یکی دیگر از میوههای پرطرفدار بهاری چغاله بادام است. این میوه خوشمزه که اصولا در اوایل بهار برداشت میشود و به بازار میآید، میوه کال بادام است که دارای یک پوسته سبز رنگ خارجی و داخل آن هسته سفید رنگ وجود دارد. طعم چغاله بادام کمی ترش مزه میباشد. از چغاله بادام میتوان بصورت خام و یا بصورت پخته در خورشت، دسر و یا مربا استفاده کرد. چغاله بادام از ارزش غذایی و مواد معدنی بالایی سرشار است، که برای سلامتی نیز مفید میباشد. در ادامه برخی از خواص درمانی شگفت انگیزی که در چغاله بادام نهفته است برمیشماریم.
خواص درمانی چغاله بادام
1.تقویت سیستم ایمنی بدن
2.پاکسازی و سم زدایی بدن
3.کاهش کلسترول و بهبود سلامت قلب
4.بهبود عملکرد گوارش
5.پیشگیری از سرطانها
6.کنترل قند خون
7.پیشگیری از پیری زودرس و شفاف سازی پوست
8.کمک به کاهش وزن
9.تنظیم هورمونها و کمک به تناسب اندام
10.کمک به استحکام استخوانها
پیشنهاد برنافیت: میزان کالری و ارزش غذایی چغاله بادام
در ادامه به شرح و بررسی موارد درمانی که در بالا گفته شد میپردازیم.
1.تقویت سیستم ایمنی بدن
چغاله بادام بدلیل اینکه سرشار از آنتیاکسیدان، مواد معدنی و مغذی میباشد، در تقویت سیستم ایمنی بدن بسیار مؤثر است. همچنین وجود ویتامین C و ویتامین E در چغاله بادام باعث شده است که این میوه، به یکی از منابع تقویت سیستم ایمنی در فصل بهار تبدیل شود. این ترکیبات با استرس مقابله میکنند و التهاب مزمن را کاهش میدهند. همچنین از سلولهای سیستم ایمنی محافظت کرده و روند پیری سلولها را کند میکنند. اگر جزو آن دسته از افرادی هستید که مدام دچار ویروس و باکتری میشوید به شما توصیه می شود که خوردن میوه هایی که در تقویت سیستم ایمنی بدن مؤثر است و حاوی آنتیاکسیدان میباشد را در برنامه غذایی خود بگنجانید.
2.پاکسازی و سم زدایی بدن
بدلیل وجود میزان فیبر بالا ، آنتی اکسیدان و همچنین آب در چغاله بادام، این میوه پرطزفدار بهاری، به یک پاک کننده کبد و رودهها در این فصل تبدیل شده است و باعث دفع سموم انباشته شده در روده و کبد میشود. ترکیباتی مانند اسیدفنولیک و فیبر محلول باعث افزایش حرکات روده، تسهیل هضم و خروج سریعتر سموم از بدن میشوند.
3.کاهش کلسترول و بهبود سلامت قلب
مطالعات انجام شده روی چغاله بادام نشان داده است که وجود ترکیبات پلیفنولها و فیتواسترولها باعث کاهش جذب کلسترول میشود در نتیجه باعث کاهش کلسترول بد در بدن میشود. همچنین وجود فیبر و چربیهای سالم درون چغاله بادام باعث میشود تا کلسترول بد کاهش و کلسترول خوب افزایش یابد. ترکیبات ضدالتهابی موجود در آن نیز باعث کاهش بیماری قلبی و خطر سکته قلبی میشود.
4.بهبود عملکرد گوارش
وجود فیبر و ترکیبات معدنی موجود در چغاله بادام باعث میشود تا این میوه در تحریک پذیری حرکات روده مؤثر باشد و به بهبود عملکرد دستگاه گوارش و همچنین دفع بهتر کمک کند. توجه داشته باشید که خوردن چغاله بادام به اندازه کم، میتواند به یبوست کمک کند در غیر اینصورت و با زیاده روی در مصرف آن، ممکن است دربرخی از افراد بصورت عکس عمل کند و باعث ایجاد یبوست نیز شود. همچنین چغاله بادام به تنظیم pH روده کمک میکند. pH مناسب روده، برای هضم بهینهی غذا، جذب مواد مغذی و رشد باکتریهای مفید روده ضروری است.
5.پیشگیری از سرطانها
وجود ترکیبات آنتیاکسیدانی مانند، کورستین، کاتچین و گالونیکاسید در چغاله بادام، باعث میشود تا از آسیب به DNA جلوگیری کند و با مهار رشد سلول های سرطانی تا حدودی در پیشگیری از سرطان نقش داشته باشد. تحقیقات نشان داده است که خوردن بادام و چغاله بادام تأثیر بسیاری بر پیشگیری از سرطان روده دارد.
6.کنترل قند خون
شاخص گلیسمی، معیاری است که نشان میدهد یک غذا با چه سرعتی باعث افزایش قند خون میشود. غذاهایی با شاخص گلیسمی پایین، مانند چغاله بادام، باعث افزایش تدریجی و پایدار قند خون میشوند و از افزایش ناگهانی قند خون جلوگیری میکنند. مصرف غذاهایی با شاخص گلیسمی پایین، برای افراد مبتلا به دیابت و همچنین برای پیشگیری از ابتلا به دیابت نوع ۲ بسیار مفید است. همچنین وجود فیبر در این میوه باعث میشود تا قند با سرعت کمتری جذب شود و از افزایش ناگهانی قندخون جلوگیری کند.
7.پیشگیری از پیری زودرس و شفاف سازی پوست
وجود آنتیاکسیدان در چغاله بادام باعث شده است تا آسیب های احتمالی از رادیکالهای آزاد برای سلولهای پوستی جلوگیری کند. همچنین وجود ویتامینهای C و E در چغاله بادام به شفافیت و تولید کلاژن در پوست کمک میکند و همین أمر باعث کاهش چین و چروک در پوست و افزایش جوانی و شادابی پوست میشود. توصیه میشود در کنار مصرف خوراکی چغاله بادام از ماسکهایی که چغاله بادام در آن استفاده شده است هم بهره ببرید.
8.کمک به کاهش وزن
بدلیل اینکه این میوه ترش و خوشمزه از کالری پایینی برخوردار است یک گزینه مناسب برای کاهش وزن میباشد. همچنین وجود فیبر و آب در این میوه باعث میشود تا برای مدت طولانیتری احساس سیری کنید و همین أمر باعث کاهش اشتها و میل به خوردن و در نتیجه کاهش وزن میشود. همچنین این میوه به افزایش سوخت و ساز بدن کمک میکند و یک گرینه مناسب برای میان وعده میباشد.
9.تنظیم هورمونها و کمک به تناسب اندام
چغاله بادام بدلیل ترکیبات موجود در آن، بر مسأله قوای جنسی اثر بسیاری دارد و با مصرف منظم آن میتوان به مشکل ناباروری نیز کمک کرد. همچنین این میوه در خانم ها باعث پیشگیری از کیست تخمدان و در آقایان برای بهبود پروستات بسیار مؤثر است. چغاله بادام با تنظیم هورمونهای استروژن، پروژسترون و کورتیزول در مردان و زنان میتواند تاحدودی جلوی بسیاری از مشکلات جنسی و همچنین افزایش وزن هورمونی را بگیرد.
10.کمک به استحکام استخوان و دندان
چغاله بادام حاوی کلسیم، فسفر و منیزیم میباشد و وجود این ترکیبات در چغاله بادام باعث شده است تا این میوه خوشمزه تأثیر مثبتی برروی ساختار استخوانها و دندانها و استحکام آنها شود. همچنین چغاله بادام باعث ایجاد تراکم استخوانی بیشتر و تقویت استخوان و دندان میشود. این میوهی بهاری حاوی مقداری ویتامین K است، ویتامینی که نقش مهمی در سلامت استخوانها دارد. ویتامین K به تنظیم رسوب کلسیم در استخوانها کمک میکند و از خروج کلسیم از استخوانها جلوگیری میکند.
عوارض چغاله بادام
چغاله بادام با وجود تمام خواص شگفتانگیزش، در صورت مصرف بیش از اندازه میتواند با عوارض جانبی ناخواستهای همراه باشد. اگرچه در مقادیر معمول، این میوهی ترش و دوستداشتنی برای سلامتی بسیار مفید است، اما زیادهروی در خوردن آن ممکن است مشکلاتی برای بدن ایجاد کند. در ادامه با مهمترین عوارض چغاله بادام آشنا میشوید:
1. ایجاد نفخ و دلدرد
بدلیل وجود فیبر و همچنین اسیدی بودن چغاله بادام در مصرف بیشاز اندازه آن ممکن استن در برخی از افراد مشکلاتی مانند نفخ، دل درد و دلپیچه ایجاد شود.
2. تشدید ترشی معده و ریفلاکس
خاصیت اسیدی بودن چغاله بادام میتواند باعث تشدید اسید معده شود. در نتیجه مصرف آن برای افرادی که مبتلا به ناراحتی معده و زخم معده هستند توصیه نمیشود.
3. خطر پوسیدگی دندان
استفاده بیشاز اندازه و بصورت مکرر چغاله بادام بدلیل اسید موجود در آن باعث پوسیدگی مینای دندان میشود.
5. واکنشهای آلرژیک
ممکن است افرادی نسبت به چغاله بادام حساسیت داشته باشند و علائم آن خارش، قرمزی و کهیر میباشد.
سخن آخر
باتوجه به اینکه چغاله بادام یک میوه محبوب و پرطرفدار میباشد و خواص درمانی بسیاری در آن نهفته است که با مصرف متعادل آن، میتوان از مزایای آن برای سلامتی بهره برد. اما باید به یاد داشته باشید که مصرف بیش از اندازه آن نیز باعث بروز مشکلاتی میشود. در نتیجه مانند هر خوراکی دیگری باید در مصرف آن اعتدال را رعایت کنید.