رژیمهای مختلفی در حال حاضر وجود دارند که هر کدام طرفداران خاص خود را دارند. یکی از این انواع رژیم ها رژیم ولومتریک است. رژیم ولومتریک نیز همانند دیگر رژیمها، خصوصیات منحصر به فرد خود را دارد. در این مقاله در مورد رژیم ولومتریک با شما دوستان صحبت خواهیم کرد.
رژیم غذایی ولومتریک چیست؟
رژیم ولومتریک یک رژیم لاغری است که به صورت دورهای در زمان طولانی انجام میشود و بیشتر بر روی چگالی خوراکیها متمرکز است. شما در این رژیم تعداد غذای زیادی را در لیست غذایی خود دارید. این مواد غذایی کالری کمی دارند و فقط باعث میشوند که معده شما پر باشد ولی چاق نشوید.
این رژیم تاکید بر غذا خوردن دارد به جای آنکه بگوید باید کمتر بخورید. در این رژیم شما معده خود را با میوهجات و سبزیجات پر میکنید و با دریافت کالری کمتر سیر میشوید.
این رژیم در کنار خوردن سبزیجات و میوهها فعالیت ورزشی و فیزیکی را پیشنهاد میکند. در این رژیم شما باید روزانه ۳۰ دقیقه ورزش کنید به رژیم ولومتریک رژیم حجم سنجی نیز میگویند.
در رژیم غذایی ولومتریک چه باید مصرف کرد؟
رژیم ولومتریک پیشنهاد میدهد که از آب و مواد غذایی فیبردار استفاده کنید تا احساس سیری بیشتری به شما دست بدهد. مواد غذایی که در لیست ولومتریک وجود دارند شامل مواد غذایی زیر هستند:
- غلات کامل
- حبوبات
- غلات صبحانه با فیبر بالا
- ماهیهای کم چرب
- گوشت بدون چربی
- سبزیجات تازه یا یخ زده
- آب
- مواد غذایی کم شکر و …
نمونه ای از برنامه غذایی رژیم ولومتریک
صبحانه: غلات صبحانه به همراه شکر قهوهای، دارچین، سیب و شیر کم چرب و قهوه
ناهار: سالاد مرغ و کاهو، پنیر آبی خرد شده به همراه گردو
میان وعده: غلات صبحانه به همراه مقداری شیر کم چرب و بلوبری
شام: استیک گریل شده، کاهو و گوجه، پیاز و سس سالسا
در لیست غذایی موجود در این رژیم که بر اساس چگالی تقسیمبندی شدهاند، چهار دسته از مواد غذایی وجود دارد:
دسته اول: چگالی بسیار پایین دارند و شامل سبزی ها، میوه های غیر نشاسته ای، سوپ آبگوشت و شیر بدون چربی می باشد.
دسته دوم: دارای چگالی کم میباشند. شامل غلات صبحانه، گوشت کم چرب و سبزیجات نشاستهای، حبوبات، مواد غذایی کمچرب مخلوط میباشند.
دسته سوم: دارای چگالی متوسط هستند و شامل پنیر، سیب زمینی سرخ شده، سس سالاد، گوشت، نان، کیک و بستنی میباشند.
دسته چهارم: دارای چگالی بالا هستند که شامل چیپس، آبنبات و شکلات، آجیل، کلوچه، روغن و کره است.
در این رژیم تنوع بالای مواد غذایی وجود دارد. ولی این مسئله را فراموش نکنید این چیدمان لیست غذا را باید به متخصص یا کارشناس تغذیه بسپارید.
نمونه دیگری از منوی یک روزه رژیم ولومتریک
صبحانه: یک فنجان طالبی، یک فنجان خربزه، ۲۰۰ گرم شیر کم چرب، فریتاتا با پنیر موزارلا و سبزیجات
ناهار: یک عدد نارنگی، سوپ کدو تنبل، ساندویچ گوشت کبابی، نصف فنجان پودینگ شکلات
میان وعده: ۲۰۰ گرم ماست توت فرنگی
شام: سالاد میوه همراه با اسفناج، کلم بروکلی، ماهی قزلآلا، نصف فنجان برنج قهوهای
غذاهای غیر مجاز در رژیم ولومتریک چیست؟
برخی از غذاها در رژیم غذایی ولومتریک غیر مجاز هستند، از جملهی این مواد غذایی میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- بستنی،
- نان سفید،
- شیرینیجات،
- کراکرهای فرآوریشده،
- غلات کم فیبر،
- پنکیک،
- گوشت های فرآوری شده،
- تنقلات مثل چیپس و دسرها و آبنبات
غذاهایی که باید در رژیم ولومتریک محدود شوند کدامند؟
- آجیل و مغزیجات
- چربیهای کره، روغن و لبنیات پرچرب
- نخود فرنگی
- مصرف الکل
مزایای رژیم ولومتریک چیست؟
جالب اینجاست که رژیم ولومتریک مزایای زیادی ندارد. تنها مزیت آن یا نقاط قوت رژیم ولومتریک این است که در این رژیم بر غذاهای آبدار و سالم مثل سبزیجات و میوهها تاکید شده است. شاید در این رژیم بخشی از روش درست غذا خوردن را یاد بگیرید. به این معنا که بتوانید غذاهای سالم را در رژیم روزانهی خود بگنجانید.
هدف این رژیم در واقع این است که با شیب ملایم و سرعت پایین وزن شما کم شود. اما آیا واقعا چنین چیزی انجام میشود؟ برخی از افراد از این رژیم به عنوان رژیم تثبیت وزن بعد از رژیم لاغری استفاده میکنند.
برخی نیز عقیده دارند، این رژیم، رژیم سختگیرانهای نیست و شما در برنامه غذایی خود در طول رژیم میتوانید انتخاب های متنوعی داشته باشید. اما بالعکس شما به غذاهای کمی محدود میشوید.
با این حال برخی از مزایای این رژیم عبارتند از:
1- افزایش انگیزه: در طول این رژیم به دلیل تنوع مواد غذایی، انگیزهتان را برای ادامه رژیم از دست نخواهید داد.
2- حفظ ویتامینها و مواد معدنی: به دلیل استفاده از میوهها و سبزیجات در طول رژیم، ویتامینها و مواد معدنی بدن شما حفظ خواهد شد.
3- احساس سیری در طول رژیم: به دلیل اینکه در این رژیم از خوراکیهایی با حجم زیاد و کالری کم استفاده شده بنابراین معده برای مدت طولانی پر خواهد بود.
معایب رژیم ولومتریک کدام است؟
رژیم غذایی ولومتریک نیز مانند بسیاری از رژیمهای غیر تخصصی و غیر اصولی معایب خاص خودش را دارد. از جمله معایب این رژیم میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
1- کوتاه بودن زمان سیر ماندن
در رژیم ولومتریک خوردن سبزیجات و میوهها باعث میشوند تا مدتی را سیر بمانید اما این سیر ماندن مدت زمان زیادی طول نمیکشد، چرا که سبک غذایی شما سالم و اصولی نیست.
خوردن آب و مواد غذایی که سرشار از آب هستند در همان لحظه احساس سیری و پر شدن معده را به شما میدهند، ولی بعد از مدت زمان کوتاهی دوباره گرسنگی به سراغ شما میآید.
2- نیاز به پختن مداوم و آشپزی
تاکید رژیم ولومتریک بر غذای خانگی است و اگر شما شاغل باشید و مدت زمان زیادی را در خارج از منزل بگذرانید این رژیم برای شما کاربردی ندارد. رژیمی خوب است که همهی جوانب یک خانواده را بسنجد و با توجه به نیازهای آنها برایشان برنامه بنویسد. درست مثل رژیم غذایی برنافیت که در آن نیاز ندارید در همه حال مشغول آشپزی باشید. کافیست غذایی که دارید یا میزبان برای شما آماده کرده را در برنامهی خود وارد کنید و تنها به همان مقدار مشخص شده از غذا را نوش جان کنید.
3- نداشتن قوانین مشخص
این رژیم قوانین خاصی ندارد در صورتیکه بعضی از افراد دوست دارند که رژیمشان در یک چارچوب خاصی مشخص شود. این رژیم نه تنها قوانین خاصی ندارد، بلکه بر هیچ پایهی علمی هم بنا نشده است. اعتماد به چنین رژیمهای من در آوردی که هیچ پشتیبانی علمی و تخصصی ندارد، یک خطر بسیار بزرگ برای سلامت انسان است.
رژیم ولومتریک برای چه کسانی مناسب است؟
با توجه به اینکه در رژیم ولومتریک هیچ نوع ماده غذایی حذف نمیشود و این رژیم رژیم آنچنان سخت گیرانه نیست، احتمال میرود که برای بیشتر افراد مناسب باشد، ولی نکته مهم و ظریفی وجود دارد و آن این است که افرادی که علاقه زیادی به میوهها و سبزیجات ندارند معمولا از این رژیم استفاده نمیکنند.
حرف آخر
رژیم غذایی ولومتریک و امثال آن این روزها آنقدر زیاد شده که انسان را گمراه میکند و بر سر دوراهی میاندازد. همیشه سعی کنید رژیمی را انتخاب کنید که معقول باشد و شما را از هیچ غذایی منع نکند. یادتان باشد انسان یک موجود پیچیده است و بدن او به تمام مواد غذایی نیاز دارد.