوتاه مدت است بعید به نظر میرسد که فرد کاهش وزن قابل توجهی را تجربه کند. رعایت این رژیم در طولانی مدت غیر ممکن است با این حال رعایت آن بسیار ساده است و قوانین مشخصی دارد. هر خیار متوسط تنها ۴۵ کالری دارد به این ترتیب اگر فرد ۱۰ خیار مصرف کند تنها ۴۵۰ کالری دریافت کرده است.
اکثر مردم پس از پایان دادن به یک رژیم کاهش وزن سختگیرانه در خطر بازگشت وزن کم شده قرار دارند به ویژه اگر این برنامه غذایی مثل رژیم تک خوری رفتارهای غذایی سالم را به فرد آموزش ندهد. برای کاهش وزن و ارتقای سطح سلامت افراد بهتر است به سراغ رژیمهای غذایی مناسبتر بروند که حاوی غلات کامل، سبزیجات، میوهها، چربیهای سالم، پروتئینها بدون چربی و گیاهی هستند. مشورت گرفتن از یک متخصص تغذیه که رژیمهای اختصاصی متناسب با شرایط جسمی، سن و جنسیت افراد ارائه میکند بهترین راهکار خواهد بود که تجربه کاهش وزن پایدار را در اختیار افراد قرار میدهد.
مزایای پیروی از رژیم تک خوری خیار کدام است؟
میتوان از رژیم تک خوری خیار به شکل بسیار محدود و در بین یک رژیم غذایی متعادل استفاده کرد. پیروی از این برنامه غذایی به ایجاد تعادل بین نمک و آب بدن کمک میکند، همچنین میتواند باعث پاکسازی پوست شود به این ترتیب بعد از رعایت آن فرد پوستی شفاف، درخشان و سالم را تجربه میکند.
وقتی پوست تمیز شود از پیری زودرس آن پیشگیری شده و فرد با مشاهده چهره خود اعتماد به نفس بیشتری خواهد داشت. همچنین رعایت این برنامه غذایی به دفع سموم بدن کمک کرده و به پاکسازی دستگاه گوارش منجر میشود. همچنین این فرصت به فرد داده میشود که در چند روز کاهش وزن سریع را تجربه کند.
این سبزی در تابستان بسیار ارزان است، بنابراین این رژیم میتواند به فرد در صرفه جویی هزینهها کمک کند. خیار یک ماده غذایی سیر کننده است، به این ترتیب فرد پس از مصرف آن احساس ضعف و گرسنگی نخواهد داشت.
پیروی از رژیم تک غذایی خیار چه خطراتی دارد؟
اگر چه فرد با پیروی از این رژیم غذایی ممکن است کاهش وزن چشمگیری را تجربه کند اما در کل معایب آن بسیار بیشتر از مزایای آن است در این جا به برخی مضرات پیروی از رژیم خیار اشاره میکنیم:
1. بسیار محدود کننده است
رژیم خیار استفاده از اکثر گروههای غذایی محدود یا ممنوع میکند، واقعا خوردن خیار به تنهایی آن هم برای ۲ هفته کار دشواری خواهد بود.
2. رفتارهای غذایی منفی را ترویج میکند
این رژیم نه تنها نیازهای تغذیهای فرد را به شکل کامل تامین نمیکند بلکه رفتارهای غذایی منفی مانند رژیم غذایی افراطی را رواج میدهد که ممکن است باعث بروز بیماریهای مختلفی مثل تحریک پذیری روده شود.
تحقیقات نشان میدهد که رژیمهای غذایی افراطی و به شدت محدود کننده میتواند روی توانایی فرد برای کنترل مصرف غذا تاثیر منفی بگذارد. این شکل از غذا خوردن میتواند به چاقی منجر شود.
3. دریافت چربی و پروتئین را محدود میکند
مصرف خیار وقتی با یک رژیم غذایی متعادل همراه باشد میتواند برای بدن مفید باشد اما اگر به غذای اصلی روزانه تبدیل شود فرد را با کاهش دریافت چربیهای سالم و پروتئین که مصرف آنها برای بدن واجب است مواجه میکند.
4. لذت بخش نیست
محدودیتهای شدید این رژیم لذت غذا خوردن را از فرد میگیرد و ممکن است باعث شود فرد از خوردن خیار زده شود. مطلقاً هیچ دلیل منطقی برای محدود کردن غذاهای کامل و سالم مانند ماهی، غلات کامل، سبزیجات و میوهها وجود ندارد.
5. اثرات آن پایدار نیست
رژیمهای غذایی مونو ذاتا کوتاه مدت هستند و نمیتوان آنها را در طولانی مدت استفاده کرد. محدودیت شدید دریافت کالری میتواند به مرور متابولیسم انسان را کند کند و توانایی درک بدن از گرسنگی واقعی را مختل کند.
مواد غذایی مجاز و غیر مجاز در این برنامه غذایی کدام است؟
در تمام نسخههای مختلف این رژیم مصرف خیار بدون محدودیت مجاز است، به این ترتیب فرد هرگاه احساس گرسنگی کرد میتواند به هر میزان که دوست دارد خیار بخورد. هیچ دستور العمل روشنی در مورد نوشیدنیهای مجاز در این رژیم وجود ندارد و از آن جا که خیار حاوی آب زیادی است میتواند نیاز بدن به این ماده حیاتی را تامین کند.
مصرف چای و آب که نوشیدنیهای کم کالری به شمار میآیند در اغلب نسخههای این رژیم غذایی مجاز دانسته شده است. در این جا به لیستی از مواد غذایی مجاز در این رژیم غذایی که در نسخههای سادهتر آن مجاز دانسته شده اشاره میکنیم.
سبزیجات
- خیار، گوجه فرنگی، اسفناج، کرفس و برخی سبزیجات به مقدار کم
پروتئین
- مرغ، گوشت گاو بدون چربی، ماهی، تخم مرغ، ماست یونانی، پنیر سفید، پنیر چدار
کربوهیدراتها
- برنج قهوهای، سیب زمینی، نان سبوس دار
چربیها
- روغن زیتون
در این رژیم غذایی مصرف خوراکی خاصی ممنوع اعلام نشده اما توصیه شده است خیار جایگزین خوراکیهایی شود که فرد به صورت معمول در روز استفاده میکند. در این رژیم خیار را میتوان به صورت خام و پخته مصرف کرد، استفاده آن به شکل اسموتی مجاز است و حتی استفاده از آب خیار هم توصیه میشود.
مصرف آن به همراه آب لیمو و ماست به شکل سالاد هم چیزی است که توصیه شده و در نهایت میتوان خیار را رنده کرد. پیروان این رژیم غذایی توصیه میکنند افراد هنگام رعایت این برنامه غذایی تا حدامکان از مصرف سایر میوهها، غذاهای سرخ شده پرهیز کنند.
مصرف پروتئینهای حیوانی باید بیشتر به شکل بخارپز و کبابی باشد. پیروان این رژیم باید از مصرف قندهای مصنوعی مثل شیرینیجات، نوشابه و دسرهای شیرین حاوی شکر هم پرهیز کنند.
منوی رژیم لاغری با خیار حاوی چه غذاهایی است؟
در این جا به یک منوی سه روزه از رژیم خیار اشاره میکنیم تا به شما یک دید کلی از چیزی که با رعایت این رژیم انتظار شما را میکشد بدهیم. فراموش نکنید هیچ کدام از وعدههای اصلی و میانوعدهها در این رژیم نباید فاقد خیار باشند، خیار غذای اصلی است و هر روز و در هر وعده باید صرف شود. این رژیم غذایی به طور متوسط در هر روز حدود ۸۰۰ کالری به بدن فرد میرساند.
روز اول
صبحانه: ۲عدد تخم مرغ همراه با خیار فراوان
میان وعده: ۲ عدد خیار
ناهار: سالاد خیار با آب لیمو
میان وعده: ۲عدد خیار
شام: مرغ با برنج قهوهای و دورچین خیار
روز دوم
صبحانه: اسموتی خیار (خیار مخلوط شده با یک سیب سبز و اسفناج)
میان وعده: ۱عدد خیار و یک مشت بادام
ناهار: ۱عدد خیار، ۱عدد پرتقال و چند تکه پنیرغ
میان وعده: چای سبز و خیار
شام: ۱ عدد خیار و پنیر سفید
روز سوم
صبحانه: نان تست سبوسدار، خیار و پنیر
میان وعده: ۲ عدد خیار
ناهار: سالاد خیار با گوجه فرنگی و روغن زیتون
میان وعده: ۱عدد سیب سبز و خیار
شام: ماهی آزاد سرخ شده، خیار و سیب زمینی برشته شده
در نسخههای بسیار سخت این رژیم، در هر میان وعده فرد فقط میتواند دو عدد خیار صرف کند. دستورالعملهای ارائه شده از این رژیم غذایی در مورد میزان سایر مواد غذایی مجاز چندان شفاف نیست.
اگر افراد بتوانند یک هفته به این رژیم غذایی پایبند باشند میتوانند کاهش وزن خوبی را تجربه کنند. با این حال این امکان وجود دارد که اگر به سراغ رژیم غذایی معمول خود بروند وزن از دست داده خود را دوباره باز یابند.
این رژیم غذایی فاقد مواد مغذی، بسیار محدود کنند و ناپایدار است. اگر به دنبال کاهش وزن پایدار و طولانی مدت هستید بهتر است از یک رژیم متعادل و غنی از مواد مغذی پیروی کنید که عادات غذایی سالم را در شما تقویت کرده و گرسنگی شدید پیشگیری کنند.
رژیم فقط رژیم برنافیت