گاهی اوقات این هورمون ها هستند که برای ادامه ی روز ما تصمیم می گیرند، اما آیا می دانستید که می توانید قدرت این هورمون ها را مهار و از آنها به خوبی استفاده کنید؟ اگر هر ماه که قاعدگی به سراغ شما می آید هورمون هایتان را نفرین می کنید، زمان آن رسیده که این رویه را تغییر دهید. یکی از دلایلی که باعث تغییر در متابولیسم بدن، کاهش ویا افزایش وزن میشود، همین هورمون ها هستند که بصورت مستیم و غیر مستقیم روی لاغری و چاقی اثرگذار هستند. مقاله ی زیر را مطالعه کنید تا هورمون های چربیسوز را بهتر بشناسید و درک کنید چگونه می توانید به صورت روزانه هورمون های کاهش وزن خود را فعال کنید.
هورمون های اصلی چربیسوز
1.انسولین
همانطور که میدانید، هورمون انسولین برروی تنظیم قند خون اثر دارد. بیماران دیابتی، سلولهای آنها انسولین کافی را تولید نمیکنند. هورمون انسولین توسط پانکراس تولید میشود و وظیفه دارد تا گلوکوز موجود در خون را به سلول ها میرساند. اگر بدن نسبت به انسولین مقاوم شود و انسولین کافی ترشح نشود درنتیجه باعث چاقی شکمی میشود. همچنین قند اضافی کنترل نشده، بصورت چربی در کبد و عضلات ذخیره میشود. در نتیجه بیمارانی که به دیابت نوع 2 مبتلا هستند با دریافت انسولین باعث کاهش قند خون و ذخایر چربی میشوند. درنتیجه میتوان هورمون انسولین را هورمون لاغری دانست.
راههای بهبود
- کاهش مصرف کربوهیدرات
- رژیم فست
- کاهش مصرف قندهای ساده
- فعالیت بدنی منظم و روزانه
2.کورتیزول
نام دیگر هورمون استرس، هورمون کورتیزول نام دارد. این هورمون در تنظیم سطح استرس و اضطراب مؤثر است و توسط غده فوق کلیه ترشح میشود. اگرخواب ناکافی داشته باشید و یا بصورت مداوئم دچار استرس و اضطراب باشید ( مبتلا به استرس مزمن شده باشید) در ترشح میزان این هورمون اختلال ایجاد شده و دچار چاقی شکمی میشوید. همچنین اگر میزان هورمون کورتیزول در بدن بالا باشد باعث افزلیش اشتها و تجمع چربی در مرکز بدن میشود.
راههای بهبود
- داشتن خواب کافی
- کاهش استرس با انجام مدیتیشن
- طبیعت درمانی و دوری از فضای استرسزا
3.لپتین
هورمون لپتین را به عنوان هورمون سیری میشناسیم. این هورمون توسط سلولهای چربی ترشح میشود. این هورمون پس از رسیدن به مغز، باعث میشود تا مغز پیام سیری را بدهد. میزان این هورمون در افراد چاق بیشاز اندازه میباشد، در نتیجه مغز نسبت به میزان لپتین موجود در بدن افراد چاق مقاوم شده است و پاسخ سیری را نمیدهد. این أمر باعث افزایش پرخوری و ایجاد چاقی شود.
راههای بهبود
- کاهش مصرف قند و گلوگز
- داشتن خواب کافی
- پرهیز از غذاهای فرآوری شده
- استفاده از موادغذایی با میزان آنتیاکسیدان بالا
4. گرلین
نام دیگر هورمون گرسنگی، گرلین نام دارد. این هورمون از معده ترشح میشود و مسئول پیام رساندن به مغز برای فرمان گرسنگی میباشد. میزان این هورمون اگر بالا باشد در زمانی که خواب کافی نداشته باشی و یا احساس گرسنگی داشته باشید باعث ایجاد پرخوری میشود. این هورمون با سایر هورمون های چربیسوز همکاری کرده و زمانی که بدن کالری کمی دریافت میکند، باسوزاندن چربیهای اضافی باعث میشود که مدام به مغز پیان گرسنگی ارسال نکند.
راههای بهبود
- داشتن خواب کافی
- استفاده از موادغذایی پرپروتئین در وعده صبحانه
- اجتناب از رژیمها بسیار سخت
5. آدیپونکتین
یکی دیگر از هورمونهای چربی سوزیريا، هورمون آدیپونکتین نام دارد که به هورمون لپتین شباهت دارد، از سلولهای چربی ترشح میشود و میزان حساسیت انسولین را بالا میبرد تا باعث چربیسوزی بیشتری شود. این هورمون در بدن افراد لاغر بیشتر یافت میشود درنتیجه باعث میشود تا در بدن این افراد عضلات، کربوهیدرات بیشتری را جذب کرده و باعث شکسته شدن سلولها چربی بیشتری شود و همین أمر منجر به لاغری نیز میشود. برای افزایش میزان این هورمون در بدن خود، باید در زمان صبح، میزان فعالیت خود را افزایش دهید و همچنین مصرف کربوهیدرات های ساده را به حداقل برسانید.
راههای بهبود
- ورزش منظم روزانه
- افزایش مصرف چربیهای سالم مانند روغن زیتون، آووکادو و امگا3
- داشتن خواب کفی
- کاهش استرس و اضطراب
6.اپینفرین و آدرنالین
این دو هورمون که در شرایط هیجانی تولید و ترشح میشوند و باعث افزایش میزان لیپولیز که همان شکستن چربی، از غدد فوق کلیوی ترشح میشوند و باعث افزایش سوخت و ساز بدن و درنتیجه آزادسازی انرژی میشود. این هورمون در میزان اشتها و کنترل کردن آن نیز مؤثر است. این هورمون اثری مشابه با هورمون کورتیزول بر روی لاغری دارد.
راههای بهبود
- انجام ورزشهایی با شدت بالا
- گرفتن دوش آب نسبتا سرد
7.هورمون رشد
یکی دیگر ا زهورمونها لاغری هورمون رشد نام دارد زیرا بدن برای رشد، که شامل افزایش استخوان ها و تکامل سایر عضلات بدن میباشد یه انرژی نیاز دارد و این انرژی از سوزاندن چربیهای بدن حاصل میشود. این هورمون در خواب عمیق ترشح میشود و توصیه میشود که در بازه زمانی بین 9تا 10 شب به رختخواب خود بروید و بخوابید تا میزان هوزمون رشد درست و به اندازه تولید شود.
راههای بهبود
- داشتن خواب کافی و به موقع
- انجام ورزشهای قدرتی و مقاومتی
- روزه داری متناوب
8.تستوسترون
هورمون تستوسترون هم برای مزدان و هم برای زنان بسیار اهمیت دارد. زیرا با کاهش میزان این هورمون در بدن زنان و مردان باعث چاقی شکمی و افزایش چربی در این ناحیه میشود. همچنین هورمون تستوسترون باعث حفظ و رشد عضلات میشود و کمبود آن، به ویژه در مردان باعث تجمع چربی در بدن میشود. عضله ها انرژی بیشتری را استفاده میکنند در نتیجه کمبود عضلات و یا به تحلیل رفتن آنها باعث میشود که میزان ذخیره و تجمع چربی در بدن بیشتر شود.
راههای بهبود
- بهبود خواب و کاهش استرس
- مصرف چربیهای سالم
- انجام ورزشهای قدرتی
9.استروژن
یکی دیگر از هورمونهای مفید در چربی سوزی، هورمون استروژن میباشد. این هورمون باعث توزیع چربیها در بدن میشود. این هورمون که بیشتر دز بدن خانمها ترشح میشود با کاهش آن باعث تجمع چربی ها میشود. به همین دلیل است که خانم ها در زمان یائسگی بدلیل کاهش این هورمون در بدنشان دچار چاقی و اضافه وزن میشوند.
راههای بهبود
- رژیم سرشار از فیبر و کاهش کربوهیدرات ساده
- ورزش های منظم
- کاهش استرس
10.تیروئید
تیروئید یکی دیگر از هورمونهای مؤثر در چربی سوزی میباشد، که باعث رشد و متابولیسم بدن میباشد. با کاهش ترشح این هورمون در بدن، میزان سوخت و ساز بدن کاهش یافته در نتیجه باعث افزایش چربی و چاقی میشود.
راههای بهبود
- مصرف ید کافی
- کنترل مرتب تیروئید با انجام آزمایش و تحت نظر پزشک
- مصرف سلنیوم و روی کافی
چطور هورمونهای چربیسوز را فعال کنیم؟
1- خواب کافی
خواب کافی شبانه، نه تنها یکی از ابعاد مهم سلامت است، بلکه نقش مهمی در فعال سازی هورمون های کاهش وزن دارد. شش تا هشت ساعت خواب، سطح هورمون لپتین را در بدن افزایش می دهد. هورمونی که اگر سطح آن کاهش یابد، به بدنتان تلقین می کند که گرسنه هستید، حتی اگر نباشید. طبق مطالعات، افزایش چربی های بدن موجب عارضه ای به نام مقاومت به لپتین می شود. مقاومت به لپتین بدین معناست که مغز شما با وجود سطح بالای لپتین، تحت تاثیر آن قرار نگرفته و این مشکل برای افرادی که می خواهند وزن خود را کاهش دهند اصلا چیز خوبی نیست. بنابراین در اینجاست که یک خواب کامل اهمیت پیدا می کند.
پیشنهاد برنافیت: تاثیر خواب روی افزایش وزن
2- عرق کردن
علاوه بر مزایای دیگر، عرق کردن می تواند سطح هورمون ایریزین را افزایش دهد که این افزایش به بدن کمک می کند چربی های قهوه ای بیشتری تولید کند. ایریزین که توسط بافت ماهیچه تولید و در طول ورزش آزاد می شود، به روند سوختن چربی ها کمک می کند.
3- وزنه برداری
درست مثل اثری که ایریزین بر روی بدن می گذارد، برداشتن وزنه های سنگین نیز موجب افزایش تولید تستوسترون می شود. پیش از این که گیج شوید، باید بگویم داشتن هورمون تستوسترون حتی برای زنان نیز طبیعی و مهم است. گرچه زنان مقدار کمی از این هورمون را در بدن خود دارند، اما این میزان هورمون تستوسترون، نقش مهمی در کاهش وزن دارد. تستوسترون به سوزاندن چربی ها و ساختن ماهیچه ها کمک می کند، بنابراین می توانید کمی تمرین های وزنه برداری به برنامه ی روتین خود اضافه کنید. منظور از وزنه برداری سنگین این است که شما باید قادر باشید هر ست 3، 4 تایی را 6 تا 10 بار تکرار کنید. می توانید حرکات اسکوات، دد لیفت و پول آپ را به تمرین های خود اضافه کنید.
4- افزایش مصرف غذاهای دریایی
در هنگام خرید مواد غذایی به دنبال غذاهای دریایی سرشار از ید مثل (ماهی تن، ماهی کاد و میگو) باشید. ید، تولید هورمون های تیروئید را تنظیم می کند. (تیروئید شما هورمون های مختلفی همچون T3 و T4 تولید می کند که مصرف کالری های شما را کنترل می کند.) تیروئید نقش مهمی در حفظ یک وزن سالم ایفا می کند.
پیشنهاد برنافیت: دلیل کم کاری تیروئید
5- مصرف درشت مغذی ها
مصرف پروتئین، چربی و کربوهیدرات های پیچیده در فعال سازی هورمون های کاهش وزن بسیار اهمیت دارند. بدن شما برای اینکه سالم بماند نیز به هر سه ی آنها نیازمند است. یکی دیگر از کاربردهای این مواد، کمک به بهبود سطح هورمون هاییست که حرکت غذا را در لوله ی گوارشی کاهش می دهد و به سیری طولانی مدت می انجامد.
املت سبزیجات با یک تکه نان تست حاوی غلات کامل، یک صبحانه ی بی نقص است.
6- غذاهای سرشار از فولات مصرف کنید.
عدس، مارچوبه و اسفناج سرشار از فولات است که سطح سروتونین را افزایش و کورتیزول را کاهش می دهد. سروتونین مستقیما با کورتیزول ایجاد همبستگی می کند. بنابراین هرچه بیشتر غذاهای سرشار از فولات مصرف کنید، کمتر دچار استرس خواهید شد.
اشتباهات رایج که تعادل هورمونی را بههم میزنند
- پرخوری قند و کربوهیدرات ساده
- رژیمهای محدودکننده و گرسنگی شدید
- بیخوابی و خواب بیکیفیت
- ورزش بیش از حد یا نداشتن فعالیت بدنی منظم
- کم تحرکی و عدم فعالیت روزانه
نتیجه گیری
یکی از چالش برانگیزترین چاقیها، چاقی شکمی میباشد، که با شناخت هورمونها و نحوه عملکرد آنها، داشتن یه برنامه غذایی سالم و فعالیت بدنی منظم میتوان میزان بسیار بالایی از هورمونها را بهبود بخشید و به حفظ تناسب اندام و جلوگیری از چاقی شکمی جلوگیری کرد.
عالی بود
سپاس گزارم
درود بر شما مریم عزیز
عالی
ممنونم
درود بر شما
عالی بود.ممنون
درود بر شما