وظیفه ی سیستم ایمنی شما مقابله با میکروب هاست، اما گاهی این جنگجوی داخلی به اشتباه به مبارزه با اعضای بدن می پردازد. وقتی سیستم دفاعی بدن به اشتباه به سلول های سالم حمله می کند، دچار بیماری های خود ایمنی می شوید.
نزدیک به 24 میلیون آمریکایی دچار بیماری های خود ایمنی همچون لوپوس، روماتوئید آرتریت و دیابت نوع 1 هستند. برای بسیاری از این بیماری های خود ایمنی آزمایش مشخصی وجود ندارد و پزشکان برای تشخیص این بیماری به علائم، سابقه ی بیماری و فاکتورهای ریسک توجه می کنند. مطالعه ای که از جانب مجمع بیماری های خود ایمنی آمریکا انجام شد، نشان داد که بیشتر بیماران مبتلا به بیماری های خود ایمنی در دوره ی پنج ساله ی پیش از تشخیص بیماری خود، به پنج پزشک مختلف مراجعه می کنند. اما چه مواردی خطر ابتلا به بیماری های خود ایمنی را افزایش می دهد؟
سابقه ی خانوادگی ابتلا به بیماری های خود ایمنی را دارید
برخی از بیماری ها مثل لوپوس و اسکلروز، موروثی هستند. در برخی از موارد، اگر یکی از بستگان نزدیک شما مبتلا به یک بیماری خود ایمنی باشد، خطر ابتلا به یک بیماری خود ایمنی دیگر در شما افزایش خواهد یافت. این بدان معناست که اگر مادر شما مبتلا به بیماری گریوز است، شما به بیماری گریوز مبتلا نخواهید شد، بلکه به بیماری خود ایمنی دیگری چون روماتوئید آرتریت مبتلا خواهید شد.
همسر شما دچار بیماری سلیاک است
گاهی اوقات حتی اگر با همسر خود نسبت فامیلی نداشته باشید ولی او دچار بیماری سلیاک باشد، شما نیز دچار یک بیماری خود ایمنی اما از نوع دیگر خواهید شد. بیماری هایی هچون لوپوس، کرون و روماتوئید آرتریت.
گرچه شما و همسرتان دارای ژن های مشترک نیستید، اما هر دو در معرض فاکتورهای محیطی و عفونت های یکسان هستید.
مونث هستید
به طور کلی زنان سه برابر بیشتر از مردان دچار بیماری های خود ایمنی می شوند، اما برخی از بیماری های خود ایمنی مختص زنان می باشد. زنان 9 برابر مردان دچار لوپوس و دو برابر آنها دچار روماتوئید آرتریت می شوند. از آنجا که بسیاری از زنان علائم اولیه ی این بیماری را در طول بارداری یا پس از آن مشاهده می کنند، پس احتمالا دلیل آن تغییر هورمونی است.
دارای نژاد خاصی هستید
مردمی که اهل نژاد آفریقایی- آمریکایی، لاتین، آسیا و بومی آمریکا هستند، سه برابر بیشتر از سفید پوستان دچار لوپوس می شوند و این علائم را در سنین پایین تر مشاهده می کنند.
هم اکنون دچار یک بیماری خود ایمنی هستید
یک واقعیت تلخ وجود دارد و آن هم این است که اگر دچار یک بیماری خود ایمنی هستید، احتمال اینکه دچار یک بیماری خود ایمنی دیگر نیز شوید، بسیار بالاست. حدود 25 درصد از افرادی که دچار یک بیماری خود ایمنی هستند، دچار چندین بیماری خود ایمنی مختلف خواهند شد. برای مثال افرادی که دچار مشکل پوستی پسوریازیس هستند، به احتمال زیاد دچار بیماری هایی چون روماتوئید آرتریت، لوپوس، آلوپسی و تصلّب پوست نیز خواهند شد. برخی از افراد دچار چندین اختلال خود ایمنی می شوند که سندروم خود ایمنی چند گانه نامیده می شود.