به طور کلی، بهترین رژیم غذایی برای افراد مبتلا به سرطان پروستات شبیه به رژیم های غذایی سنتی جنوب مدیترانه و ژاپن است. این رژیم های غذایی شامل سبزیجات و گیاهان مفید است. در این غذاها، ماهی و سویا، جایگزین گوشت قرمز می شود و محصولات لبنی باید به اندازه ی خیلی کم مصرف شوند. در این دو نوع رژیم، وقتی صحبت از روغن ها و چربی ها می شود، منظور مصرف چربی هایی است که به کاهش و تعادل امگا 3 و امگا 6 در بدن کمک می کند.غلات کامل بر غلات تصفیه شده و غذاهای حاوی شکر و آرد ترجیح داده می شود. هر دوی این رژیم ها حاوی فیبر فراوان است.

این دو رژیم غذایی در برخی از ابعاد بسیار با هم متفاوتند. رژیم مدیترانه ای، سرشار از گوجه است که بهترین منبع لیکوپن برای مبارزه با سرطان می باشد. منبع اصلی چربی های آن، روغن زیتون است. روغن زیتون حاوی آنتی اکسیدان و اسیدهای چرب امگا 9 است که موجب بهبود التهاب می شود. رژیم غذایی ژاپنی شامل انواع قارچ های دارویی برای پیشگیری از سرطان می باشد. این رژیم غذایی، سبزیجات دریایی یا به عبارت بهتر جلبک دریایی، سویا و زنجبیل را در بر می گیرد. غذاهای مدیترانه ای اغلب با رزماری و آویشن طعم دار می شوند. اما همه ی این غذاها حاوی مواد ضد سرطان می باشند.

در اینجا رهنمودهایی معرفی شده اند که با رعایت آنها می توانید از سرطان پروستات پیشگیری یا آن را درمان کنید.

بایدها: مصرف آگاهانه ی غذا

بایدها و نبایدهای غذایی سرطان پروستات

باور کنید یا نه، اولین قدم برای ایجاد تغییرات بزرگ در برنامه غذایی، آگاهی از غذاهایی است که مصرف می کنید.

به عادت های غذایی و آنچه که در دهان خود می گذارید، توجه کنید. منظور چیزهایی که می خورید نیست، بلکه منظور چگونگی مصرف آنهاست. آیا آنقدر صبر می کنید تا حسابی گرسنه شوید و سپس به یک باره تا آنجایی که می توانید غذا می خورید؟ آیا این عادت غذایی موجب می شود غذاهایی مصرف کنید که برای سلامتی شما مضرند؟ آیا اغلب در ماشین یا سر میز غذا مصرف می کنید؟ آیا به مزه ی غذایی که می جوید توجه می کنید؟

مصرف آگاهانه ی غذا در روزهایی که کار زیادی دارید، بسیار اهمیت دارد چرا که استرس شما را کاهش می دهد.

مصرف آگاهانه ی غذا به معنای مزه مزه کردن غذاهاست، چرا که موجب کاهش ولع به غذاهای شیرین، شور و چرب می شود. جویدن کامل غذاها به معنای کاهش مشکلات روده ای است.

نبایدها: مصرف گوشت قرمز

بایدها و نبایدهای غذایی سرطان پروستات

بسیاری از مطالعات سرطان پروستات بر روی مردان نشان داده است که هر چه مصرف گوشت قرمز آنها بیشتر باشد، بیشتر دچار ابتلا به این سرطان خواهند شد. مصرف گوشت های نیم سوخته یا پخته شده در دمای بالا، مضرات بیشتری به دنبال خواهند داشت، چرا که این روش پخت موجب مسموم شدن مواد غذایی می شود. اگر به مصرف گوشت قرمز علاقه مندید، از انواع ارگانیک و علف خوار آن استفاده کنید. ابتدا گوشت را در مخلوط سرکه، روغن زیتون و ادویه هایی چون سیر، رزماری و زردچوبه که موجب کاهش مواد سرطان زا در حین پخت می شود، بخوابانید.

بهتر است در وعده های غذایی از تکه های کوچک و نازک ورقه های گوشت و ماهی مصرف کنید.

بایدها: کاهش کالری مصرفی

بایدها و نبایدهای غذایی سرطان پروستات

بسیاری از مطالعات نشان داده اند که تنها مصرف کالری زیاد کافیست تا خطر سرطان را در فرد افزایش دهد. بهترین راه برای کاهش مصرف کالری این است که کالری مصرفی خود را نسبت به کالری دریافتی خود افزایش دهید. این کار موجب کاهش التهاب و بهبود تعادل هورمون ها نیز خواهد شد.

نبایدها: مصرف گوشت های فرآوری شده

بایدها و نبایدهای غذایی سرطان پروستات

از مصرف گوشت های فرآوری شده چون سوسیس، کالباس، ژامبون و هات داگ بپرهیزید، چرا که دارای نیتریت هایی هستند که موجب ایجاد سرطان می شوند.

بایدها: مصرف ماهی

بایدها و نبایدهای غذایی سرطان پروستات

گوشت، تخم مرغ و شیر دام های علف خواری که علف های غنی از امگا 3 می خورند، بسیار بهتر از ذرت غنی از امگا 6 است که ما امروزه مصرف می کنیم. اما امروزه، بهترین غذای سرشار از امگا 3 ماهی است.

ماهی، بهترین منبع اسیدهای چرب امگا 3 است. مصرف ماهی برای یک یا دو بار در هفته موجب تعادل اسیدهای چرب امگا 6 و امگا 3 می شود. هرگاه برایتان مقدور بود، از ماهی های غیر پرورشی با امگا 3 بالا مثل سالمون و ساردین استفاده کنید. هرچه آبی که ماهی در آن زندگی می کند سردتر باشد، گوشت آن بیشتر حاوی امگا 3 است.

نبایدها: مصرف بیش از حد محصولات لبنی

بایدها و نبایدهای غذایی سرطان پروستات

مطالعات نشان داده است که مردانی که بیشتر از محصولات لبنی استفاده می کنند، بیشتر هم دچار سرطان پروستات می شوند.

یک مطالعه ی مروری از 12 مطالعه نشان داد که مردانی که از محصولات لبنی استفاده می کنند، 11 درصد بیشتر از مردانی که آنها را مصرف نمی کنند، دچار سرطان پروستات می شوند. شاید دلیل اصلی این موضوع به علت رابطه ی سرطان پروستات و مصرف کلسیم باشد.

در همین مطالعه ی مروری، مردانی که بیشترین میزان مصرف کلسیم را داشتند، 39 درصد بیشتر دچار ریسک ابتلا به این سرطان بودند. مطالعات دیگر نیز نشان داده که ممکن است به طور کلی کلسیم خطر ابتلا به سرطان پروستات را افزایش ندهد، اما خطر انواع پیشرفته و کشنده ی آن را افزایش می دهد. برخی دیگر از مطالعات نیز بر این باورند که هیچ رابطه ای بین مصرف کلسیم و لبنیات و سرطان پروستات وجود ندارد. بنابراین، بهترین راه کاهش مصرف لبنیات است.

اما اگر به مصرف لبنیات علاقه مندید، ماست را به شما توصیه می کنم، چرا که حاوی باکتری های مفید است. بهتر است از ماست ارگانیک و آن هم تنها روزی یک فنجان استفاده کنید.

بایدها: افزودن سبزیجات به انواع وعده های غذایی

بایدها و نبایدهای غذایی سرطان پروستات

تا جایی که می توانید از سبزیجات استفاده کنید. پیاز، فلفل، چغندر و گوجه را خرد، در روغن زیتون سرخ وبا تخم مرغ مخلوط کنید. اسفناج یا سبزیجات دیگر را خرد و به سوپ خود اضافه کنید. روزانه یک بشقاب بزرگ سالاد سبزیجات همراه با سس خانگی روغن زیتون و سرکه سیب مصرف کنید.

مصرف سبزیجات خود را دو برابر و مصرف کربوهیدرات و پروتئین های خود را نصف کنید. وقتی به رستوران می روید، به جای غذاهای سرخ شده و برنج، سبزیجات بخار پز و سالاد کلم سفارش دهید. از انواع و اقسام سبزیجات با رنگ و طعم متفاوت استفاده کنید. هر چه سبزیجات رنگی تر باشند بهتر است، چرا که سبزیجات رنگی دارای آنتی اکسیدان های بیشتری هستند.

نبایدها: مصرف چربی های اشباع

بایدها و نبایدهای غذایی سرطان پروستات

در رژیم استاندارد آمریکایی، منابع اصلی چربی های اشباع، گوشت، زرده ی تخم مرغ و محصولات لبنی هستند. روغن نارگیل، روغن هسته ی خرما و روغن پنبه دانه نیز سرشار از چربی های اشباع می باشند. اگر یک چربی در دمای اتاق جامد است، بدان معناست که آن چربی، چربی اشباع است. مشکل اصلی، مواد سمی شیمیایی موجود در بسیاری از چربی های اشباع است که توسط کارخانه ها تولید می شوند. سم هایی که ریسک سرطان را افزایش می دهند، در چربی حیواناتی یافت می شوند که با مواد غذایی آفت کشی شده اند. این سموم حتی در محصولات لبنی و تخم مرغ نیز یافت می شود.

مصرف چربی های اشباع خود را کاهش دهید و اگر از غذاهای حاوی چربی های اشباع استفاده می کنید، سعی کنید از انواع ارگانیک آن استفاده کنید. شاید قیمت آنها بیشتر باشد، اما سالم تر هستند.

درست است که فست فودها و غذاهای آماده در دسترس تر و کم درد سرتر هستند، طعم آنها نیز دلپذیرتر است و به سرعت آماده می شوند، اما غذاهای تازه ی خانگی ارزش آن را دارد که وقت بیشتری برایشان بگذارید. تغییر رژیم غذایی مهم ترین قدم برای حفظ سلامتی است. در اینجا مواردی معرفی شده اند که با رعایت آنها می توانید گام بزرگی در پیشگیری از سرطان پروستات بردارید.

بایدها: مصرف سبزیجات برگ دار

بایدها و نبایدهای غذایی سرطان پروستات

سعی کنید از سبزیجات برگ داری چون اسفناج، سبزی سالاد و چغندر سوئیس که سرشار از ویتامین های آنتی اکسیدان، مواد معدنی و فیتو شیمیایی هستند، همچنین از انواع کلم به خصوص کلم بروکلی و گوجه که سرشار از لیکوپن است و آنتی اکسیدانی است که خطر سرطان پروستات را کاهش می دهد، مصرف کنید.

نبایدها: چربی های ترانس

بایدها و نبایدهای غذایی سرطان پروستات

چربی های ترانس در روغن های گیاهی فرآوری شده ی سرشار از اتم های هیدروژن یافت می شود. این اتم های هیدروژن موجب جامد ماندن روغن در دمای اتاق، نگه داری در قفسه های فروشگاه و پخت غذاها می شود. رابطه ی چربی های ترانس با سرطان پروستات چیست؟ اگر بر روی روغن برچسب مواد تشکیل دهنده ی هیدروژنه یا نیمه هیدروژنه را دیدید، باید بدانید که حاوی چربی های ترانس هستند، حتی اگر نوشته باشد که حاوی صفر درصد از آن است (چرا که سازندگان مواد غذایی در صورتی که یک ماده  در هر وعده حاوی نیم گرم از یک ماده ی غذایی باشد، می توانند برچسب صفر درصد را بر روی آن بزنند).

بایدها: مصرف سبزیجات چلیپایی

بایدها و نبایدهای غذایی سرطان پروستات

سعی کنید در برنامه ی غذایی خود انواع سبزیجات چلیپایی از جمله: بروکلی، گل کلم، کلم، کلم بروکسل و کلم برگ را بگنجانید. چرا که آنها حاوی ایزوتیوسیانات و سولفورافان هستند. این دو ماده، مواد شیمیایی ای هستند که بر روی سرطان و آنژیوژنز یا رگ زایی (روندی که تومورها سیستم گردش خون خود را افزایش می دهند و رشد و گسترش آنها را تسریع می بخشند) و همچنین توانایی بدن برای خنثی کردن مواد سرطان زا نقش دارند. فیتوشیمیایی های موجود در سبزیجات چلیپایی، سطح استروژن های مضر را با تبدیل آنها به مواد شیمیایی کم ضرر کاهش می دهند.

نبایدها: غذاهای حاوی آرد سفید و شکر

بایدها و نبایدهای غذایی سرطان پروستات

شکر موجب روشن شدن آتش التهاب مزمن می شود. بدن انسان به آرد تصفیه شده همانند شکر پاسخ می دهد، بنابراین مصرف هر دو ماده را باید کاهش داد. رژیم های غذایی کم چرب که در قدیم برای کاهش وزن و سلامت افراد داده می شد، سرشار از این مواد غذایی بود و نتیجه ی آن هم جمعیت مصرف کننده ای از کربوهیدرات ها بود (چرا که عدم وجود برخی از چربی ها و پروتئین ها موجب افزایش قند خون می شود، سپس قند تجزیه می شود و منجر به مصرف بیشتر کربوهیدرات ها می شود) که در نهایت افراد، چاق تر هم می شوند. چاقی و رژیم های غذایی سرشار از کربوهیدرات های تصفیه شده، دلیل اصلی مقاومت به انسولین و عامل ایجاد دیابت نوع 2 است. به علاوه، این مواد برای پروستات افراد خوب نیستند و موجب التهاب و آسیب اکسیداتیو می شوند.

هنگام مصرف غلات، از انواع طبیعی تر آنها استفاده کنید. مثلا به جای برنج سفید از برنج قهوه ای، غلات کامل، کراکر جوانه زده ی دانه ها و نان مصرف کنید. غلات کامل دارای رابطه ی معکوسی با خطر سرطان پروستات است. آنها سرشار از فیبرهایی هستند که موجب خروج مواد سرطان زا از بدن می شوند.

بایدها: مصرف انواع سبزیجات تازه

بایدها و نبایدهای غذایی سرطان پروستات

سبزیجات مربوط به خانواده ی آلیوم مثل پیاز، تره فرنگی، پیازچه، سیر و موسیر در سرتاسر تاریخ بشری برای اهداف پزشکی به کار برده شده است.

دانش مدرن نشان داده است که این مواد، ضدمیکروبی و ضدالتهابی هستند و برای حفظ تعادل قند خون، سلامت مفاصل و سطح کلسترول مفید می باشند. آنها حاوی چندین آنتی اکسیدان و چندین مواد ضد سرطان از جمله کورستین بیوفلاونوئیدها، مواد معدنی چون سلنیوم، و ترکیبات آلی گوگرد هستند. ترکیبات آلی گوگرد موجب سم زدایی مواد سرطان زا، مهار تکثیر سلول های تومور، از بین بردن رادیکال های آزاد، مهار تغییرات DNA ای که موجب سرطان می شود، کاهش رشد سلول های سرطانی و تحریک آپاپوپتوز می شوند.

بایدها: افزایش مصرف میوه های رنگی مثل انار، انگور قرمز و …

بایدها و نبایدهای غذایی سرطان پروستات

میوه های رنگی به ویژه میوه های قرمز و بنفش، حاوی الاگیتانین و ترکیبات آنتی اکسیدانی و ضد التهابی در بدن می باشند. دو میوه ای که برای پیشگیری از سرطان پروستات بسیار مفید می باشند، انار و انگور قرمز هستند. انار یا آب انار را به رژیم غذایی خود اضافه کنید، حتی می توانید آن را در سالاد سبزیجات خود ریخته، نوش جان کنید.

بایدها: مصرف متعادل غذاهای حاوی سویا

بایدها و نبایدهای غذایی سرطان پروستات

غذاهای حاوی سویا، سرشار از ایزوفلاونون هستند (مواد شیمیایی گیاهی که رشد سلول های سرطانی را مهار می کنند). ایزوفلاونون ها به عنوان یک استروژن ضعیف عمل می کنند و دارای خواص آپوپتوز و ضد رگ زایی هستند. تحقیقات بر روی مردان ژاپنی نشان داده است که غذاهای حاوی سویا خطر سرطان پروستات را به شدت کاهش می دهد اما ممکن است در موارد پیشرفته ی این بیماری مشکلی ایجاد نکند.

به عبارت دیگر آثار ایزوفلاونون های سویا هنوز بر روی انواع سرطان پروستات مشخص نشده است. اما آنچه مبرهن است این است که مصرف یک یا دو وعده سویا در روز از بیماری های مهلک جلوگیری می کند.

بایدها: مصرف آجیل ها و دانه ها

بایدها و نبایدهای غذایی سرطان پروستات

تحقیقات نشان داده است مردانی که رژیم غذایی آنها سرشار از آجیل و دانه است، کمتر دچار سرطان پروستات می شوند. آجیل ها و دانه ها منبع غنی از چربی های سالم، فیبر و آنتی اکسیدان های ویتامین E هستند. در مطالعه ای بر روی موش هایی که با مهندسی ژنتیک دچار سرطان پروستات شده بودند، نشان داده شده که رشد تومور در موش هایی که از گردو تغذیه شده بودند کمتر از موش هایی بود که با یک رژیم استاندارد تغذیه شده بودند.

بذر کتان، منبع سرشاری از فیبرهایی به نام لیگنان است و 800 برابر مواد دیگر از این ماده (لیگنان) را دارا می باشند.

بایدها: مصرف مایعات فراوان

بایدها و نبایدهای غذایی سرطان پروستات

از مصرف انواع نوشابه، حتی نوشابه های رژیمی بپرهیزید که به هیچ وجه به کاهش وزن شما کمک نمی کنند. سعی کنید از نوشیدنی های سالم تر لذت ببرید. مثلا چای سبز در انواع مزه ها وجود دارد، می توانید آن را با عسل، شهد آگاو یا گیاه استویا شیرین کرده، نوش جان کنید.

آب انار دارای قند فراوانی است، به دنبال مصرف آن آب بنوشید یا آن را با آب رقیق کرده، نوش جان کنید.

آنچه باید زنان در مورد سرطان پروستات بدانند

مطمئنا این بیماری مربوط به زنان نیست، اما ممکن است یکی از نزدیک ترین فرد خانواده یعنی همسر شما را تحت تاثیر قرار دهد. سرطان پروستات ، یکی از سرطان های رایج در میان مردان است که از هر هفت نفر یکی از آنها را مبتلا می کند. گرچه این بیماری در مردان بالای پنجاه سال رخ می دهد، اما گاهی افراد جوان تر را نیز تحت تاثیر قرار می دهد. در این مقاله به چهار مورد اشاره شده است که هر زنی برای مراقبت از همسر، برادر یا پدر خود باید از آن اطلاع داشته باشد.

بیشتر مردان هیچ علائمی از خود نشان نمی دهند

آنچه باید زنان در مورد سرطان پروستات بدانند

درست است که سرطان پروستات در حالت پیشرفته، دارای علائمی چون مشکل در ادرار کردن (آهسته شدن جریان ادرار یا تکرر ادرار)، مشاهده ی خون در ادرار، مشکلات نعوظ و در موارد بسیار پیشرفته، کمر درد و سینه درد می باشد، اما در بسیاری از موارد نیز هیچ علائمی از خود نشان نمی دهد. به همین دلیل است که….

تمام مردان برای غربالگری باید به پزشک مراجعه کنند

آنچه باید زنان در مورد سرطان پروستات بدانند

مردان در سن پنجاه سالگی باید با پزشک خود صحبت کنند که آیا باید آزمایش غربالگری را برای بررسی  میزان مواد شیمیایی به نام آنتی ژن های اختصاصی پروستات در خون انجام دهند یا نه؟ دلیلش این است که با وجودی که این تنها یک آزمایش خون ساده به نظر می رسد، اما دارای آثار مثبت کاذبی است که به بافت برداری های غیر ضروری و دردناکی منتهی می شود.

تنها حدود 25 درصد از مردان که دارای میزان زیادی آنتی ژن های اختصاصی پروستات هستند، دچار سرطان پروستات می شوند. در واقع باید گفت که در حال حاضر هیچ راهی بهتر از شناسایی سرطان پروستات نیست. به همین دلیل است که بسیاری از متخصصان توصیه می کنند، مردان این آزمایش را باید در سن پنجاه سالگی انجام دهند. مردان آفریقایی- آمریکایی یا افرادی که سابقه ی خانوادگی ابتلا به سرطان پروستات را دارند، بیش از دیگران به این بیماری مبتلا می شوند.

اگر نتیجه ی آزمایش تشخیص آنتی ژن ها زیر 4 باشد، طبیعی است، اگر زیر 2.5 باشد، باید افراد پس از دو سال دوباره آزمایش دهند، اما اگر بین 2.5 تا 4 باشد، باید یک سال بعد آزمایش دهند و اگر بیشتر از 7 باشد، باید بافت برداری انجام شود.

همه ی افرادی که دچار سرطان پروستات هستند، نیاز به درمان ندارند

آنچه باید زنان در مورد سرطان پروستات بدانند

مطالعه ی دانشگاه هاروارد در سال 2013 نشان داد که حدود 70 درصد از افراد مبتلا به سرطان پروستات دارای علائم خوش خیم هستند و این بدان معناست که تومور آنها آنقدر کوچک است و به آرامی رشد می کند که خطرساز نیست. در این مورد، مطالعات نشان داده است که این مردان نیاز به نظارت فعال ندارند، به این معنا که آنها درمان خود را به تاخیر می اندازند، در حالیکه تیم مراقبت از سلامت مشکل آنها را به طور دقیق بررسی می کند.

گاهی اوقات از آنجا که درمان دارای عوارض جانبی چشمگیری چون ناتوانی جنسی و نشت ادرار است، بیمارانی که دچار سرطان پروستات در مراحل اولیه می شوند به اندازه ی افرادی که تحت عمل جراحی قرار می گیرند، جان خود را از دست نمی دهند.

اگر همسر شما دچار سرطان پروستات و تحت نظارت فعال است، باید اغلب اوقات به پزشک مراجعه کند تا آنتی ژن های اختصاصی او تحت بررسی قرار گیرد. اگر میزان این آنتی ژن ها به شدت بالا برود، بیمار ممکن است به بافت برداری نیاز داشته باشد. این عمل به فرد یک معیار درجه بندی یا نمره ی گلیسون می دهد که نشان دهنده ی مشکوک بودن سلول هاست. نمره ی گلیسون بالای 6 به این معناست که فرد به درمان نیاز دارد.

برای کاهش ریسک باید اقداماتی به عمل آورد

آنچه باید زنان در مورد سرطان پروستات بدانند

طبق برخی از مطالعات، داشتن یک رژیم غذایی کم چرب به ویژه مصرف میزان کمی از چربی های حیوانی می تواند شانس ابتلا به سرطان پروستات را کاهش دهد. عدم مصرف لبنیات نیز به کاهش خطر ابتلا به این بیماری کمک می کند. مطالعه ی هاروارد نشان داد مردانی که هر روز ماست، پنیر و شیر مصرف می کنند، بیشتر از دیگران به این بیماری مبتلا می شوند. مصرف مشروبات الکلی نیز خطر ابتلا به سرطان پروستات را تا 23 درصد افزایش می دهد.

برخلاف تصور بسیاری از افراد، رابطه ی جنسی بیش از حد هیچ تاثیری بر روی ابتلا به این سرطان ندارد.

Home