هر فردی ممکن است هر از چند گاهی از خواب بیدار شده و احساس گرمای بیش از حد و عرق کنید، اما این همان چیزی نیست که پزشکان آن را تعریق شبانه می نامند. منظور از عرق های شبانه، تعریق شدید است به گونه ای که فرد احساس کند لباس یا پیژامه اش از عرق مرطوب شده.
شاید در این موارد، اولین چیزی که به ذهنتان برسد، مشکلات یائسگی یا پیش یائسگی باشد که به دلیل تغییرات هورمونی ایجاد شده است. البته این مشکل نیز دائمی نیست و تنها در همین دوران رخ می دهد. بنابراین چه مسئله ی دیگری ممکن است موجب تعریق شبانه در افراد شود؟ در ادامه به برخی از این موارد اشاره شده است.
1- خطر بیماری های قلبی
طبق مطالعات چاپ شده در مجله ی زنان و زایمان، زنان میانسالی که دچار تعریق شبانه می شوند، خطر بیماری های قلبی- عروقی بیشتری تهدیدشان می کند. این مطالعه، افزایش خطر بیماری های قلبی و عروقی را حتی پس از زمانی که نویسندگان آن داده هایشان را برای وضعیت یائسگی، سن و فاکتورهای سبک زندگی بررسی می کردند، نیز نشان داد. زنان سنگین وزن، مبتلا به فشار خون بالا و دیابتی بیش از دیگران دچار تعریق های شبانه می شوند و این مشکلات به نوبه ی خود موجب افزایش بیماری های قلبی- عروقی در آنان می شود.
2- عفونت
اگر بدن شما با یک بیماری یا عفونت دست و پنجه نرم کند، احتمالا دچار تعریق شبانه خواهید شد. این روند ممکن است تا روزها یا ماه ها پس از علائم دیگر نیز همچنان ادامه داشته باشد.
3- جهش ژنتیکی
در مطالعات اخیر مربوط به یائسگی، متخصصان به این نتیجه رسیدند که علائم وازوموتور- تعریق و گر گرفتگی شبانه- با تفاوت های ژنتیکی خاص در زنان در ارتباط است. این تفاوت ژنی، به بخشی از مغز زنان مربوط است که هورمون های خاصی را کنترل می کند و ممکن است به نازایی، بلوغ دیررس یا عدم بلوغ منجر شود. البته برای ارتباط دادن تفاوت ژنی با خطرات سلامتی خاص، هنوز زود است و نیاز به تحقیقات بیشتری می باشد.
4- مشکلات تیروئید
تعریق شبانه، یکی از علائم رایج برای افرادیست که با تیروئید پرکار یا پرکاری تیروئید، سر و کار دارند. مشکلات هورمونی دیگر از جمله نارسایی های آدرنال نیز ممکن است موجب تعریق های شبانه شود.
5- ناسازگاری داروها با بدن
تعریق شبانه، یکی از آثار جانبی بسیاری داروهاست. یکی از این داروها، داروهای ضد افسردگی است. برخی از درمان های هورمونی، به ویژه آنهایی که به درمان سرطان مرتبط هستند نیز موجب تعریق شبانه می شوند. افراد دیابتی نیز که با مصرف دارو، قند خونشان به شدت پایین می افتد نیز ممکن است به تعریق شبانه مبتلا شوند.
6- عملکرد بد سیستم ایمنی
اختلالات خود ایمنی، بیماری هایی هستند که در آن سیستم ایمنی شما به اشتباه، یک اتفاق طبیعی یا خوش خیم را به عنوان یک خطر برای سلامت محسوب می کند. بیماری های این چنینی و مشکلاتی چون لوپوس، روماتوئید آرتریت و سلیاک نیز موجب تعریق شبانه می شوند.
7- سرطان
برخی از انواع سرطان موجب عرق ریزی های شبانه می شود. اگر پزشک به لنفوم هوچکین یا غیر هوچکین در شما شک کند، به جستجوی علائمی چون تعریق شبانه در شما خواهد پرداخت. اگر تعریق شبانه با علائمی همچون کاهش وزن، خستگی، بزرگ شدن گره های لنفاوی همراه بود، حتما به پزشک مراجعه کنید.
چرا شب ها زیاد عرق می کنم؟ 7 توضیح غیر منتظره
اگر شب ها زیاد عرق می کنید 7 توضیح غیر منتظره زیر به شما کمک خواهد کرد.
برخی از داروها
برخی از داروها عرق کردن شما را در شب تشدید می کند و موجب حرکت و بی قراریتان موقع خواب می شود. داروهای ضد افسردگی رایج ترین داروهایی هستند که با تعریق شبانه در ارتباطند. تقریبا 8 تا 22 درصد افرادی که این داروها را مصرف می کنند، شب هنگام دچار برافروختگی می شوند. بیشتر اوقات عرق کردن در هنگام شب با داروهای اعصاب و روان در ارتباط است اما مصرف بیش از حد داروهای ضد تب مثل استامینوفن و ایبوپروفن نیز موجب افزایش دمای بدن می شود.
قند خون پایین
افرادی که دچار دیابت 1 می باشند، ممکن است شب هنگام دمای بدنشان بالا برود که این هشداری برای پایین آمدن قند خون یا هیپوگلیسمیا می باشد. عرق کردن در شب همراه با نشانه های دیگر افت قند خون مثل سر درد و دیدن کابوس ممکن است به علت عدم دریافت میزان مناسب انسولین قبل از خواب باشد. خوشبختانه این عارضه درمان دارد، مثلا خوردن یک خوراک مختصر قبل از خواب به تعادل سطح انسولین شما کمک می کند.
عفونت طولانی مدت
اگر این عرق کردن شبانه به طور منظم اتفاق بیافتد، می تواند نشانه ی موضوع جدی تری باشد. مثلا ممکن است نشانه ی بیماری سل یا یک بیماری خطرناک عفونی باشد که شش ها را تحت تاثیر قرار می دهد. شاید هم نشانه ی عفونت های باکتریایی چون اندوکاردیت (التهاب دریچه ی قلب)، التهاب استخوانی و یا حتی نشانه ی اولیه ی ایدز باشد.
برخی از سرطان ها
عرق های شبانه، اغلب یکی از نشانه های قابل رویت تشخیص لنفوم است. در این مورد گرگرفتگی تا حدی افزایش می یابد که فرد مجبور شود لباس هایش را عوض کند تا بدنش خشک شود. با این وجود، باید توجه داشت که هر نوع سرطان دارای نشانه های دیگری نیز می باشد. پیش از هر گونه تشخیص هولناکی با دکتر خود هماهنگ کنید.
یائسگی
بیشتر زنانی که یائسگی را تجربه می کنند با این گرگرفتگی های شبانه که اغلب شب هنگام نیز رخ می دهد آشنا هستند. عرق های شبانه در طول یائسگی نتیجه ی تغییر سطح استروژن و تاثیر آنها بر هیپوتالاموس است. هیپوتالاموس بخشی از مغز است که دما را تنظیم می کند و با هورمون ها سر وکار دارد. یائسگی سطح استروژن را متزلزل و هیپوتالاموس را نیز آشفته می کند. در این هنگام هیپوتالاموس مثل یک ترموستات معیوب کار می کند و به تغییرات استروژن همانند وقتی پاسخ می دهد که دمای بدن شما افزایش می یابد. هیپوتالاموس در حالیکه سعی می کند بدنتان را خنک کند، موجب اتساع رگ های خونی و افزایش تعریق از غده های عرق می شود.
اختلال هورمون ها
طبق انجمن استخوان درمانی آمریکا، عرق های شبانه ی مداوم ممکن است به علت مشکلات زیادی در سیستم غدد درون ریز- بخشی از بدن که هورمون تولید می کند- ایجاد شده باشد. اگر این غده ها به اندازه ی کافی هورمون هایی چون سراتونین و یا استروژن ترشح نکنند، موجب عرق کردن در هنگام شب می شود. به علاوه عرق های شبانه ممکن است اثرات جانبی داروهای تنظیم هورمون باشند.
عرق کردن زیاد به طور عادی
تعریق شبانه، تنها نشانه ی مشکل و یا عدم سلامتی نیست. در بسیاری از موارد گرگرفتگی در خواب، تمایل به عرق کردن بدون هیچ دلیل خاصی است. این عارضه به تعریق ایدیوپاتیک معروف است. این شرایط ممکن است تنها یک قسمت از بدن مثل بازوها، زیر بازوها، پاها، صورت و یا کل بدن را تحت تاثیر قرار دهد. از آنجا که دلیل این عارضه نامشخص است، عرق های شبانه می تواند با اقدامات پیشگیرانه مثل قطع کردن غذاهای کافئین دار و تند قبل از خواب و یا خوابیدن روی یک تشک خنک و راحت حل شود.