علاوه بر پوست و مو، ناخن ها نیز تاثیر زیادی بر روی زیبایی و جوانی دارند و درست همانند پوست، ناخن ها نیز به مرور رطوبت خود را از دست می دهند و دچار شکنندگی، ضعف و خشکی می شوند. شکنندگی ناخن ها به دلایل زیادی از جمله کمبود آهن، کمبود ویتامین B، عدم استفاده از لوسیون، پاک نکردن لاک به مدت طولانی، چیدن کوتیکول ها و استفاده از لاک پاکن های نامناسب رخ می دهد.
چیزهای زیادی وجود دارند که شما را پیرتر از آنچه که هستید، نشان می دهند- چین و چروک های پوست، لکه های آفتاب سوختگی و سیاهی دور چشم ها. در نتیجه، به سراغ انواع و اقسام کرم ها، سرم ها و مواد مغذی می روید، آب فراوان می نوشید و ورزش می کنید تا این علائم را از بین ببرید؛ غافل از اینکه شکنندگی ناخن ها هم به اندازه ی همین موارد اهیمت دارند که ما اغلب آن را نادیده می گیریم.
ناخن ها وقایع زیادی را در مورد سلامت بدن آشکار می کنند. درست همانند پوست، ناخن ها نیز به مرور رطوبت خود را از دست می دهند و دچار شکنندگی، ضعف و خشکی می شوند. آنچه که شما در ظاهر ناخن ها می بینید، برای مدت زیادی در ماتریکس ناخن ها در جریان بوده و پس از مدت ها خود را به چنین شکلی نشان داده است.
شکنندگی ناخن ها دلایل زیادی دارند که از جمله به موارد زیر می توان اشاره کرد:
فقر آهن
ناخن های قاشقی به علت کمبود آهن یا آنمی ایجاد می شود. آهن با استفاده از هموگلوبین، گلبول های قرمز حاوی اکسیژن را به ماتریکس ناخن ها می رساند. بدین وسیله از شکنندگی ناخن ها جلوگیری می کند. اگر احساس می کنید که ناخن های شما شکننده و ضعیف شده برای آزمایش خون به پزشک مراجعه کنید و غذاهای سرشار از آهن همچون اسفناج، انواع لوبیا و شکلات تلخ مصرف کنید.
استفاده ی بی وقفه از گوشی و کار کشیدن از ناخن ها
حتما می دانید که استفاده از ناخن ها برای تایپ کردن موجب شکنندگی آنها می شود. اگر ناخن های شما مدام با کیبورد کامپیوتر یا صفحه ی گوشی در تماس باشند، آسیب می بینند. ناخن های خود را کوتاه کنید و تنها با وسط انگشت های خود تایپ کنید.
استفاده از لوسیون تنها برای یک بار در روز
عدم مصرف لوسیون از دیگر مواردیست که موجب شکنندگی ناخن ها می شود. هر بار که دست های خود را می شویید، از لوسیون استفاده کنید. آب، پوست شما را خشک می کند. وقتی پوست زیر کوتیکول های شما خشک شود، زیر ماتریکس ناخن ها نیز خشک می شود. به همین دلیل ناخن ها حالت شکنندگی پیدا می کنند. یک لوسیون با جذب بالا بیابید و آن را در طول روز مدام استفاده کنید. به قسمت بالای ماتریکس ناخن توجه کنید.
پاک نکردن لاک به مدت طولانی
تمامی لاک ها حاوی مواد پاک کننده ای هستند که رطوبت را از بستر ناخن می گیرند و آن را ضعیف می کنند. متاسفانه این رطوبت با خشک شدن لاک باز نمی گردد. حتی لاک هایی که فاقد تلوئن حلال، دیبوتیل فتالات و مواد تحریک کننده ی دیگری هستند، ناخن های شما را خشک می کنند. برای جلوگیری از آسیب به ناخن ها حداکثر 5 روز بعد از لاک زدن آنها را پاک کنید و پس از چند روز استراحت به ناخن ها مجددا لاک بزنید.
لاک زدن انتهای ناخن ها
گاهی احساس می کنید با لاک زدن ناخن ها از ابتدا تا انتها کار درستی انجام می دهید، اما با این کار آسیب بزرگی به ناخن های خود می زنید. مواد شیمیایی موجود در لاک در بستر ناخن ها محو شده و آنها را ضعیف تر می کند. برای جلوگیری از این آسیب، ابتدا کمی لوسیون به ناخن ها بزنید. این لوسیون ها همانند یک پرایمر موانع میکروسکوپی ایجاد می کنند که مانع از شکنندگی ناخن ها می شود.
از بین بردن کوتیکول ها
کوتیکول ها یک سد محافظتی بین ناخن و پوست محسوب می شوند و ناخن ها را در برابر آب، باکتری ها و هر گونه آسیب حفظ می کنند. قیچی کردن کوتیکول موجب از بین بردن این سد حفاظتی شده و هیچ عاملی برای حفظ و جلوگیری از عفونت ناخن ها وجود ندارد. پس از دوش گرفتن کوتیکول ها را با حوله عقب بکشید و از قیچی کردن آنها خودداری کنید.
عدم مصرف ویتامین B
از دیگر مواردی که موجب شکنندگی ناخن ها می شود، عدم مصرف ویتامین B می باشد. در یکی از مطالعات نشان داد شد که مصرف 2.5 میلی گرم ویتامین B در روز به مدت 6 تا 9 ماه موجب استحکام و کاهش شکنندگی ناخن ها می شود. اگر ناخن های شما پوسته پوسته و یا کنار آنها ریش ریش می شود، مصرف بیوتین بسیار مفید است. اگر رژیم غذایی شما فاقد غذاهای سرشار از بیوتین همچون تخم مرغ، سالمون، گوشت، سیب زمینی شیرین و بادام است، 2.5 میلی گرم بیوتین در روز مصرف کنید. البته باید در نظر داشته باشید که چندین ماه طول می کشد تا نتیجه بگیرید.
استفاده از لاک پاک کن های نامناسب
استون موجود در لاک پاک کن های سنتی، چربی طبیعی ناخن ها را از بین می برد و موجب شکنندگی ناخن ها می شود. از لاک پاکن هایی استفاده کنید که فاقد استون و حاوی روغن هایی باشند که رطوبت ناخن های شما را حفظ می کند.