
- برنافیت
- تغذیه و آشپزی
- آنچه که باید راجب خواص و فواید شیره خرما بدانید
شیره خرما یک ماده غذایی بسیار محبوب و لذیذ میباشد که ارزش غذایی بالا و طرفداران زیادی در میان مردم دارد. این ماده غذایی ارزشمند که از خرما گرفته شده است سرشار از مواد معدنی، مغذی و ویتامین های بسیاری میباشد که برای سلامتی بدن لازم و ضروری است. شیره خرما یک ماده طبیعی و ارزشمند است گه از عصارهگیری و تغلیظ خرما گرفته شده است. این ماده غذایی انرژیزا خواص درمانی متعددی دارد. شیره خرما از زمانهای قدیم جایگاه ویژهای در طب سنتی و رژیم غذایی مردم داشته و امروزه نیز بدلیل ارزش غذایی بالا مورد استقبال بیشتری قرار گرفته است. شیره خرما را میتوان به شکلهای مختلف و در وعدههای غذایی گوناگون استفاده کرد. در بسیاری از شهرها ازشیره خرما به جای قند و شکر در پخت انواع محتلفی از شیرینیها و حلواها استفاده میشود. در ادامه راجب میوه خرما، شیره خرما و خواص و فواید آن توضیح بیشتری خواهیم داد.
میوه خرما
میوه خرما شکل ها و انواع مختلفی دارد. این میوه خوشمزه و لذیذ از زمان های قدیم وجود داشته است و حتی در میان گروهی از مردم به عنوان غذای کامل نیز استفاده میشد و از هسته آن، به عنوان آرد برای پخت نان نیز استفاده می کردنند. به این صورت که هسته خرمارا خشک میکردند و درون آسیاب میریختند و به آرد تبدیل میکردند. این میوه پرخاصیت از درخت نخل به دست میآید. این میوه در مناطق گرمسیری و نیمه گرمسیری جهان کاشته و رشد میکند و سرشار از موادمغذی ضروری و مورد نیاز بدن و آنتی اکسیدان است. این میوه لذیذ به دلیل اینکه منبع غنی از آهن، فیبر، مواد معدنی و ویتامین های بسیاری می باشد، در نتیجه در صنایع غذایی و دارویی بصورت گستردهای استفاده میشود.
ارزش غذایی شیره خرما
شیره خرما شامل مواد مغذی و معدنی بسیاری میباشد که انرژی بسیاری در بدن ایجاد می کند و شامل موارد زیر میشود. در 100 گرم شیره خرما به مقدار زیر ازرش غذایی و کالری وجود دارد:
کالری: حدود 300 کیلوکالری
کربوهیدرات: حدود 80 گرم
فیبر غذایی: 3 گرم
پروتئین: 2 گرم
چربی: کمتر از 0.5 گرم
پتاسیم: حدود 600 میلیگرم
کلسیم: حدود 50 میلیگرم
منیزیم: حدود 40 میلیگرم
آهن: 2 میلیگرم
فواید شیره خرما بر سلامتی بدن
شیره خرما یکی از بهترین مواد غذایی است که می تواند در ماه رمضان و یا حتی روزهای عادی در وعده صبحانه، انرژی بالایی را به شما بدهد. اما اجازه بدهید که در ادامه بیشتر با خواص این معجون قدرتمند آشنا شویم:
1.افزایش انرژی و رفع خستگی بدن
بدلیل ترکیبات موجود در شیره خرما، این ماده غذایی به یک منبع انرژی عالی و طبیعی تبدیل شده است. گلوکز و فروکتوز موجود در شیره خرما باعث می شود که در بدن سوزانده شده و تبدیل به انرژی لازم برای فعالیت های بدنی نیز شود. به همین دلیل توصیه میشود که قبل از فعالیتهای ورزشی از خرما به جای استفاده از قندهای مصنوعی و یا نوشیدنیهای شیرین انرژیزا استفاده شود.
2.تقویت سیستم ایمنی بدن
شیره خرما سرشار از مواد معدنی ضدالتهاب و هم چنین آنتیاکسیدانهایی میباشد که بدن را در برابر التهابات محافظت کرده و ترکیبات فنولی موجود در آن با مقابله کردن رادیکالهای آزاد از التهابات و عفونتهای احتمالی جلوگیری میکند. هم چنین ویتامین های موجود دزآن از جمله ویتامین C باعث تقویت سیستم ایمنی بدن میشود. توصیه میشود که برای بهرهمندی از این خواص شیره خرما این ماده غذایی را در برنامه رژیمی خود بگنجانید.
پیشنهاد برنافیت: کاهش وزن با خرما
3.بهبود عملکرد سیستم گوارشی
شیره خرما بدلیل اینکه حاوی فیبر بالایی میباشد، در نتبجه باعث بهبود سیستم گوارشی، حرکات روده و جلوگیری از یبوست میشود. همچنین شیره خرما دارای خواص پروبیوتیکی میباشد که باعث رشد باکتریهای مفید روده می شود و در سلامت سیستم گوارش مؤثر میباشد.
4.شیره خرما و سلامت قلب و عروق
شیره خرما حاوی ترکیباتی میباشد که در سلامت قلب مؤثر میباشد و باعث بهبودی وضعیت قلب میشود، این ترکیبات شامل پتاسیم و منیزیم موجود در شیره خرما می باشد، که با کنترل کردن فشار خون و تنظیم سطح کلسترول بد، باعث سلامت قلب میشود. همچنین وجود آنتی اکسیدان های موجود در شیره خرما باعث میشود، از التهابات مزمن و همچنین استرس اکسیداسیو جلوگیری شود تا به سلامت قلب کمک بیشتری شود.
5.کمک به درمان کم خونی
آهن موجود در شیره خرما باعث میشود تا به تولید هموگلوبینهای خون کمک شود و در درمان کمخونی که ناشی از فقرآهن میباشد، مؤثر است. استفاده مستمر و بصورت اصولی از شیره خرما در برنامه غذایی به درمان کم خونی و همچنین میزان اکسیژن خون بسیار کمک میکند. و در درمان و رفع علائم کمخونی مانند خستگی و بیحالی مؤثر میباشد و باعث میشود تا با انرژی بیشتری فعالیت های روزانه انجام شود.
6.کنترل قند خون و دیابت
خرما بدلیل میزان شیرینی مناسبی که دارد، در نتیجه میتواند گزینه مناسبی برای جایگزینی شیرینیهای مصنوعی باشد. شیره خرما شاخص گلیسیمی پایینی دارد و همین ویژگی باعث میشود تا جذب قند به آرامی صورت بگیرد. فیبر موجود در شیره خرما نیز به جذب قندآن کمک کرده و کند می کند، با اینحال بیماران مبتلا به دیابت باید در میزان مصرف خرما اعتدال را رعایت کند.
7.افزایش استحکام استخوانها
املاح معدنی موجود در شیره خرما از جمله کلسیم و پتاسیم موجود در آن به استحکام استخوانها کمک میکند. همچنین آنتی اکسیدان های موجود در آن، به بهبود التهاب های مفاصل نیز کمک میکند.
8. بهبود عملکرد مغز و کاهش استرس
آنتیاکسیدانها و ویتامینهای گروه B که در شیره خرما وجود دارد باعث می شود که از استرس اکسیداسیو و التهابات جلوگیری شود و همچنین باعث بهبود عملکرد عصبی و کاهش استرس نیز می شود. از بیماری های عصبی و مغزی مانند آلزایمز نیز جلوگیری می کند.
9.تقویت عضلات و حفظ ماهیچهها
شیره خرما حاوی کربوهیدارت و میزان پروتئین بالایی میباشد، در نتیجه مصرف شیره خرما برای دریافت انرژی لازم برای فعالیت هایی مانند ورزش کردن مناسب میباشد. همچنین پروتئین موجود درآن باعث عضله سازی، بهبود عملکرد عضلات و کمک به احساس سیری نیز میشود و از نخلیل عضلانی جلوگیری میکند.
10.خواص شیره خرما برای پوست و مو
ویتامین های موجود در شیره خرما مانند ویتامین های E، C و A باعث میشود تا پوست طراوت و شادابی خود را حفظ کند و خاصیت ارتجاعی آن تقویت شود و از چین و چروک جلوگیری کند. آنتی اکسیدانهای موجود در آن نیز به مقابله با رادیکالهای آزاد می پردازد که در سلامت پوست و مو بسیار مؤثر میباشد. همچنین آهن موجود در شیره خرما از ریزش مو نیز جلوگیری میکند.
نحوه مصرف شیره خرما
شیره خرما را به شکلهای مختلف میتوان استفاده کرد برای مثال:
- در پخت شیرینی، دسر و انواع خوراکی هایی که به جای شیرین کنندههای مصنوعی میتوان از شیره خرما بدلیل شیرین بودن آن استفاده کرد.
- در تهیه سسهای مختلف برای سالادها و خوراکی های متفاوت به عنوان چاشنی میتوان استفاده کرد.
- برای مزه دار کردن گوشت، مرغ و ماهی و بسیاری از غذاهای متنوع دیگر میتوان از شیذه خرما استفاده کرد.
- به جای عسل یا شکر میتوان در نوشیدنی های مختلفی از شیره خرما استفاده کرد.
پیشنهاد برنافیت: خرما برای دیابت مفید است یا مضر؟
سخن آخر
در این مقاله تلاش کردیم تا با فئایدو خواص مختلف شیره خرما آشنا شوید. به یاد داشته باشید همانطور که شیره خرما فواید بسیاری دارد، اما مصرف بیش از حد آن نیز میتواند باعث بروز مشکلاتی مانند چاقی به دلیل کالری بالایی که دارد. افزایش دیابت به دلیل میزان قندی که دارد و همچنین برای بیماران کلیوی بدلیل اینکه حاوی پتاسیم بالایی می باشد مصرف هرروزه شیره خرما توصیه نمیشود. در نهایت باید در مصرف هرنوع ماده غذایی اعتدال را رعایت کرد. شیره خرما بدلیل انرژی بالایی که دارد و حاوی مواد مغذی بساری میباشد، مصرف آن در ابتدای روز در وعده صبحانه توصیه میشود.