تخته برش های چوبی یکی از ابزار آشپزخانه است که از آن زیاد استفاده می کنید، اما کمترین میزان توجه را نسبت به نگهداری و تمیز کردن آن دارید.
استفاده ی صحیح از تخته برش های چوبی عمر مفید آنها را افزایش می دهد، از ابتلای شما به بیماری ها جلوگیری می کند و در آماده سازی سریع تر غذاها به شما کمک می کند. در این مقاله به هفت اشتباه در مورد استفاده از این تخته ها و روش پیشگیری از این اشتباهات اشاره شده است.
اشتباه 1: استفاده از تخته برش شیشه ای
درست است که تخته برش های شیشه ای نسبت به لکه و بو مقاومت بیشتری نشان می دهند، اما سطح سخت آنها تیغه ی چاقو را به سرعت کند می کند. خطر استفاده از آن نیز بیشتر است، چرا که سطح صاف آن موجب سر خوردن چاقو می شود. بهتر است تخته برش های چوبی یا پلاستیکی را جایگزین انواع شیشه ای کنید. این تخته ها هم چاقوی شما را برای مدت طولانی تری تیز نگه می دارند و هم از آسیب به انگشتانتان جلوگیری می کنند. (طبق مطالعات، تخته های چوبی، باکتری کمتری جمع می کنند و تخته های پلاستیکی نیز تا زمانی که تمیز نگه داشته شوند، گزینه های بسیار مناسبی هستند).
اشتباه 2: استفاده از تخته برش کوچک
یک تخته برش کوچک در آشپزخانه هم فضای کمتری اشغال می کند و هم تمیز کردن آن آسان تر است، اما هر چه سطح تخته کوچک تر باشد، مواد غذایی بیشتر از روی آن سر می خورد. در هنگام استفاده از چاقو نیز ممکن است به دست خود آسیب بزنید.بخوانید : چطور یک ساندویچ سالم داشته باشیم؟
اشتباه 3: عدم استفاده از تخته برش جداگانه برای گوشت
گوشت، ماهی و مرغ خام موجب تجمع باکتری هایی چون ای کولی و سالمونلا و در نهایت ابتلا به بیماری در شما می شود. اگر برای برش گوشت و سبزی از یک تخته استفاده کنید، آب موجود در گوشت موجب آلودگی سبزیجات خواهد شد. بنابراین بهتر است برای برش گوشت از یک تخته ی جداگانه استفاده کنید و پس از هر بار مصرف نیز آن را با آب داغ و مایع ظرفشویی بشویید.
اشتباه 4: عدم استفاده از تخته ی جداگانه برای افراد مبتلا به آلرژی غذایی
آلودگی متقاطع تنها مختص به گوشت نیست. این عارضه می تواند برای فردی که دچار آلرژی غذایی شده نیز اتفاق بیفتد. چرا که حتی تخته برشی که تمیز به نظر می رسد، ممکن است برای این گونه افراد ایجاد آلرژی کند. برای افراد مبتلا به آلرژی حتما از تخته های جداگانه استفاده کنید و یا پس از مصرف تخته برش خود را به دقت شسته، میکروب زدایی کنید. (برای ضدعفونی تخته های پلاستیکی از پاک کننده های حاوی کلر و برای ضدعفونی تخته های چوبی از ترکیبات چهارگانه ی آمونیوم استفاده کنید.)
اشتباه 5: شستن تخته برش در ماشین ظرفشویی
تخته های پلاستیکی را می توان در ماشین ظرفشویی شست، اما دمای زیاد موجب ایجاد ترک بر روی تخته های چوبی می شود، بنابراین بهتر است آنها را با دست بشویید. تنها استفاده از آب و مقداری مایع شوینده کافیست. اما اگر تخته ی شما لکه دار شده و بوی نامطبوعی به خود گرفته است، می توانید مقداری جوش شیرین و لیموترش روی آن بمالید.
اشتباه 6: درست خشک نکردن تخته برش
تخته ی مرطوب و عدم جریان هوا، زمینه را برای رشد باکتری ها مساعد می کند. به جای اینکه تخته ی تازه شسته شده را صاف در کابینت بگذارید، برای مدت کوتاهی آن را درون آب چکان قرار دهید تا آب آن کاملا گرفته شود.
اشتباه 7: عدم چرب کردن تخته های چوبی
شستن تخته ی چوبی با آب و مایع به مرور زمان موجب خشک شدن و ترک خوردن آن می گردد. اما چرب کردن آن با روغن هایی چون روغن معدنی و روغن زیتون، به دوام آنها کمک می کند. البته نیاز نیست پس از هر بار استفاده و خشک کردن این کار را انجام دهید، چرب کردن آن تنها یک روز در هفته یا ماه کافیست.