ویتامین E یک ویتامین محلول در چربی است که به عنوان یک آنتی اکسیدان عمل می کند و از واکنش های شیمیایی مضر به نام اکسیداسیون در بدن جلوگیری می کند. با دانش به اینکه این ویتامین یک ماده ی مغذی است بسیاری افراد، مقدار زیادی از این ماده را مصرف می کنند چرا که معتقدند اثرات اکسیداسیون را در بدن کاهش داده، از پیری زودرس جلوگیری کرده و از سرطان و بیماری های قلبی پیشگیری می کند. قویترین و رایجترین فرم آن در بدن انسان آلفا-توکوفرول میباشد.
اخیرا محققان به 19 مطالعه ای که در مورد این ویتامین در سال های 1372- 1383 انجام گرفته بود نگاهی انداختند. بیش از 136000 نفر در این مطالعات شرکت داشتند. در برخی از این مطالعات، تنها ویتامین E به شرکت کنندگان داده شد؛ در حالیکه در مطالعات دیگر، آنها ترکیبی از مکمل های ویتامین از جمله ویتامین E را دریافت کردند. مطالعات نشان داد که آن دسته افراد که روزانه بیش از 400 واحد( بین المللی) ویتامین E دریافت کردند بیش از آن دسته که مکمل ها را دریافت نکردند جان خود را از دست دادند.
منابع ویتامین E
به طور کلی 8 نوع ویتامین E طبیعی وجود دارد. بیشتر مکمل ها تنها شامل یک نوع از آنها می باشد. مکمل ها به اندازه ی منابع غذایی مفید نیستند. بنابراین سعی کنید ویتامین E مورد نیاز خود را از طریق غذاهایی چون جوانه ی گندم، روغن گیاهی، مغزها، دانه ها، بادام زمینی، کره ی بادام زمینی، انواع غلات، ماهی و تخم مرغ به دست آورید. هرگز روزانه بیش از 400 واحد از این ویتامین را مصرف نکنید. برای اطلاع از کاربرد انواع مختلف این ویتامین و اینکه چه مقدار از آن در برابر بیماری ها از انسان محافظت می کند تحقیقات بیشتری مورد نیاز است.
مزایای ویتامین E
1.عملکرد آنتیاکسیدانی
2.مفید برای سلامت پوست
3.تقویت سیستم ایمنی بدن
4.سلامت قلب و عروق
5.پیشگیری از بیماری های چشمی
6.محافظت از اعصاب
منابع غذایی حاوی ویتامین E
ویتامین E بیشتر در چربیهای گیاهی یافت میشود برخی از منابع غذایی حاوی ویتامین E را در ادامه برمیشماریم. میزان ویتامین E در 100 گرم از مواد غذایی به مقدار زیر است:
- روغن جوانه گندم : 149 میلیگرم
- تخمه آفتاب گردان: 25 میلیگرم
- بادام : 36 میلیگرم
- فندق: 15 میلیگرم
- روغن زیتون : 14 میلیگرم
- اسفناج: 4 میلیگرم
- ماهی قزلآلا: 3 میلیگرم
- بروکلی: 2 میلیگرم
میزان نیاز روزانه بدن به ویتامین E
میزان نیاز روزانه بدن براساس سن، متفاوت هست برای مثال:
- کودکان 1 تا 3 سال: 7 میلیگرم
- کودکان 4 تا 8 سال: 8 میلیگرم
- نوجوانان 9 تا 13 سال: 12 میلیگرم
- افراد بالای 14 سال: 12 میلیگرم
- زنان باردار: 15 میلیگرم
- زنان شیرده: 19 میلیگرم
اثرات کمبود ویتامین E
کمبود ویتامین E نادر است انما ممکن است در شرایط خاصی اتفاق بیفتد و علائم زیر را دارد:
- ضعف عضلانی
- مشکلات بینایی
- بیحسی و گزگز در اندامها
- سیستم ایمنی ضعیف
- عدم تعادل در اندامها
گروه های درمعرض خطر کمبود ویتامین E
برخی از افراد بدلیل مشکلات و اختلالاتی که در اندام های بدنی آنها ایجاد میشود ممکن است در معرض کمبود ویتامین E قرار بگیرند.
- نوزادان نارس
- افراد مبتلا به بیماریهای گوارشی
- بیماران مبتلا به اختلالات جذب چربی
اثرات مصرف بیش از حد ویتامین E
اگر در میزان مصرف ویتامین E زیاده روی شود و بیش از حد مورد استفاده قرار بگیرد ممکن است به مسمومیت دچار شوند زیرا ویتامین E به تنهایی سمی نیست.
- عوارض خطر خونریزی
- سردرد
- ضعف عضلانی
- حالت تهوع
- خستگی
- دوبینی
سخن آخر
ویتامین E یک ویتامین محلول در چربی است و توصیه میشود که حتما با یک وعده چرب مصرف شود. ویتامین E یکی از حیاتیترین ویتامینهای بدن است که با داشتن خاصیت آنتیاکسیدانی قوی، نقش اساسی در سلامت پوست، قلب، چشم و سیستم ایمنی ایفا میکند. مصرف کافی این ویتامین بسیار مفید است، اما مصرف زیاد مکملهای آن میتواند منجر به عوارضی خطرناک شود. بنابراین رعایت تعادل در مصرف آن اهمیت ویژهای دارد.