در ماه مبارک رمضان روال زندگی، رژیم غذایی و میزان مصرف خوراکیهای انسان تغییر میکند. تغییر ناگهانی در عادات غذایی همراه با یک دوره طولانی روزهداری میتواند روی پوست تاثیر منفی بگذارد. با رعایت نکات سلامت پوست در ماه رمضان میتوان از خشکی و مشکلات پوستی احتمالی پیشگیری کرد. بسیاری افراد در عید فطر مراسم ازدواج خود را برگزار میکنند یا تصمیم دارند در جشنهای بزرگ پایان مهمانی خدا شرکت کنند، میتوان با رعایت برخی نکات ساده به پاکسازی و سلامت بیشتر این عضو حساس بدن کمک کرد و در پایان رمضان پوستی شفاف و درخشان داشت. در این مطلب برنافیت توصیههای کاربردی خوبی در این خصوص به شما ارائه میکنیم.
روزه داری برای سلامت پوست مفید است یا ضرر دارد؟
اگر چه روزه گرفتن برای پوست محدودیتهایی ایجاد میکند اما میتواند فوایدی هم برای زیبایی داشته باشد. چند روز اول ماه مبارک رمضان زمانی است که بدن فرآیند پاکسازی خود را آغار میکند.
پس از آن سلولهای خونی در حالت فعال سازی قرار میگیرند و پوست به همراه سایر اعضای بدن شروع به ترمیم میکند. زمانی که روند ترمیم و پاکسازی آغاز میشود التهاب این عضو مهم و حساس بدن کاهش یافته، رنگدانهها شروع به بهبود میکنند و پوست به مرور درخشان میشود.
روزهداری سطح پورین و پیریمیدین را در بدن بیشتر میکند که باعث افزایش سطح آنتی اکسیدانها میشود، این مواد مسئول بهبود سلامت عمومی پوست هستند. روزهداری همچنین به حذف بسیاری عادات بد تغذیهای که برای پوست ضرر دارند هم کمک میکند.
در این ماه به دلیل کاهش میزان مصرف غذا و پرخوری پوست فرد سلامت بیشتری پیدا میکند. همچنین مواد مضری مثل قند که به خشکی و آسیب دیدن کلاژن منجر میشود کمتر به بدن میرسد و پوست به اصطلاح نفس میکشد، خود را ترمیم میکند.
اگر چه کلاژن برای عملکرد صحیح به قند نیاز دارد اما اگر میزان آن در خون به بیش از سطح استاندارد برسد کلاژن توانایی سفت نگه داشتن (خاصیت ارتجاعی) پوست را از دست میدهد و روند پیری سرعت میگیرد.
نکات تغذیهای که برای حفظ سلامت پوست در ماه رمضان باید رعایت کرد کدام است؟
برای داشتن پوستی سالم و بدون ایراد همه باید از محصولات بهداشتی کاملا طبیعی استفاده کنند و یک رژیم غذایی سالم داشته باشند. پیروی از یک برنامه مراقبت پوست مناسب برای جلوگیری از جوش، لکههای خشکی، کدر شدن سطح پوست و تمام علائمی که در اثر کمآبی روزهداری بروز میکند، ضروری است. رژیم غذایی افراد در این ماه هم روی سلامت پوست، حفظ انرژی و سلامت عمومی او اثر میگذارد.
مهمترین نکات تغذیهای که برای حفظ سلامت پوست در ماه رمضان باید رعایت شوند عبارت است از:
1. روزهداری باعث کمآبی پوست میشود، بنابر این بسیار مهم است که افراد پس از افطار به مقدار کافی آب بنوشند. متخصصان توصیه میکنند که بین افطار و سحر علاوه بر میوه و خوراکیهای حاوی آب زیاد، فرد حداقل ۸ لیوان آب بنوشد. بدن انسان فقط ۵۰ تا ۶۰ درصد آب میوهها و ۲۰ تا ۳۰ درصد آب نوشابه را جذب میکند.
2. مصرف مواد غذایی سالم و طبیعی هم به حفظ سلامت پوست کمک بسیاری میکند. مواد غذایی زیادی هستند که برای ترمیم پوستی که رطوبت خود را از دست داده مفید هستند. بادام هندی و بادام سرشار از فیبر، اسیدهای چرب و پروتئین هستند که در درخشندگی پوست افراد بسیار تاثیر گذار است.
3. مصرف میوه باید جدی گرفته شود، میوههایی مانند توت فرنگی و زغال اخته سرشار از آنتی اکسیدان هستند که تاثیر مثبت آنها روی سلامت پوست تایید شده است. خرما هم منبع خوبی از آنتی اکسیدانها، ویتامین A، آهن، پتاسیم، کلسیم و منیزیم است که همگی برای سلامت پوست مفید هستند. برگه زردآلو هم منبع خوب فیبر است و به هضم بهتر غذاها کمک میکند.
4. مصرف انواع آجیل در ماه مبارک رمضان بسیار توصیه شده، زیرا سرشار از فیبر و اسیدهای چرب هستند که به مراقبتهای پوستی کمک میکنند.
5. با گنجاندن مواد مغذی سالم در افطار و سحری میتوان بهترین بهره را از این ماه برد و در عین حال سلامت پوست را هم به بهترین شکل ممکن حفظ کرد.
6. نوشیدن چای سبز هنگام سحر به آبرسانی پوست کمک میکند و در طول روز به شادابی آن کمک میکند.
7. مصرف روزانه یک فنجان ماست هم به فرد کمک میکند مدت طولانیتری احساس سیری کند و برای آبرسانی پوست هم مفید است.
8. در این ماه لازم است مصرف نوشیدنیهای گازدار یا حاوی کافئین تا حد ممکن حذف شود، چرا که این نوشیدنیها مواد معدنی موجود در بدن را دفع میکنند و ممکن است باعث آسیب رساندن به پوست شوند.
9. در طول ماه مبارک رمضان لازم است مصرف غذاهای فرآوری شده و چربیهای اشباع شده محدود شود یا به حداقل برسند.
10. افزایش مصرف سبزیجاتی مانند هویج، کلم بروکلی، کاهو و اسفناج که حاوی ویتامینها و مواد معدنی حیاتی مورد نیاز پوست هستند به سلامت این عضو در ماه رمضان کمک میکند. متخصصان مصرف سبزیجات رنگارنگ را در ماه رمضان توصیه میکنند.
11. خوب است فرد روزهدار همیشه یک بطری آب همراه خود داشته باشد تا در فاصله سحر تا افطار اهمیت مصرف آب را فراموش نکند و به اندازه آب بنوشد.
12. تحرک داشتن و انجام حرکات ورزشی هم علاوه بر اینکه به سلامت عمومی بدن کمک میکند برای حفظ سلامت پوست بسیار مهم است. افراد در طول این ماه نمیتوانند هر نوع ورزشی را انجام دهند بلکه باید به سراغ برنامهای بروند که برای وضعیت جسمی، سن و سلامت آنها مناسب باشد.
13. مصرف بیش از اندازه انواع ادویه مثل فلفل میتواند نیاز بدن به آب را افزایش دهد و این خود عاملی برای کم آب شدن بدن به شمار میآید.
کدام نکات بهداشتی را باید برای سلامت پوست در ماه رمضان باید رعایت کرد؟
1. باید پوست را تمیز نگه داشت و لایه برداری کرد تا رطوبت آن حفظ شود.
2. لازم است پوستهای مرده ناشی از کمبود آب با کرمهای لایه بردار مناسب پاکسازی شود و تولید چربی پوست را متعادل کرد.
3. در ماه رمضان نظم خواب افراد برهم میخورد و ممکن است باعث ایجاد سیاهی زیر چشم شود. مرطوب نگه داشتن این ناحیه در زمان روزهداری اهمیت زیادی دارد، خوب است حداقل دوبار در هفته از ماسک آبرسان یا چای کیسهای در اطراف چشم استفاده شود. ماسک سیب زمینیهم برای رفع سیاهی زیر چشم انتخاب خوبی است. روش استفاده آن به این ترتیب است که باید یک حلقه سیب زمینی روی سطح چشم گذاشته شود و بعد از ۱۰ تا ۱۵ دقیقه میتوان آن را آب کشی کرد.
4. دوش گرفتن با آب ولرم به جای آب گرم بسیار مهم است. آب داغ پوست را سریعتر خشک میکند.
5. تردد در سایه هم باید جدی گرفته شود، خوب است فرد روزهدار تا حد ممکن از آفتاب دوری کند و استفاده از ضد آفتاب در طول ساعات روز هم اهمیت زیادی دارد.
6. استفاده از مرطوب کننده مناسب با پوست هم از نکاتی است که خوب است رعایت شود، به ویژه در طول روز که مصرف آب متوقف میشود مقدار مناسبی مرطوب کننده روی سطح بخشهای حساس پوست مثل صورت و دستها قرار بگیرد. لازم است مرطوب کننده بدون چربی با SPF بالا (فاکتور محافظت در برابر نور خورشید) تهیه شده و به شکل منظم مورد استفاده قرار گیرد. باید این محصول را دوبار در روز، بعد از حمام و قبل از خوابیدن مصرف شود.
7. استفاده از یک ماسک صورت طبیعی مثل گلاب که به آبرسانی و خنک شدن سطح پوست کمک میکند هم میتواند مفید باشد.
8. خانمها بهتر است در طول ماه مبارک رمضان برای حفظ سلامت پوست خود از آرایشهای سنگین خودداری کنند. آرایش سنگین مثل زیرسازیهای غلیظ و مصرف کانسیلر برای پوست مضر است. ترکیب گرما، کمآبی و استفاده از لوازم آرایش زیاد میتواند باعث ایجاد آکنه و بیشتر شدن آن شود. در مقابل استفاده از محصولات سبک و مرطوب کننده میتواند از سطح پوست محافظت کند.
9. افرادی که در طول سال از لوازم آرایشی، بهداشتی و شویندههای مناسب پوست چرب استفاده میکنند که قوی هستند در طول ماه رمضان بهتر است به سراغ محصولات ملایمتر که چربی سطح پوست را از بین نمیبرند استفاده کنند.
تغذیه پوست در طول ماه رمضان با چه روشهایی امکان پذیر است؟
روزهداری به این معنا نیست که پوست باید گرسنه بماند. برای پیشگیری از خشکی، کدر شدن و ایجاد چین و چروک که معمولا به دلیل کم آبی صورت میگیرد، استفاده از محصولاتی که برای هیدراته کردن پوست آماده شده میتواند مفید باشد.
خواب کافی هم به پوست کمک میکند خود را ترمیم کرده برای سلامت آن در ماه رمضان ضروری است. دریافت ویتامینهای C و E برای جوانسازی و درخشندگی پوست ضروری هستند، بهترین روش دریافت این ویتامینها تغذیه و مصرف مواد غذایی حاوی آنها است اما از آنجا که مصرف مواد غذایی در طول رمضان محدود میشود میتوان از کرم و لوسیونهای مناسب با نوع پوست استفاده کرد.
استفاده از محصولات مراقبتی متناسب با پوست افراد در طول ماه مبارک توصیه میشود چرا که به سلامت پوست کمک میکنند. استفاده از اسکراب یک بار در روز انتخاب خوبی است که همه افراد با انواع پوست مختلف میتوانند امتحان کنند. مصرف انواع کرم، لوسیون یا سرمهای مرطوب کننده هم برای تقویت و تغذیه پوست در طول روزهداری انتخاب خوبی خواهد بود.
فرد قبل از خرید این محصولات باید دستورالعمل استفاده آن را به دقت مطالعه کند و همچنین به ترکیبات آن را مورد ارزیابی قرار دهد. محصول باید فاقد موارد حساسیتزا باشد و کلیه مجوزهای قانونی را از وزارت بهداشت دریافت کرده باشد. استاندارد بودن لوازم آرایشی و بهداشتی که روی بدن استفاده میشوند بسیار مهم است، در غیر اینصورت ممکن است به جای تغذیه سطح پوست به آن صدمه وارد کنند.
برای پیشگیری از خشکی لب در ماه مبارک رمضان چه باید کرد؟
ترک خوردن و خشکی لب در طول ماه مبارک رمضان یک امر عادی است، برای پیشگیری میتوان از محصولات آرایشی مخصوص مثل کرم، بالم و مرطوب کننده مخصوص لب استفاده کرد. این محصولات باید حاوی مواد مغذی و طبیعی مثل موم زنبور عسل و ویتامین E باشند. رعایت نکات بهداشتی و تغذیه مناسب هم میتواند روی سلامت عمومی کل پوست و لب تاثیر بگذارد.
برای مراقبت از مو در طول ماه مبارک رمضان چه راهکارهایی وجود دارد؟
کم آبی میتواند روی سلامت مو هم تاثیر بگذارد. بسیاری از افراد به ویژه خانمها در طول ماه رمضان با مشکلاتی مثل خشکی و شکنندگی موها مواجه میشوند. در برخی موارد به دلیل عدم مراقبت صحیح، ریزش مو هم در پارهای افراد مشاهده میشود.
هیدراته نگه داشتن مو در این ماه بسیار مهم است. وقتی بدن کمآب میشود مشکلات سلامت مو هم آشکار خواهند شد. استفاده از شامپو و نرم کننده باکیفیت میتواند به پیشگیری از این مشکل کمک کند، برخی کارشناسان زیبایی توصیه میکنند شستشوی مو در طی دوره روزهداری کاهش پیدا کند و از محصولات آبرسان و لوسیون برای تقویت موها استفاده شود. رعایت نکات تغذیهای، پوشاندن سطح مو در برابر تابش آفتاب و نوشیدن آب به اندازه کافی درکنار حفظ سلامت پوست به تقویت مو هم کمک میکند.
آماده سازی بدن قبل از ماه رمضان
چرا آکنه پوست در طول ماه مبارک رمضان شدت بیشتری میگیرد؟
کربوهیدراتهای تصفیه شده که مصرف آنها در رمضان بسیار محبوب است، ارزش غذایی پاییینی دارند و باکتریهای مضر روده را افزایش میدهند. این مواد میتوانند منجر به آکنه شوند یا آن را تشدید کنند.
حذف این مواد یا به حداقل رساندن آنها میتواند مانع تشدید آکنه پوستی شود. مهم است که مصرف شکر فرآوری شده که نقش مهمی در پیری زودرس پوست ایفا میکند در طول رمضان به حداقل ممکن برسد یا کاملا حذف شود.
خوردن تنقلات نمکی مثل پفک که باعث احتباس آب در بدن میشود میتواند منجر به نفخ شده و مشکلات پوستی مثل آکنه را تشدید کند، پس حتما در طول ماه مبارک باید از مصرف بیش از اندازه نمک خودداری کرد و استفاده از مواد خوراکی شور تا حدامکان متوقف شود.
رمضان ماهی است که برای همه مسلمانان بسیار مهم است و روزهداری در آن یک فریضه به شمار میآید. برای حفظ سلامت پوست در ماه رمضان راهکارهای مختلفی وجود دارد، تغذیه مناسب و رعایت نکات بهداشتی در این ماه باید جدی گرفته شود تا از کمآبی و خشکی پوست پیشگیری شود.
اختصاص دادن ساعاتی از روز به مراقبت از پوست اقدام بسیار تاثیرگذاری است که میتواند از خشکی و آسیب دیدن این عضو حساس بدن پیشگیری کند. پژمرده و خسته به نظر رسیدن پوست در ماه رمضان قابل پیشگیری است به شرط آن که به پوست و سلامت خود اهمیت بدهید. انجام اقداماتی که در این مطلب به آن اشاره شد میتواند به پیشگیری از مشکلات پوستی بعد از رمضان کمک کند.