- برنافیت
- بیماری و راه درمان
- چگونه گرمای بدن را در تابستان کاهش دهیم
کاهش گرمای بدن در روزهای گرم تابستان یا هنگام فعالیتهای بدنی سنگین امری ضروری است. اولین و سادهترین راه، نوشیدن آب فراوان است تا بدن هیدراته بماند و دمای داخلی تنظیم شود. همچنین پوشیدن لباسهای نخی و گشاد که اجازه میدهند هوا جریان یابد، به خنک شدن بدن کمک میکند. استفاده از پنکه و کولر یا قرار گرفتن در سایه نیز تأثیر بسزایی دارد. مصرف میوهها و سبزیجات تازه که آب زیادی دارند، مانند خیار و هندوانه، میتواند به کاهش دمای بدن کمک کند. دوش گرفتن با آب خنک یا استفاده از دستمال مرطوب روی پوست نیز روشهای موثری برای خنک نگه داشتن بدن هستند. با این راهکارهای ساده میتوان از گرمای بیش از حد جلوگیری کرد و راحتی بیشتری داشت.
چگونه گرمای بدن را کاهش دهیم؟
انجام نکات زیر میتواند تاثیر به سزایی در کاهش دمای بدن در فصل گرما و تابستان داشته باشد.
۱. مایعات خنک بنوشید
نوشیدن مایعات خنک به کاهش دمای بدن و جلوگیری از کمآبی کمک میکند، بهویژه در روزهای گرم. آب، آبمیوههای طبیعی و نوشیدنیهای خنک دیگر میتوانند بدن را خنک نگه دارند. همچنین اگر به دنبال کاهش وزن در تابستان هستید دقت کنید که به هیچ عنوان نوشیدنیهای با قند مصنوعی مصرف نکنید.
۲. به جایی بروید که هوای خنک تری دارد
در روزهای گرم، رفتن به مکانهایی با هوای خنکتر مثل اتاقهای مجهز به تهویه مطبوع، زیر سایه درختان یا محیطهای باز با نسیم خنک، به کاهش دمای بدن کمک میکند. همچنین اگر مجبور به استفاده از وسایل نقلیه هستید سعی کنید که در معرض تابش مستقیم نور آفتاب قرار نگیرید و یا در صورت اجبار حتما از کرمهای ضد آفتاب استفاده کنید.
۳. در آب خنک قرار بگیرید
قرار گرفتن در آب خنک، مانند استخر، دریاچه یا حتی دوش آب خنک، میتواند به سرعت بدن را خنک کند و احساس گرما را کاهش دهد. همچنین آب خنک میتواند شادابی و تمرکز شما را نیز افزایش دهد.
۴. استفاده از کمپرس یخ
گذاشتن کمپرسهای سرد یا تکههای یخ روی نقاطی از بدن که رگهای خونی نزدیک به سطح پوست قرار دارند مثل مچ دست، پشت گردن و پیشانی، به کاهش دمای بدن کمک میکند. البته دقت فرمایید که اگر سینوزیت داشته باشید این کار میتواند باعث بروز سر درد شود و بهتر است که از آن پرهیز کنید.
۵. کمتر حرکت کنید
کاهش فعالیتهای بدنی در روزهای گرم باعث میشود که بدن کمتر گرما تولید کند و دمای بدن افزایش نیابد. بهتر است فعالیتهای سنگین را به ساعات خنکتر روز موکول کنید. اگر در طول روز نیاز به انجام فعالیتهای بدنی و ورزش دارید بهتر است که آن را به ساعات انتهایی روز موکول کنید.
۶. لباس های سبک تر بپوشید
پوشیدن لباسهای سبک و از جنسهای تنفسپذیر مانند کتان و نخی، به تبخیر عرق و کاهش گرمای بدن کمک میکند. لباسهای روشن نیز حرارت کمتری جذب میکنند.
۷. استفاده از مکمل
برخی مکملها و مواد غذایی مانند آب نارگیل، الکترولیتها و مواد معدنی مثل پتاسیم و منیزیم میتوانند به تنظیم دمای بدن و جلوگیری از گرمازدگی کمک کنند.
۸. اطمینان از سلامت تیروئید
بررسی سلامت تیروئید با کمک پزشک مهم است زیرا این غده نقش حیاتی در تنظیم متابولیسم بدن دارد. اختلالات تیروئیدی میتوانند باعث مشکلاتی مثل کاهش یا افزایش وزن غیرمعمول، خستگی و تغییرات در دمای بدن شوند. مشورت با پزشک میتواند به تشخیص و درمان بهموقع این مشکلات کمک کند.
علل بالقوه احساس گرما
احساس گرما در فصول گرم به خصوص در مناطق گرمسیری امری بدیهی است. اما بهتر است بدانیم که چه عواملی می توانند باعث تشدید حس گرما و افزایش دما بدن شود:
۱. محیط گرم
قرار گرفتن در محیطهای گرم باعث افزایش دمای بدن میشود، زیرا بدن نمیتواند به سرعت گرما را دفع کند و دمای داخلی بالا میرود.
۲. قرار گرفتن بیش از حد در معرض آفتاب
ماندن طولانی مدت زیر آفتاب یا در محیطهای بسیار گرم باعث افزایش دمای بدن و در نهایت گرمازدگی میشود.
3. ورزش یا حرکت بیش از حد
فعالیت بدنی زیاد میتواند به افزایش دمای بدن منجر شود، زیرا بدن گرمای بیشتری تولید میکند و نیاز به تعریق بیشتری دارد.
4. قبل از یائسگی یا یائسگی
در دوران پیش از یائسگی و یائسگی، تغییرات هورمونی میتواند باعث گرگرفتگی و احساس گرما در بدن شود. همچنین اگر در این دوران به سر میبرید و احساس افزایش وزن دارید میتوانید از رژیم گالوستون برای کنترل وزن خود کمک بگیرید.
5. داروها یا هورمونها
برخی داروها، هورمونها و مواد مخدر میتوانند باعث افزایش دمای بدن و احساس گرما شوند. این اثرات ممکن است به دلیل تغییرات در سیستم عصبی یا متابولیسم باشد. در صورتی که داروی شما طبق تشخیص پزشک تجویز شده است، بهتر است که با پزشک خود در این زمینه مشورت کنید. همچنین در صورت داشتن اعتیاد به مواد مخدر میتوانید از یک پزشک، متخصص یا مددکار کمک بگیرید.
6. برخی بیماریها
بیماریهای مختلف، از جمله عفونتها و تب، میتوانند باعث افزایش دمای بدن و احساس گرما شوند. در صورت مشاهده هریک از علائم بیماری در این فصل بهتر است که به نزدیکترین مرکز درمانی مراجعه نمایید.
7. بحران تیروئید
این وضعیت نادر و جدی که به نام بحران تیروئید نیز شناخته میشود، زمانی رخ میدهد که هورمونهای تیروئید به طور ناگهانی به میزان زیادی ترشح میشوند و منجر به افزایش شدید دمای بدن و علائم دیگر میشود.
8. هیپروترمی بدخیم
این وضعیت نادر و خطرناک معمولاً در نتیجه واکنش به داروهای بیهوشی در طول جراحی رخ میدهد و باعث افزایش شدید و سریع دمای بدن میشود.
سوالات متداول
-
چه کسانی در معرض خطر گرمازدگی هستند؟
افراد مسن، کودکان خردسال، افرادی که در محیطهای گرم کار میکنند، ورزشکاران، افرادی که بیماریهای مزمن دارند (مانند بیماریهای قلبی یا دیابت)، و کسانی که داروهای خاصی مصرف میکنند (مانند دیورتیکها یا آنتیهیستامینها) بیشتر در معرض خطر گرمازدگی هستند. همچنین افرادی که دچار کمآبی بدن هستند یا از الکل و مواد مخدر استفاده میکنند نیز در معرض خطر بیشتری قرار دارند.
-
چگونه حرارت بدن را فورا کاهش دهیم؟
برای کاهش فوری حرارت بدن، میتوانید از روشهای زیر استفاده کنید:
- نوشیدن آب خنک یا مایعات الکترولیتی.
- رفتن به محیطهای خنکتر و دوری از آفتاب مستقیم.
- قرار گرفتن در آب خنک یا استفاده از دوش آب سرد.
- استفاده از کمپرسهای سرد یا تکههای یخ.
- پوشیدن لباسهای سبک و خنک
-
نشانه های گرمازدگی چیست؟
نشانههای گرمازدگی شامل تعریق زیاد، سرگیجه، تهوع، سردرد، پوست قرمز و خشک، ضربان قلب سریع و در موارد شدیدتر گیجی و بیهوشی است.
برای درمان گرمی بدن با طب سنتی چه بخوریم؟
- درمان گرمی بدن با عرق کاسنی
- عرق شاتره
- عناب
- زرشک
- شربت سکنجبین
- لیموترش
- درمان گرمی بدن با گلاب
- تخم شربتی
- خاکشیر
- عرق بیدمشک
-
کدام غذا گرمای بدن را کاهش می دهد؟
برخی از غذاها میتوانند به کاهش گرمای بدن کمک کنند، از جمله:
- خیار
- هندوانه
- ماست
- نعناع
- سبزیجات برگسبز
- آلوئهورا
- سبزیجات برگسبز
- چای بابونه
- زردچوبه