کاهش وزن در بارداری یکی از موضوعات چالش بر انگیز است. اما خوشبختانه این کار امکان پذیر و حتی مفید است. ورزش های سبک و زیر نظر پزشک، کاهش مصرف کالری ها به اندازه ی مجاز و کاهش وزن در اولین روزهای بارداری از بهترین راهکارهای کاهش وزن در بارداری است.
در یک بارداری برنامه ریزی شده، شما باید از هر جهت آمادگی های لازم را انجام دهید که یکی از آنها رسیدن به وزن مناسب است. اما همیشه به همین راحتی نیست. گاهی بارداری برای بسیاری از زنان چاق تبدیل به یک چالش می شود. دلیل آن هم افزایش وزن حتمی بارداری است. البته کاهش وزن برای زنانی که پیش از بارداری دارای وزن سلامت بوده اند، ایده ی خوبی نیست.درصورتی که به رژیم بارداری نیاز دارید، به صفحه دریافت رژیم بارداری مراجعه کنید.
برنامه ریزی برای کاهش وزن تدریجی در طول بارداری
کاهش وزن در بارداری از آن جهت اهمیت دارد که نوزاد حتی پیش از به دنیا آمدن به مادر وابسته است. بدن مادر جنین را به مدت 40 هفته تغذیه می کند و رشد می دهد. وزن اضافی مشکلات زیادی بر روی جنین ایجاد می کند که عبارتند از:
- تولد زودرس
- جنین مرده به دنیا آمده
- سزارین
- نقص قلب مادرزادی
- حمله خواب
- لختگی خون
البته باید به خاطر داشت که کاهش وزن در بارداری باید تدریجی و مداوم باشد تا منجر به آسیب نشود.
کاهش وزن در بارداری
اگر پس از مشورت با پزشک تصمیم به کاهش وزن گرفته اید، ابتدا نکات زیر را به خاطر داشته باشید.
کاهش وزن در بارداری: باید بدانید در بارداری، مجاز به چند کیلو اضافه وزن هستید
پیش از کاهش وزن باید از وزن سلامت بدن آگاه باشید و بدانید تا چه حد در دوران بارداری اجازه ی اضافه وزن دارید. به هر حال یک انسان در بدن شما زندگی می کند. پیش از بارداری بهتر است این راهنمای افزایش وزن را مطالعه کنید.
- افراد چاق (BMI 30 یا بیشتر) اجازه ی اضافه وزن 5 تا 10 کیلو را دارند.
- BMI بین 25 و 29.9 اجازه ی اضافه وزن 7 تا 12 کیلو را دارند.
- وزن نرمال (BMI بین 18.5 تا 24.9) اجازه ی اضافه وزن 12 تا 16 کیلو را دارند.
کاهش وزن در بارداری: کالری کمتری مصرف کنید
اولین کاری که برای کاهش وزن در بارداری می توانید انجام دهید، کاهش کالری های مصرفی است. دریافت کالری بیش از میزان مصرف آن منجر به چاقی خواهد شد. کاهش مصرف 3500 کالری موجب نیم کیلو کاهش وزن خواهد شد. بدین معنا که اگر می خواهید هر هفته نیم کیلو کاهش وزن داشته باشید، باید 500 کالری کمتر در روز مصرف کنید.
البته به خاطر داشته باشید که هر زن بارداری نباید کمتر از 1700 کالری در روز مصرف کند. این کار این اطمینان را به شما می دهد که جنین از تغذیه و مادر از انرژی کافی برخوردار است.
افزایش تعداد وعده ها، کاهش سس ها و چاشنی ها، جایگزین کردن چربی های سالم به جای ناسالم و مصرف سبزیجات به کاهش وزن بارداری کمک می کند. مصرف ویتامین ها نیز نباید فراموش شود.
کاهش وزن در بارداری: نیم ساعت در روز ورزش کنید
برخی از زنان باردار به دلیل ترس از آسیب رسیدن به فرزندانشان ورزش نمی کنند. هر چند ورزش هایی چون دراز نشست ممکن است به جنین آسیب برساند، اما به طور کلی ورزش آسیبی به بدن مادر و جنین وارد نمی کند. بالعکس به آنها کمک می کند تا وزنشان را حفظ کنند، نواقص مادرزادی را کاهش دهند و دردهای دوران بارداری را کم کنند.
توصیه های جاری در مورد زنان غیر باردار نیز صدق می کند. اگر 30 دقیقه ورزش برای شروع زیاد است، می توانید آن را به بخش 10 دقیقه ای تبدیل کنید. برخی از بهترین ورزش ها برای زنان باردار عبارتند از:
- شنا کردن
- پیاده روی
- باغبانی
- پیاده روی تند
برخی از ورزش ها که باید از انجام آنها در دوران بارداری پرهیز کرد، عبارتند از:
- ورزش های تعادلی همچون دوچرخه سواری و اسکی
- ورزش هایی که در دمای بالا انجام می شوند
- ورزش هایی که سرگیجه ایجاد می کنند
- ورزش هایی که به کمر فشار می آورند
کاهش وزن در بارداری: پیش از بارداری یا در اوایل آن وزن کم کنید
بهترین درمان، پیشگیری است. هر چند خواه ناخواه در دوران بارداری دچار افزایش وزن می شوید، اما بیشتر این افزایش وزن در سه ماهه ی دوم یا سوم رخ می دهد. در آخرین ماه های بارداری نیز نوزاد شما به سرعت رشد می کند. به همین دلیل نمی توانید افزایش وزن کودک یا جفت را کنترل کنید. بنابراین، بهترین راه کاهش وزن در ماه های اولیه ی بارداری یا پیش از آن است.