یکی از میوه های بسیار خوشمزه و پرطرفدار نوبرانه فصل بهار، گوجه سبز میباشد. گوجه سبز یک میوه ترش مزه و یا گاهی ملس است که طبع سردی دارد و به رنگ سبز و سرخ یافت میشود که در میانه این میوه یک هسته سخت و سفت قرار گرفته است. میوه گوجه سبز نوعی آلو است و یک میوه آبدار است که با نام های مختلفی مثل آلوچه و آلوسبز شناخته میشود. میوه گوجه سبز سرشار از آنتیاکسیدان، ویتامین و موادمغذی است که بر ابعاد مختلف سلامتی اثرگذاری دارد. در این مطلب به خواص مختلف گوجه سبز میپزدازیم و ابعاد مختلف خاصیت و زیان این میوه را برای سلامتی بدن انسان برمیشماریم.
خواص مهم گوجه سبز بر سلامتی
گوجه سبز بدلیل اینکه حاوی ویتامین ها و موادمغذی میباشد، به شکل های مختلف خام و یا پخته در مصرف خانگی و گاهی دارویی مورد استفاده قرار میگیرد. این میوه در دسته بندی گیاهان گلدار قرار میگیرد. از خاصیت های گوجه سبز میتوان به 10 مورد از بهترین خواص آن اشاره کرد.
- تقویت سیستم ایمنی بدن
- کمک به عملکرد گوارش
- کنترل قندخون
- کمک به کاهش وزن
- خواص آنتیاکسیدانی
- موثر در سلامت پوست و مو
- موثر در کاهش فشارخون
- موثر در تقویت و پاکسازی کبد
- مفید برای کلیه
- موثر در سلامت چشم
در ادامه تک تک موارد بالا را بررسی خواهیم کرد.
1.تقویت سیستم ایمنی بدن
وجود ویتامین C در گوجه سبز و همچنین آنتی اکسیدانهای موجود در آن باعث شده است که این میوه منبع مفیدی برای تقویت سیستم ایمنی بدن، محافظ در مقابل عفونت ها و باکتری های بیماری زا باشد.
2. کمک به عملکرد گوارش
بدلیل وجود فیبر بالا در گوجه سبز، باعث عملکرد بهتر حرکات دودی روده درنتیجه دفع بهتر، بهبود سیستم گوارش و جلوگیری از یبوست و نفخ شکم می شود.
3.کنترل قندخون
گوجه سبز دارای شاخص گلیسیمی پایینی میباشد و میوه با میزان قند بالا نمیباشد به همین دلیل حتی برای بیماران دیابتی هم آسیب جدی ندارد و میتوانند استفاده کنند.
4.کمک به کاهش وزن
فیبر موجود در گوجه سبز باعث می شود احساس سیری برای مدت زمان طولانی تری صورت بگیرد. همچنین میزان کالری موجود در آن پایین میباشد و یک میان وعده سالم برای دوران لاغری به حساب میآید. همچنین ویتامین C موجود در آن باعث کاهش چربی میشود، از پیری سلول های بدن و تحلیل رفتن عضلات نیز جلوگیری میکند.
5.خواص آنتیاکسیدانی
بدلیل وجود آنتی اکسیدانهایی مانند فلاونوییدها و پلیفنولها باعث پیشگیری از بیماری های قلب و عروق، محافظت در برابر عفونت ها و هم چنین کاهش ابتلا به برخی از سرطان ها میشود.
6.مؤثر در سلامت پوست و مو
باتوجه به اینکه یکی از موارد مهم و حیاتی در سلامت پوست و مو، وجود پروتئینی به نام کلاژن است که باید به اندازه کافی در پوست و مو باشد تا از شکنندگی مو و پیری پوست جلوگیری کند، ویتامین C موجود در گوجه سبز به تولید کلاژن برای سلامت پوست و مو کمک میکندو همین أمر باعث می شود که گوجه سبز در سلامت پوست و مو مؤثر باشد.
7.مؤثر در کاهش فشارخون
بدلیل وجود مواد مغذی در گوجه سبز این میوه در کنترل فشار خون نیز مؤثر میباشد. وجود پتاسیم موجود در آن باعث تنظیم فشارخون و آهن موجود درآن باعث تولید گلبول های قرمز می شود که در خون سازی مؤثر میباشد.
8.مؤثر در تقویت و پاکسازی کبد
گوجه سبز در پاکسازی کبد مؤثر میباشد زیرا حاوی ترکیبات ضدالتهابی مانند بنزوئیک اسید میباشد که برسلامت و تقویت کبد نیز مؤثر میباشد. تحقیقات نشان داده است که استفاده مرتب گوجه سبز باعث کمک به بهبودی کبدچرب نیز میشود.
9.مفید برای کلیه و مجاری ادرار
گوجه سبز ادرار آور است و به همین دلیل مصرف متناسب و منظم آن، باعث پاکسازی کلیه و مجاری ادرار میشود. هم چنین مطالعات نشان داده است که کمک کننده به دفع سنگ کلیه نیز میباشد.
10. مؤثر در سلامت چشم
دانشمندان با انجام آزمایش ها و مطالعات بسیار از اثرگذاری گوجه سبز بر سلامت بینایی و جلوگیری از بیماری های بینایی در پیری مانند آب مروارید رسیده اند.
نکات احتیاطی در مصرف گوجه سبز
باوجود خواص و فواید بسیار گوجه سبز بر سلامتی، باید به این نکته توجه داشته باشید که استفاده بیش از اندازه آن ممکن است باعث بروز مشکلات زیر شود:
- تحریک معده همراه با سوزش بدلیل ترشح اسید معده
- ابتلا به نفخ و دل درد بدلیل ایجاد گاز در معده
- بروز اسهال در برخی افراد به ویژه کودکان
- التهاب و یا ایجاد حساسیت و تنگی نفس
بهترین زمان مصرف گوجه سبز
گوجه سبز در فصل بهار و تابستان مورد استفاده قرار میگیرد و توصیه میشود که به شکل های زیر مورد استفاده قرار بگیرد:
- بین وعده های غذایی مصرف شود زیرا استفاده آن با معده خالی باعث بروز مشکلات گوارشی میشود.
- توصیه میشود گوجه سبز را به همراه نمک و گلپر استفاده کنید تا از میزان سردی کاسته شود و از افت فشار جلوگیری کند.
- علاوه بر مصرف خام این میوه خوشمزه، گوجه سبز را بصورت پخته نیز در سالادها، آش و خوراکی های ترش مزه استفاده کنید.
سخن آخر
باتوجه به ابنکه گوجه سبز یک میوه لذیذ، خوشمزه و پرطرفداری می باشد، همین أمر باعث میشود که در مصرف آن زیاده روی بشود. مصرف بیش از اندازه گوجه سبز باعث بروز مشکلات گوارشی و سایر مشکلاتی که در بالا به آنها اشاره شد میشود. در نتیجه باید در مصرف آن اعتدال را رعایت کنید و به اندازه در زمان های مناسب میل کنید. به ویژه اگر باردار هستید و با افت فشار مواجه هستید و یا طبع سردی دارید حتما در مصرف گوجه سبز دقت لازم را داشته باشید تا دچار مشکل نشوید. اما بدلیل کالری گوجه سبز که تقریبا ناچیز است میتوان از آن برای کاهش وزن و لاغری استفاده کرد.