متخصصان تغذیه و عموم مردم به دلیل خاصیت بسیار عدس به آن علاقه زیادی نشان می‌دهند. برخی افراد باور دارند که به کمک رژیم تک خوری عدس می‌توان در مدت زمان نسبتا کوتاهی از شر اضافه وزن خلاص شد و به اندامی متناسب دست یافت. رژیم تک خوری این ماده غذایی برای پاکسازی بدن مفید است و به استراحت آن کمک می‌کند اما به سبب آن که انسان را از دریافت گروه‌های متنوع مواد غذایی محروم می‌کند پیروی از آن در طولانی مدت خطرناک است و توصیه نمی‌شود. در این مطلب برنافیت به بررسی رژیم عدس می‌پردازیم و راهکارهایی برای پیروی کم خطر آن ارائه می‌کنیم.

رژیم تک خوری عدس

عدس حاوی کدام مواد مغذی است و استفاده آن چه مزایایی دارد؟

عدس یکی از حبوبات جادویی است که با پیری مبارزه کرده، از ریزش مو و کم خونی هم پیشگیری می‌کند. تحقیقات نشان داده مصرف این ماده خوراکی می‌تواند از طرق مختلف به کاهش وزن کمک کند.

عدس حاوی فیبر بسیار بالایی است و به همین دلیل به عنوان یک سیر کننده عالی مانع از گرسنگی فرد شده کمک می‌کند او راحت‌تر بتواند رژیم غذایی خود را پیگیری کند. مصرف عدس به دفع مواد زائد از بدن کمک کرده و سیستم عصبی انسان را هم تقویت می‌کند.

فیبر موجود در حبوبات به ویژه عدس به کاهش کلسترول و قند خون هم کمک می‌کند. این ماده غذایی همچنین پروتئین بالایی هم دارد که با گوشت رقابت شانه به شانه‌ای دارد و مصرف آن برای دستیابی به هدف کاهش وزن پایدار برای بدن لازم است.

افرادی که به هر دلیل نمی‌توانند گوشت مصرف کنند به عنوان مثال افراد مبتلا به بیماری نقرس می‌توانند برای تامین پروتئین مورد نیاز خود عدس را جایگزین کنند. ویتامین B3 موجود در این غذا همچنین باعث تقویت سیستم گوارش انسان شده عملکرد آن را بهبود می‌بخشد.

آهن و اسید فولیک موجود در عدس همچنین به تامین مواد مغذی مورد نیاز بدن که به صورت روزانه باید صرف شوند کمک زیادی می‌کند. در عدس همچنین ویتامین c وجود دارد که وجود آن برای تقویت عمومی بدن و تامین توان انجام فعالیت‌های روزانه انسان ضروری است.

این حبوبات محبوب همچنین دارای مقدار مناسبی منیزیم است که به تقویت و محافظت از مغز انسان کمک زیادی می‌کند. این ماده مغذی دشمن آلزایمر به شمار می‌آید. آنتی اکسیدان‌های موجود در عدس همچنین از ابتلای فرد به سرطان پیشگیری می‌کنند به ویژه برای پیشگیری از سرطان سینه و پروستات بسیار مفید هستند.

اسید آمینه موجود در عدس خیلی زود جذب بدن شده و این شاه کلید اصلی هضم سریع عدس در بدن است که به آن در مقابل لوبیا و سایر حبوبات برتری می‌دهد. کالری این ماده غذایی پایین است و مصرف آن به مقدار متعادل باعث افزایش وزن و دریافت کالری اضافه نمی‌شود.

در هر ۱۰۰ گرم عدس حدود ۱۱۵ کالری وجود دارد که در مقایسه با گوشت و حبوبات دیگر بسیار کم کالری است در عین حال انرژی بالایی دارد. بیش‌ترین نوع عدس‌ها سبز یا قهوه‌ای هستند اما رنگ‌های سیاه، نارنجی، زرد و قرمز آن هم در برخی نقاط جهان یافت می‌شود. عدس‌های سبز و قهوه‌ای موجود در ایران پس از پخت شکل خود را از دست نمی‌دهند اما برخی از مدل‌های این ماده خوراکی پس از پخته شدن شکل پوره یا له به خود می‌گیرند.

مصرف عدس برای چه کسانی مضر است؟

مصرف زیاد عدس می‌تواند باعث تجمع گاز و نفخ بدن شود که اگر چه برای بدن مضر نیست اما بسیار ناخوشایند است، این در حالی است که اگر در طول روز به میزان متعادل این ماده خوراکی مصرف شود قطعا مشکل نفخ بروز نخواهد کرد.

اگر این ماده خوراکی با ادویه‌های قوی طبخ شود امکان بروز سوء هاضمه وجود دارد. مصرف بیش از اندازه این ماده غذایی همچنین می‌تواند باعث غلظت خون شده و حرکت خون در رگ‌ها را با دشواری‌هایی روبه‌رو کند.

بهتر است عدس به همراه سرکه، روغن کنجد یا بادام مصرف شود و از مصرف آن با روغن‌های غیر طبیعی و تجاری پرهیز شود. این ماده غذایی حاوی میکروپروتئین است که مصرف آن برای افرادی که بیماری کلیوی دارند مضر است.

به طور کلی فواید عدس برای بدن بسیار زیاد است و مصرف متعادل آن بسیار توصیه شده اما این دلیل نمی‌شود در مصرف آن زیاده روی کرد چرا که ممکن است باعث بروز مشکلاتی برای فرد شوند.

عوارض رژیم تک خوری عدس

رژیم تک خوری عدس به چه معنا است؟

رژیم تک خوری عدس با تکیه به خواص بیشماری که این ماده غذایی دارد افراد را به مصرف بیشتر آن در وعده‌های غذایی خود توصیه می‌کند و در برخی از نمونه‌های سخت گیرانه خود از افراد می‌خواهد که تنها در طول چند روز عدس صرف کنند.

اگر عدس به میزان مناسب خیسانده و پس از آن پخته شود خواص آن چند برابر شده، خطر فیتات‌ها یا همان ترکیباتی که مانع از جذب مواد معدنی موجود در غذا به بدن می‌شود را کاهش می‌دهد.

پیروی از این رژیم غذایی به صورت موقت در طول ۳ روز تا حداکثر ۱ هفته می‌تواند برای انسان مفید باشد اما افراد نباید به صورت خود سرانه یا به شکل طولانی مدت به سراغ آن بروند چرا که تمامی گروه‌های مواد مغذی مورد نیاز بدن را تامین نمی‌کند و پیروی از آن ممکن است مشکلاتی را برای افراد ایجاد کند.

برای پیروی از رژیم تک غذایی عدس در بین رژیم غذایی متداول فرد لازم است حتما با پزشک یا متخصص تغذیه مشورت شود و پس از بررسی شرایط سلامت جسمی او مدت زمان پیروی از این برنامه غذایی مشخص شود.

در برخی کشورها عدس به صورت خام هم مصرف می‌شود که متخصصان این کار را به هیچ عنوان توصیه نمی‌کنند و در رژیم تک خوری هم باید تا حد امکان از این کار دوری کرد. نباید عدس را به همراه نمک زیاد مصرف کرد چرا که ممکن است روند کاهش وزن را مختل کند.

مصرف آن به همراه مواد غذایی پرکالری و غذاهای سنگین هم توصیه نمی‌شود چرا که جذب مواد مغذی آن را مختل می‌کند. این ماده غذایی تقریبا در تمام زمین‌ها قابل کشت هستند و حتی خاک‌هایی که پروش اغلب مواد غذایی در آن دشوار است معمولا به خوبی از پس پروش عدس بر می‌آیند به همین دلیل پیروی از این رژیم غذایی ممکن است هزینه زیادی به فرد تحمیل نکند و یک رژیم غذایی موقت کم هزینه باشد.

در رژیم تک خوری عدس مصرف تمام انواع این ماده خوراکی مثل دال عدس هم مجاز دانسته شده، دال عدس دانه‌های قرمز رنگ دارد که کمی از عدس معمولی کوچک‌تر است. مصرف دال عدس به بهبود جریان خون کمک می‌کند همچنین برای درمان مفاصل بسیار مفید است به همین دلیل مصرف آن برای سالمندان، کودکان و بزرگسالان بسیار مفید خواهد بود.

عدس و دال عدس را می‌توان به شکل عدسی به همراه سوپ، سالاد، غذاهای مختلف و حتی در دسر استفاده کرد. بسیاری افراد علاقه دارند که در کوتاه‌ترین زمان ممکن از شر چربی‌های اضافه بدن خود خلاص شوند.

رژیم تک خوری عدس یک برنامه غذایی بسیار سریع است که می‌تواند به کاهش ۵ کیلوگرم وزن در یک هفته کمک کند. میزان وزن کم کردن فرد با پیروی از این رژیم غذایی به سکب زندگی او ارتباط مستقیم دارد.

رژیم تک خوری دال عدس

مصرف کدام مواد غذایی در رژیم تک غذایی عدس ممنوع است؟

این رژیم غذایی با توصیه به مصرف عدس فرد را از فست فود، سوسیس، کنسرو و غذاهای سرخ کردنی دور می‌کند به این ترتیب کالری دریافتی به میزان قابل توجهی کاهش یافته و وزن کم کردن به یک امر طبیعی تبدیل می‌شود.

در این برنامه غذایی استفاده مواد غیر ضروری مثل الکل، نوشابه، آب میوه‌های صنعتی و تمام خوراکی‌های مضر ممنوع شده و توصیه می‌شود عدس جایگزین آن‌ها شود. بسته به نوع رژیم و میزان سخت گیری آن ممکن است فرد پیرو این رژیم غذایی از خوردن تمام گروه‌های مواد خوراکی به غیر از عدس منع شود به همین دلیل کارشناسان استفاده طولانی مدت آن را توصیه نمی‌کنند.

در رژیم تک خوری عدس مصرف کدام خوراکی‌های توصیه می‌شود؟

عدس پخته ماندگاری نسبتا بالایی دارد و پس از پخت خیلی سریع خاصیت خود را از دست نمی‌دهد، حتی می‌توان آن را تا ۳روز در ظرف در بسته و داخل یخچال نگهداری کرد. افرادی که شاغل هستند و زمان زیادی برای پخت غذا ندارند از روز قبل می‌توانند عدسی یا غذای طبخ شده با این ماده غذایی را آماده کنند.

برای کاهش وزن بهترین نوع عدس انواع سبز یا قرمز آن است. عدس از نظر سایز و زمان طبخ انواع مختلفی دارد. جوانه عدس هم از جمله خوراکی‌هایی است که مصرف آن توصیه شده و مزایای زیادی دارد. در رژیم تک غذایی عدس در کنار مصرف انواع این حبوبات خوش طعم و پرطرفدار استفاده از جوانه عدس هم مجاز است.

مصرف آب و نوشیدنی‌های فاقد کالری مثل چای و قهوه تلخ هم در این رژیم غذایی مانعی ندارد یا حداقل در دستورالعمل‌های این رژیم ممنوعیت برای آن‌ها ذکر نشده است. از آن جا که این رژیم غذایی انواع مختلفی دارد فرد می‌تواند بسته به شرایط خود روش مناسب آن را برای خود انتخاب کند.

رژیم تک خوری عدس و چای

در روش‌های کم‌تر سختگیرانه فرد مجاز است از انواع سبزیجات، حبوبات دیگر و کربوهیدرات‌ها در برنامه غذایی خود استفاده کند. مصرف میزان زیاد آب در این برنامه غذایی توصیه می‌شود چرا که به سم زدایی فرد و کاهش وزن کمک می‌کند.

فراموش نکنید منوی اصلی غذاها و میان‌وعده‌های این رژیم سرشار از عدس است و فردی که می‌خواهد این برنامه غذایی را آغاز کند قبل از هر چیز باید بداند که در طول هفته قرار است میزان قابل توجهی عدس بخورد.

در این رژیم غذایی میزان مشخصی برای دریافت عدس ذکر نشده و به فرد توصیه می‌شود هرگاه که احساس گرسنگی کرد به سراغ عدس برود. طبخ این ماده غذایی بسیار مهم است و نباید با مقدار زیادی روغن، ادویه و نمک پخته شود. بهترین روش آن است که با مقدار زیادی آب و حداقل میزان ممکن نمک آماده شود.

منوی رژیم تک خوری عدس حاوی چه غذاهایی است؟

منوی این رژیم غذایی چندان متنوع نیست و تلاش شده در آن تا حدامکان عدس گنجانده شود، در این جا به منوی یک روزه این رژیم غذایی اشاره می‌کنیم که دید بهتری نسبت به آن پیدا کنید:

صبحانه

  • یک لیوان عدسی با آبلیمو

میان‌وعده

  • پوره عدس به همراه گلپر

ناهار

  • سوپ دال عدس

میان‌وعده

  • سالاد عدس پخته با سس ماست

شام

  • کوکوی عدس

در روش‌های کم‌تر سخت گیرانه این رژیم استفاده از سیب زمینی، سیر و پیاز، هویج و تره فرنگی هم مجاز شمرده شده است. در برخی از منوهای غیرگیاه خواری این رژیم استفاده از گوشت مرغ و ماهی به میزان محدود هم مجاز دانسته شده است.

به نظر می‌رسد بهترین شکل این برنامه غذایی آن است که استفاده از تمام گروه‌های غذایی را مجاز دانسته فقط به افراد توصیه می‌کند در لیست غذاهای روزانه خود از عدس بیشتری استفاده کنند.

گاهی افراد از اصطلاح رژیم تک خوری عدسی هم برای این برنامه غذایی استفاده می‌کنند چرا که در برخی از منوها برای غذای اصلی و میان وعده‌های این رژیم تنها مصرف عدسی مجاز شمرده شده است.

عدسی از کم خونی فرد پیشگیری کرده و به از بین رفتن چربی‌های اضافه بدن کمک می‌کند. عدسی به ایجاد تعادل بین کلسترول بد و خوب خون کمک می‌کند به این ترتیب افرادی که چربی خون بالا دارند با مصرف این ماده غذایی می‌توانند سلامت خود را سریع‌تر به دست آورند و چربی خونشان را کنترل کنند.

رژیم تک غذایی عدس و مصرف هویچ

بالاخره رژیم تک خوری عدس بگیرم یا نه؟

عدس یکی از ارزشمندترین حبوبات است که علاوه از مزایای بسیار برای سلامت جسم می‌تواند به روند کاهش وزن افراد کمک کند. رژیم تک خوری عدس مدعی است در طول یک هفته می‌تواند ۵ تا ۷ کیلو وزن افراد را کاهش دهد.

این ماده غذایی کنترل کننده اشتها است و با بهبود عملکرد سیستم گوارش می‌تواند به وزن کم کردن انسان کمک کند. متخصصان تغذیه و پزشکان استفاده از عدس در کاهش وزن را توصیه می‌کنند و اگر چه با رژیم تک خوری مخالف هستند استفاده از این برنامه غذایی را به مدت محدود برای سرعت بخشیدن به روند وزن کم کردن افراد مفید می‌دانند.

رژیم‌های تک خوری برای بدن مفید نیست و ضمن محروم کردن بدن از مواد خوراکی مختلف امکان سوء تغذیه و بروز بیماری‌های مختلف را در فرد افزایش می‌دهد. مصرف مقدار کمی عدس پخته شده قبل از وعده غذایی اصلی به کنترل اشتها و پیشگیری از پرخوری فرد کمک می‌کند افراد می‌توانند در رژیم غذایی متعادل خود هم میزان بیشتری از این ماده غذایی استفاده کنند تا ضمن جلوگیری از ورود مواد زائد به بدن خود در مدت کوتاهی وزن کم کنند. افراد به هیچ عنوان نباید به صورت خودسرانه به سراغ رژیم‌های مونو از جمله رژیم تک خوری عدس بروند.

منابع: + + + +