زنجبیل قرنها است که برای کمک به هضم غذا، تسکین درد مفاصل، آرام کردن التهاب و تقویت حافظه استفاده میشود اما شاید شنیدن این موضوع که به کاهش وزن کمک میکند برای شما جذابتر باشد. برخی شواهد نشان میدهد که زنجبیل ممکن است به کاهش وزن کمک کند.
زنجبیل چیست؟
زنجبیل ریشه یک گیاهی بومی جنوب شرقی آسیا است که طعمی تند و منحصر به فرد دارد. این گیاه سالها است که به عنوان ادویه آشپزی و گیاه دارویی مورد استفاده قرار میگیرد و مردم نیز، ریشه تازه، خام یا پودر خشک شده آن را خریداری کرده و به روشهای مختلف مصرف میکنند.
آنتی اکسیدانهای قوی گیاهی، ماده اصلی تشکیل دهنده زنجبیل را تشکیل میدهند که ممکن است یکی از مزایای آنها کاهش وزن باشد. جینجرول و پارادول 6، دو آنتی اکسیدان مشهور موجود این گیاه هستند که در کاهش وزن اثر میگذارند.
آنتی اکسیدانها مثل یک نگهبان عمل میکنند که کارشان خنثی کردن مولکولهای رادیکال آزادی است که بدن تولید میکند. اگر این رادیکالها کنترل نشوند میتوانند سلولها را در سطح میکروسکوپی تخریب کرده و باعث ایجاد التهاب شوند که باعث ایجاد عوارضی مثل افزایش وزن، دیابت نوع 2 و بیماریهای قلبی میشود.
تحقیقاتی که در سال 2013 روی موشها انجام شد نشان میدهد که عصاره زنجبیل به کاهش وزن، کاهش چربی، بهبود کلسترول و نرمال شدن سطح انسولین بدن آنها کمک کرده است. قطعا ما موش آزمایشگاهی نیستیم اما آزمایشات انسانی هم نتایج امیدوار کنندهای در این خصوص داشته است.
شواهد فعلی در مورد اثرات زنجبیل بر کاهش وزن امیدوار کننده است اما دانشمندان قبل از آنکه بتوانند به نتیجهگیری قطعی برسند باید تحقیقات بیشتری در مورد این موضوع انجام دهند.
چطور زنجبیل به کاهش وزن کمک میکند؟
زنجبیل حاوی ترکیباتی به نام gingerols و shogaols است. وقتی این ماده غذایی را مصرف میکنید این دو ماده فعالیت بیولوژیکی بدن شما را تحریک کرده و سوخت و ساز آن را بالا میبرند. به این ترتیب زنجبیل به طور مستقیم وزن افراد را کم نمیکند اما در حالی که رژیم غذایی سالمی را رعایت میکنند و با انجام فعالیتهای ورزشی سعی میکنند وزن خود را کم کنند کمک میکند روند کار سرعت بگیرد. همچنین این ماده غذایی میتواند عوارض آسیبهای عروقی و عوراض جانبی اضافه وزن را کاهش دهد.
خواص طبیعی مصرف زنجبیل کدام است؟
در اینجا به 6 خاصیت طبیعی مصرف زنجبیل که در تحقیقات علمی به اثبات رسیده اشاره میکنیم:
1. به بهبود انوع تهوع به ویژه تهوع صبحگاهی کمک میکند
زنجبیل به رفع احساس تهوع به ویژه تهوع صبحگاهی کمک میکند. خانمهای باردار، افرادی که تحت عمل جراحی قرار گرفتند، شیمی درمانی میشوند یا مشکل سوء هاضمه دارند با این مشکل دست و پنجه نرم میکنند و مصرف روزانه زنجبیل به بهبود وضع آنها کمک میکند.
2. زنجبیل حاوی «gingerol» است که خواص دارویی زیادی دارد
زنجیل از دیرباز به عنوان یک گیاه دارویی مهم و موثر در طب سنتی استفاده شده است. متخصصان طب سنتی معتعدند این گیاه به هضم بهتر غذا، کاهش حالت تهوع، درمان آنفولانزا و سرماخوردگی کمک میکند. عطر و طعم منحصر به فرد زنجبیل که از روغنهای طبیعی موجود در آن حاصل میشود از gingerol به دست میآید. این ماده غذایی خاصیت ضد التهابی و اکسیدان قوی دارد.
3. ممکن است به کاهش وزن کمک کند
براساس مطالعات انجام شده روی انسانها و حیوانات زنجبیل میتواند در کاهش وزن تاثیرگذار باشد. همچنین شواهد زیادی وجود دارد که این ماده غذایی میتواند از چاقی در افراد پیشگیری کند. این کاهش وزن بیشتر در ناحیه دور کمر و باسن دیده میشود.
4. میتواند به تسکین آرتروز کمک کند
آرتروز یک بیماری شایع است که با درد و سفتی مفاصل همراه است. یک بررسی نشان میدهد افرادی که برای درمان از زنجبیل استفاده میکنند کاهش درد محسوسی داشتند. تحقیقات مختلفی نشان میدهد که این گیاه دارویی به بهبود آرتروز به ویزه آرتروز زانو کمک میکند.
5. به کاهش قند خون و پیشگیری از بیماریهای قلبی کمک میکند
تحقیقات در این حوزه نسبتا جدید هستند اما نشانههای خوبی در افراد ابتلا به بیماریهای قندی که زنجبیل مصرف میکنند دیده شده است. همچنین دیده شده این ماده عوامل ایجاد بیماریهای قلبی در افراد مبتلا به دیابت نوع 2 را تخفیف میدهد.
6. به درمان سوء هاضمه مزمن کمک میکند
سوء هاضمه مزمن با درد و ناراحتی مکرر در قسمت بالای معده افراد همراه است و علت اصلی آن را هم تاخیر در تخلیه معده میدانند. زنجبیل به تخلیه معده کمک کرده و درنتیجه برای درمان سوء هاضمه تاثیرگذار است. کاهش دردهای قاعدگی، کاهش سطح کلسترول خون، پیشگیری ازسرطان، بهبود عملکرد مغز و مقابله با بیماری آلزایمر و مبارزه با عفونتها از دیگر مزایای مصرف زنجبیل است که در مقالههای مختلف به آنها اشاره شده.
مضرات مصرف زنجبیل چیست؟
به نظر میرسد عارضه اصلی ناشی از مصرف بیش از اندازه زنجبیل ناراحتیهای گوارشی باشد. مصرف بیش از اندازه زنجبیل همچنین ممکن است باعث افزایش حساسیت و بیماری صفرا شود. عوارض جانبی مصرف زنجبیل که در برخی منابع علمی آمده عبارتند از:
- افزایش خونریزی زخم (بنابراین افراد باید 1-2 هفته قبل از انجام هرگونه عمل جراحی، مصرف زنجبیل را متوقف کنند.)
- ناراحتی شکمی
- آریتمیهای قلبی (در صورت مصرف بیش از حد)
- افسردگی و آسیب سیستم عصبی مرکزی (در صورت مصرف بیش از حد)
- درماتیت (با استفاده موضعی)
- اسهال
- تحریک دهان یا گلو
- سوزش سردل
افرادی که از داروهای رقیق کننده خون مانند وارفارین یا آسپرین استفاده میکنند، قبل از مصرف زنجبیل باید با پزشک خود مشورت کنند. شواهد محدود نشان میدهد که زنجبیل ممکن است با افزایش تولید اسید معده در برخی داروها تداخل ایجاد کند.
افرادی که از آنتی اسیدها، آنتاگونیستهای H2 و مهار کنندههای پمپ پروتون استفاده میکنند باید قبل از مصرف زنجبیل با پزشک خود مشورت کنند. برخی از افراد نسبت به گیاهان خانواده Zingiberaceae که زنجبیل به آن تعلق دارد حساسیت دارند. این افراد ممکن است هنگام استفاده از زنجبیل علائمی مانند درماتیت را تجربه کنند.
پیشنهاد برنافیت:لاغری با دارچین
طریقه مصرف زنجبیل برای لاغری چگونه است؟
درست است که نتایج تحقیقات در مورد میزان لاغری با زنجبیل یکسان نیست اما همگی استفاده آن را در رژیم غذایی افرادی که میخواهند وزن کم کنند توصیه میکند. مردم میتوانند این ماده غذایی پرخاصیت را به صورت تازه در وعدههای غذایی خود استفاده کنند یا از نوشیدن چای زنجبیل لذت ببرند. در اینجا به چند راهکار ساده استفاده از زنجبیل برای لاغری اشاره میکنیم.
1. زنجبیل تازه
میتوانید زنجبیل تازه رنده شده را به بسیاری از غذاها اضافه کنید تا از مزایای مختلف آن برای کاهش وزن استفاده کنید، این ماده بخشی از زینک بدن شما را هم تامین میکند. طعم زنجبیل برای غذاهای آسیایی بسیار مرسوم و متداول است.
2. پودر زنجبیل
پودر زنجبیل بیشتر در دسرهایی مانند شیرینی زنجفیلی استفاده میشود. پودر این گیاه طعم ملایمتری نسبت به تازه آن دارد، بنابراین میتوانید آن را به بیشتر غذاها اضافه کنید بدون آنکه روی طعم آن تاثیر زیادی بگذارد.
3. آب زنجبیل
میتوانید آب حاوی زنجبیل که از ریشه تازه گیاه گرفته میشود را در طول روز میل کنید. به این ترتیب میتوانید چند جرعه از آن را میل کنید، به شرط آنکه طعم آن برای شما زیاد قوی نباشد. شربت زنجبیل برای لاغری بسیار تاثیرگذار است.
4. چای زنجبیل ساده
یک تکه زنجبیل را به اندازه بند انگشت جدا کنید و داخل 150 میلی لیتر آب جوش برزید، اجازه دهید 5 تا 10 دقیقه بجوشد، سپس آن را صاف کرده نوش جان کنید. به این ترتیب میتوانید از خواص زنجبیل برای لاغری استفاده کنید.
همچنین دمنوش زنجبیل به عنوان یک محصول گیاهی در بسیاری از فروشگاهها یافت میشود که اگر به زنجبیل تازه دسترسی نداشتید میتوانید آن را خریداری کنید. چای زنجبیل برای لاغری مفید است و همچنین طعم قوی و بوی بینظیری دارد.
افزودن یک لیمو به چای زنجبیل یا نوشیدنی زنجبیل کمک میکند در طول روز مایعات بیشتری بنوشید. این کار بدن شما را هیدراته نگه میدارد و کمک میکند احساس سیری بیشتری داشته باشد در نتیجه احتمالاً تلاشهای شما برای کاهش وزن را اثرگذارتر میکند.
دو یا سه بار در روز یک نوشیدنی سالم لیمو و زنجبیل بنوشید تا خاصیت هیدراتاسیون و کاهش اشتها زنجبیل و لیمو را به حداکثر برسانید.
5. ماسک زنجبیل برای لاغری شکم
اگرعلاقه دارید لاغری با زنجبیل را امتحان کنید و ببینید که واقعا مصرف این گیاه داری روی وزن شما تاثیر دارد یا خیر باید بدانید گزینههای زیادی پیش روی شما قرار دارد. همانطور که اشاره کردیم تحقیقات نشان میدهد زنجبیل به کاهش سایز شکم و باسن کمک میکند میتوانید از ماسک زنجبیل تازه یا ترکیب زردچوبه و زنجبیل برای لاغری استفاده کنید.
فراموش نکنید استفاده موضعی این گیاه ممکن است در افرادی که حساسیت دارند باعث قرمزی یا التهاب پوست شود. اگر هنگام استفاده از ماسک احساس خارش و سوزش کردید یا شاهد تغییر رنگ پوست بودید سریع ماسک را بشویید.
6. ترکیب چای سبز، زنجبیل و لیمو
بسیاری زنجبیل و لیمو را با چای سبز ترکیب میکنند که طعم بهتری به آن بخشیده و باور دارند یک ترکیب جادویی برای کاهش وزن است. هنگامی که از زنجبیل و لیمو را برای کاهش وزن استفاده میکنید، ممکن است به حفظ سلامت بدن خود و تقویت بیشتر آن هم کمک کنید. فراموش نکنید آب لیمو علاوه بر این حاوی مقدار زیادی ویتامین C است که میتواند اشتها آور باشد.
7. مکملهای کاهش وزن
چندین مکمل کاهش وزن حاوی زنجبیل در بازار موجود است. در یک کارآزمایی بالینی مشخص شد که ترکیبی از چای سبز، کپسایسین (ماده ای که فلفل را تند میکند) و عصاره زنجبیل باعث کاهش وزن و افزایش حساسیت به انسولین در زنان دارای اضافه وزن میشود.
حتماً برچسبهای روی محصول را بخوانید و قبل از شروع رژیم مکمل، با یک مشاور تغذیه مجرب مشورت کنید. مکمل ها ممکن است حاوی مواد ناشناختهای باشند یا با برخی از داروهای که مصرف میکنید تداخل بدی داشته باشند.
8. کپسول زنجبیل
افرادی که طعم زنجبیل را دوست ندارند میتوانند از قرص و مکملهای زنجبیل که به صورت کپسول وارد بازار شده است استفاده کنند. این همچنین بهترین راه برای اطمینان از مصرف زنجبیل به میزان کافی است که تأثیر احتمالی خوبی در کاهش وزن دارد. دوز مصرف این کپسولها در برندهای مختلف متفاوت است اما معمولاً بین 500 تا 1500 میلی گرم در روز متغیر است.
9. سرکه سیب و زنجبیل برای کاهش وزن
سرکه سیب (ACV) خاصیت کاهش وزن دارد. استفاده از آن به همراه زنجبیل میتواند به کاهش قند خون کمک کند و خاصیت آنتی اکسیدان هر دو ماده را افزایش دهد. سرکه سیب همچنین دارای پروبیوتیکهای قوی است که میتواند سلامت روده شما را در هنگام کاهش وزن بهبود ببخشد.
ساده ترین راه برای قرار دادن این دو ماده در رژیم غذایی این است که آنها را با هم مخلوط کرده و بنوشید. شما میتوانید یک چای زنجبیل را با دم کردن یک کیسه چای در آب گرم آماده کنید و بگذارید سرد شود سپس میتوانید کمی سرکه به آن اضافه کنید.
آب داغ باکتریهای موجود در سرکه را از بین میبرد و شما اثر پروبیوتیکی آن را از دست میدهید. کمی عسل یا یک لیمو لیمو به 1 فنجان چای زنجبیل دم کرده اضافه کنید، 2 قاشق غذاخوری سرکه سیب را مخلوط کرده و بنوشید.
ترکیبات زنجبیل و عسل برای لاغری، ترکیب عسل و دارچین و زنجبیل برای لاغری، سیر و زنجبیل برای لاغری و زیره و زنجبیل برای لاغری هم در منابع مختلف آورده شده که میتوانید بسته به ذائقه خود استفاده کنید.
(Zingiber officinale) ادویهای است که معمولا با نام زنجبیل در سراسر جهان شناخته میشود.
چینیها قرنها است از این ماده غذایی برای مصارف دارویی مختلف استفاده میکنند. این ماده غذایی برای طعم دادن به غذا مورد استفاده قرارمیگیرد و لاغری با زنجبیل هم سالها است مورد توجه پژوهشگران قرار گرفته است. استفاده از این ماده غذایی در رژیم غذایی افرادی که در حال کاهش وزن هستند کمک میکند سرعت وزن کم کردن خود را افزایش دهند.