اگر شما هم هر ماه تصمیم می گیرید کم تر غذا بخورید، وزن کم کنید و بیشتر ورزش کنید. اما پس از چند روز تصمیم خود را به کلی فراموش می کنید و یا از آن منصرف می شوید، نگران نباشید این مورد زیاد عجیب نیست، تنها لازم است بدانید که چرا در کاهش وزن شکست می خورید. متاسفانه بسیاری از افراد در مسیر کاهش وزن شکست می خورند و مقصر اصلی را نداشتن اراده قوی می دانند اما اگر نگاهی دقیق تر به تاریخچه انسان و بیولوژی بیاندازیم خواهیم دید که خطا در ژن ما نهفته است.
ما زادگان بیش از 10.000 نسل از انسان هایی هستیم که توانسته اند خود را از کمبود غذا و قحطی های بی شماری نجات دهند. DNA که ما از آن ها به ارث برده ایم به همراه ژن هایی که طی نسل ها تغییر کرده اند موجب علاقه شدید ما به خوردن قندها، پروتئین و نمک شده است. روده های ما تمام مواد ضروری غذایی را که می خوریم جذب می کند و تمام کالری اضافی را به عنوان چربی ذخیره کرده تا بعدها و هنگام نیاز از آن استفاده کند.
ژن های ذخیره چربی
عجیب نیست که برخی ژن های ذخیره چربی در افرادی که اجدادشان با کمبود کالری مواجه بودند بیشتر مورد تغییر و تحول قرار گرفته است. توانایی ذخیره چربی برای اجداد این افراد بسیار مهم و با ارزش بوده اما برای مثال 75 سال بعد که غذا فراوان شد و فعالیت بدنی کم، وضعیت بدن به همان شکل باقی ماند. بدن همچنان به خاطر ترس از قحطی علاقه به ذخیره چربی دارد، امروزه ما بیش از هر زمان دیگری درگیر نرخ بالای چاقی و دیابت هستیم.
سیستم بدن به گونه ای است که بدون در نظر گرفتن اضافه وزن و یا کمبود وزن، تلاش می کند وزن فعلی ما را حفظ نماید. هورمون ها ما را گرسنه می کنند از طرفی سوخت شاز بدن را کاهش می دهند پس کالری کمتری می سوزانیم، در نتیجه اضافه کردن وزن بسیار آسان تر از کاهش وزن است.
در گذشته انسان برای زنده ماندن و بقا باید به شکار می رفت، چوب و غذا جمع آوری می کرد و در نبردها پیروز می شد. در دنیای ماشین ها، سوپرمارکت ها و کارهای پشت میزی و دارای آرامش نسبی، بدون اینکه زیاد حرکت کنیم می توانیم به راحتی زنده بمانیم. می توان با ورزش کردن این کمبود حرکت را جبران کرد اما بسیاری از افراد علاقه ای به ورزش کردن ندارند، آن هایی هم که علاقه دارند، وقت کافی برای فعالیت بدنی ندارند. در بیانی دیگر، عملکرد ما با ژنتیکمان همخوانی ندارد.
افزایش مجدد وزن
برخی توانسته اند در مقابل موانع بایستند و موفق شوند. کمتر خوردن، بیشتر ورزش کردن و از بین بردن چربی های اضافی. اما متاسفانه گاهی این افراد موفق نیز اسیر چرخه ای یویو شکل می شوند، یعنی تا حدود زیادی وزن کم می کنند و ناگهان دوباره همان مقدار یا شاید بیشتر را اضافه می کنند.
قصد ما نا امید کردن شما نیست، قطعا ما می توانیم و باید برای بهتر شدن تلاش کنیم. درست غذا خوردن و افزایش فعالیت بدنی بهترین راه برای کاهش وزن، کاهش خطر ابتلا به دیابت، فشار خون و بیماری های قلبی است.
با این حال باید بدانید، چرا در کاهش وزن شکست می خورید ، زیرا این شکست همیشه نشانه ی کمبود اراده و سستی نیست.