امروزه اکثر افراد به دنبال روشهایی آسان و نسخهای دارویی برای درمان سریع بیماریها از جمله کنترل قند خون بالا هستند. اما باید مردم را آگاه کرد که روشهای جایگزین طبیعی و بدون ضرری هم وجود دارد. متاسفانه آمار سالانه مبتلایان به علائم دیابت نوع 2 رو به افزایش است، به همین دلیل آگاهی دادن به افراد و تغییر سبک زندگی آنها از مهمترین عوامل پیشگیری کننده محسوب میشود. با برنافیت همراه باشید.
میزان قند خون نرمال چند است؟
قند خون یا گلوکز، منبع اصلی انرژی بدن است که از طریق غذاها، به خصوص کربوهیدراتها وارد خون میشود. میزان قند خون توسط هورمون انسولین تنظیم میشود که توسط پانکراس ترشح میشود. اندازهگیری قند خون از طریق دو روش تست هموگلوبین A1C و تست گلوکز ناشتای خون انجام میشود. میزان طبیعی قند خون ناشتا باید زیر ۹۹ میلیگرم در دسیلیتر باشد. در افراد مبتلا به دیابت، سطح قند خون به طور کلی بالاتر است و نوسانات بیشتری را تجربه میکند. کنترل قند خون برای حفظ سلامتی و پیشگیری از عوارض دیابت مانند بیماریهای قلبی، عروقی، چشمی، کلیوی و عصبی بسیار مهم است. افراد مبتلا به دیابت باید به طور منظم قند خون خود را چک کنند و در صورت نیاز از دارو یا انسولین استفاده کنند.
قند خون بعد از غذا چند باید باشد؟
انجمن دیابت آمریکا محدوده قند خون نرمال را برای افراد دیابتی به شرح زیر تعیین کرده است:
- قبل از خوردن غذا: بین ۷۰ تا ۱۳۰ میلیگرم در دسیلیتر
- دو ساعت پس از صرف غذا: کمتر از ۱۸۰ میلیگرم در دسیلیتر
توجه به این نکته ضروری است که این اعداد فقط یک راهنمایی هستند و ممکن است برای افراد مختلف با توجه به سن، نوع دیابت، سابقه سلامتی و سایر عوامل، متفاوت باشد.
روش اندازه گیری قند خون چیست؟
اغلب افراد با دستگاهی به نام گلوکومتر در خانه قند خون خود را اندازه گیری میکنند. این روش نسبتا دقیق است و برای کنترل قند خون ببیماران دیابتی توصیه میشود.
در هر جعبه از دستگاههای گلوکومتر که از خریداری میکنید، چند نوار تست قند خون وجود دارد که قطره خونتان را روی آن میچکانید و درون دستگاه میگذارید. سطح این نوارها به مواد شیمیایی آغشته شده که با قند خون واکنش نشان میدهد. در برخی از این دستگاهها باید قبل از اینکه نوار را درون دستگاه بگذارید یک کد را وارد کنید.
این کد روی بسته نوارها درج شده است. پس از ورود کد، دستگاه تنظیم میشود و قند خون را نشان میدهد. کد دستگاه نشاندهنده دقت دستگاه است. آنچه اهمیت دارد این است که از نوارهای دارای هولوگرام استفاده کنید و به نگام تهیه نوارهای تست از اعتبار تاریخ مصرف آنها اطمینان پیدا کنید.
قویترین پایین آورنده قند خون چیست؟
پزشکان معتقدند که تغییرات خاص در سبک زندگی شامل فعالیت فیزیکی، سالم غذا خوردن، کنترل وعدهها و کاهش مصرف قند میتواند در این فرآیند نقش به سزایی داشته باشد. روشهایی نیز وجود دارد که میتوان با آنها شانس مبتلا شدن به دیابت نوع 2 را کاهش داد. این روشها عبارتند از کنترل سطح قند خون، اضافه کردن انواع مختلف گیاهان، ادویه جات و دیگر غذاها به برنامه غذایی. در ادامه چند گزینه را برای شروع به شما معرفی میکنیم:
1- کاهش قند خون بالا با گیلاس
یکی از دوست داشتنیترین آب نباتهای طبیعت، گیلاس است که علاوه بر طعم فوق العادهای که دارد مقوی است. گیلاس حاوی آنتوسیانین نیز هست؛ مادهای که عامل قرمز، بنفش و آبی شدن بسیاری از میوهها میشود. در سال 2014 بر اساس تحقیقات انجام شده، محققان دریافتند خانمهایی که دارای برنامه غذایی سرشار از آنتوسیانین هستند، از التهاب سیستمیک کمتری برخوردارند و حساسیتشان به انسولین بهبود پیدا میکند.
2- کاهش قند خون بالا با پونه کوهی
از پونه کوهی در غذاهای اسپانیایی و مدیترانهای زیاد استفاده می شود. یکی از کاربردهای پونه کوهی، درمان عفونتهای باکتریایی و انگلی است. تحقیقات نشان داده پونه کوهی، گیاهی معطر و دارویی، به دلیل خواص متعدد سلامتی از جمله کاهش قند خون بالا شناخته شده است.
برخی از مهمترین اثرات پونه کوهی بر قند خون عبارتند از:
- افزایش حساسیت به انسولین: پونه کوهی به سلول های بدن کمک می کند تا به انسولین، هورمون تنظیم کننده قند خون، بهتر پاسخ دهند.
- کاهش جذب قند: پونه کوهی می تواند به کند شدن جذب قند از روده به جریان خون کمک کند.
- افزایش تولید انسولین: مطالعات نشان داده است که پونه کوهی می تواند به تحریک لوزالمعده برای تولید انسولین بیشتر کمک کند.
نحوه مصرف پونه کوهی برای قند خون
- دم کرده پونه: 1 تا 2 قاشق چایخوری پونه خشک را در 1 تا 2 لیوان آب جوش دم کرده و 10 تا 15 دقیقه صبر کنید. سپس صاف کرده و 2 تا 3 بار در روز میل کنید.
- عصاره پونه: می توانید از عصاره پونه کوهی طبق دستورالعمل های روی بسته بندی استفاده کنید.
- مصرف به عنوان ادویه: پونه کوهی را می توان به عنوان ادویه به غذاها و سالادها اضافه کرد.
3- کاهش قند خون بالا با سیر
سیر دارای عطر و طعمی تند است با این حال در بسیاری از غذاها مورد استفاده قرار میگیرد. سیر سرشار از ترکیبات سولفور، مخصوصا گاز سولفید هیدروژن است که موجب باز شدن رگهای خونی میشود. سالهای زیادی سیر را به عنوان یک کاهش دهنده کلسترول خون استفاده میکردند، اما گفته میشود سیر برای کاهش قند خون هم کاربرد دارد. تحقیقات انجام شده بر روی موشها این مسئله را به خوبی نشان داده که سیر یکی از قویترین پایین آورندههای قند خون است.
داروی گیاهی برای پایین آوردن قند خون چیست؟
داروهای گیاهی زیر برای کاهش قند خون بالا بسیار مناسب هستند؛ میتوانید آنها را در برنامه غذایی روزانه خود وارد کنید:
قویترین داروی گیاهی ضد افسردگی
1- کاهش قند خون بالا با زردچوبه
از زردچوبه در پودر کاری زیاد استفاده میشود، محققان متوجه شدهاند که زردچوبه و ترکیب فعال آن به نام کورکومین، میتواند نقش بسزایی در کاهش قند خون ایفا کند. محققان تایلندی طی تحقیقی که شامل 240 داوطلب مبتلا به پیش دیابت بوند، نشان دادند افرادی که به مدت 9 ماه زردچوبه مصرف میکردند دچار پیشرفت دیابت نشدند در حالی که دیابتِ 15 درصد از مصرف کنندگان دارو افزایش پیدا کرد.
2- کاهش قند خون بالا با زنجبیل
زنجبیل خواص فراوانی دارد اما اکثرا آن را به عنوان آرام کننده معده و کمک کننده به عمل گوارش میشناسیم. از خواص دیگر زنجبیل، تثبیت گلوکز خون است. بر اساس تحقیقی که در مجله بین المللی علوم غذایی و تغذیه منتشر شد محققان به این نتیجه رسیدند که میتوان از زنجبیل به منظور پیشگیری از دیابت و عوارض درمانی آن بهره برد. زنجبیل میتواند حساسیت به انسولین و برخی توابع مشخصات لیپیدی را بهبود بخشد و سطحCRP و PGE2 را در بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 کاهش دهد. از این رو زنجبیل را میتوان درمانی موثر برای پیشگیری از عوارض دیابت نوع 2 دانست.
3- کاهش قند خون بالا با دارچین
بر اساس تحقیقات انجام شده در یکی از دانشگاههای آمریکا، محققان به رابطه مستقیم بین محتوای فنل در گیاهان و ادویه جات و قابلیت آنها در مهار تولید ترکیبات قندی پی بردند. این محصول نهایی پروتئین یا لیپیدهایی هستند که بر اثر قرار گرفتن در معرض قندها گلیکوزیله می شوند. مشخص شده که دارچین در وزن خشکش حاوی 18 درصد فنول است. بنابراین دارچین انتخاب مناسبی به منظور کنترل گلوکز خون و بهبود حساسیت به انسولین است.
4- کاهش قند خون بالا با میخک
میخک خشک حاوی 30 درصد آنتی اکسیدان فنول است به علاوه دارای آنتوسیانین و کورستین نیز میباشد. میخک مزایای فراوانی دارد از جمله ضد عفونی کننده، میکروب کش، ضدالتهاب، ضد درد و کمک کننده به گوارش است. محققان در سال 2006 دریافتند که خطر ابتلا به دیابت و بیماریهای قلبی در داوطلبانی که به مدت 30 روز مکمل حاوی میخک مصرف کردهاند، بسیار کاهش یافته است.
5- کاهش قند خون بالا با مریم گلی
پزشکان طب گیاهی از مریم گلی برای درمان خونریزی رحمی و گرفتگی عضله استفاده میکنند. این گیاه حاوی فیتواسترول است که به خاطر تاثیر خنک کنندهاش شناخته میشود. محققان به این نتیجه رسیدهاند در صورت مصرف دمنوش مریم گلی با معدهی خالی، میتوان کاهش چشمگیری را در سطح قند خون تجربه کرد.
کاهش سریع قند خون در خانه
میوهها، منابع غنی ویتامینها و مواد معدنی هستندکه اگر درست مصرف شوند موجب کاهش فشار و قند خون میشوند. کلید اصلی مصرف میوهها، اطمینان از مصرف میوهی مناسب و کافی است.
میوه یک کربوهیدرات و حاوی قند طبیعی به نام فروکتوز است. کربوهیدراتها چه توسط نان، شیر، ماست، سیب زمینی یا میوه تامین شوند، میشکنند و تبدیل به شکر یا گلوکز میشوند. افرادی که دچار دیابت هستند، باید به میزان کربوهیدرات مصرفی خود از جمله میوهها توجه کنند. در هنگام انتخاب میوهها، نکات زیر را در نظر داشته باشید.
1- برای کاهش قند خون بالا از مصرف میوههای خشک و آب میوهها بپرهیزید
آب میوهها، به ویژه آنهایی که شیرین شدهاند، دارای کربوهیدرات بیشتری از کل یک میوه میباشند و به دلیل افزودن قند برای طعمدار کردن آنها، حاوی قند بیشتری نیز هستند. اگر پوست میوهها را بگیرید، فیبر آنها نیز کمتر میشود. بهتر است افراد دیابتی از مصرف آب میوههاو میوههای بدون پوست خودداری کنند. آبمیوهها حتی اگر ۱۰۰ درصد طبیعی هم باشند، قند خون را به سرعت بالا میبرند چرا که قسمت گوشتی میوه که حاوی فیبر است از آن خارج شده است.
به علاوه، با مصرف آب میوهها بدون اینکه بدانید کالری زیادی مصرف میکنید. مثلا ۱۰۰ گرم آب میوه، حاوی ۶۰ کالری، ۱۵ گرم کربوهیدرات و ۱۵ گرم شکر است. به جای میوههای خشک یا آب میوه بهتر است از میوههای تازه، یخ زده یا کمپوت بدون قند آنها استفاده کنید.
2- مراقب میزان غذای مصرفی خود باشید
اگر وعدهی غذایی شما لزوما حاوی کربوهیدرات است، باید در زمان انتخاب میوههای کربوهیدرات دار بیشتر مراقب باشید. سعی کنید به مصرف یک وعده میوه یا میان وعده در روز بسنده کنید و در هر روز بیش از ۲ تا ۳ وعده میوه مصرف نکنید. یک وعده میوه حاوی ۱۵ گرم کربوهیدرات است.
در اینجا فهرستی از میوههایی که یک فرد دیابتی در یک وعده میتواند مصرف کند، بیان شده است:
میوه کامل
- سیب، پرتقال، هلو، گلابی و آلو- یک تکه ی کوچک، معادل ۱۱۵ گرم
- نصف یک موز متوسط
- ۲ نارنگی کوچک یا یک نارنگی متوسط
- ۲ کیوی کوچک
- ۴ زردآلوی کوچک
- هندوانه، خربزه، طالبی و گرمک، معادل ۱ فنجان
- ۱۵ عدد انگور یا گیلاس
- یک سوم انبه
- یک و یک چهارم فنجان توت فرنگی، یک فنجان توت سیاه یا تمشک
- یک فنجان تمشک یا توت سیاه، معادل ۸ گرم فیبر
اگر میخواهید از وعدهی غذایی خود بیشترین میزان فیبر را دریافت کنید، بهتر است در وعدههای خود از توت سیاه و تمشک سیاه استفاده کنید. برای مثال برای دریافت ۶۰ کالری، ۱۵ گرم کربوهیدرات، ۳.۵ گرم فیبر و ۷.۵ گرم قند، میتوانید یک و یک چهارم فنجان توت فرنگی مصرف کنید یا برای دریافت ۶۰ کالری، ۱۵ گرم کربوهیدرات، ۲ گرم فیبر و ۸ گرم قند از نصف یک موز متوسط استفاده کنید.
3- از میوههایی با شاخص گلیسمی پایین استفاده کنید
پیشنهاد مجمع دیابت آمریکا، مصرف میوههایی با شاخص گلیسمی پایین است. شاخص گلیسمی مرجعی برای اندازهگیری غذاهای کربوهیدراتدار است که قند خون را افزایش میدهد. غذاها بر اساس این که تا چه میزان قند خون را افزایش میدهند، در مقایسه با غذاهای مرجع مثل شکر یا نان سفید به کار میروند.
یک غذا با شاخص گلیسمی بالا، قند خون را بیشتر از یک غذا با شاخص گلیسمی پایین افزایش میدهد. بیشتر میوهها به جز آناناس و خربزه دارای شاخص گلیسمی پایینی هستند. این بدان معنا نیست که شما به هیچ وجه اجازه ندارید از آناناس و خربزه استفاده کنید، بلکه بدان معناست که اگر پس از مصرف این مواد قند خون شما بسیار بالا رفت، از مصرف آنها بپرهیزید.
هر فرد به میوه ی خاصی واکنش نشان میدهد و با مصرف آن بیش از سایر افراد دچار افزایش قند خون میشود. نکتهی دیگر این است که میوهها هر چه رسیدهتر باشند، قند خون شما را بیشتر افزایش میدهند. پس بهتر است مدام قند خون خود را چک کنید تا ببینید مصرف کدام میوه برای شما بهتر است.
4- میوهها را همراه با پروتئین مصرف کنید
مصرف میوهها همراه با پروتئین از افزایش سریع قند خون در افراد دیابتی جلوگیری میکند. پیشنهاد متخصصان، مصرف میوهها همراه با وعدههای غذایی یا افزودن پروتئین به میوهها میباشد.
برای مثال:
- به ازای ۴۰۰ گرم سیب، یک قاشق غذاخوری کره ی بادام
- به ازای ۱ فنجان تمشک، یک ماست کوچک یونانی بدون چربی
- و به ازای یک هلوی کوچک، نصف فنجان پنیر دلمه شده مصرف کنید.
پایین آوردن قند خون زن باردار چگونه است؟
زنان باردار باید سعی کنند با دو اصل اساسی قند خون خود را پایین بیاورند تا از مشکلات احتمالی جلوگیری کنند. رعایت رژیم غذایی و افزایش تحرک دو مورد از این موارد است.
رعایت رژیم غذایی:
موارد زیر به زنان باردار کمک میکند تا بتوانند قند خون خود را کاهش دهند
– محدود کردن مقدار مصرف شیرینی جات؛
– مصرف سه وعده غذایی کامل و یک تا 3 میان وعده در طول روز؛
– کاهش غذای پرکربوهیدرات مثل (برنج نان، سیب زمینی، ماکارونی) و مواد قندی؛
– افزایش مصرف فیبرها به شکل میوهها، سبزیجات، غلات.
افزایش تحرک: