- برنافیت
- بیماری و راه درمان
- نکاتی که برای جلوگیری از عفونت باید رعایت کنید
دور نگه داشتن عفونت از خود و افرادی که دوستشان دارید ممکن است وظیفه ای دلهره آور به نظر برسد. شاید شما هم به دنبال راه های عملی برای دور ماندن از عفونت، آبریزش بینی و سرفه می گردید. بدن شما همانند یک سد طبیعی در برابر میکروب های مضری که موجب عفونت می شود، عمل می کند. اما میکروب های باهوش، روش های جایگزینی برای راه یافتن به بدن و ایجاد عفونت در آن پیدا می کنند.
در این مقاله چندین تغییر ساده ی رفتاری بیان شده است که با رعایت آنها می توانید، دسترسی این میکروب ها به بدن خود را کاهش دهید و از گسترش بسیاری از بیماری های عفونی جلوگیری کنید.
1- دست های خود را به طور مرتب بشویید
آیا می دانستید که میکروب ها می توانند در هر جایی از لایه های زیری پوست به مدت چند دقیقه تا چند ماه زندگی کنند؟ زنده ماندن آنها به نوع میکروب و محیط زندگی آنها بستگی دارد. برخی از آنها تنها برای مدتی کوتاه و برخی دیگر برای مدتی طولانی می توانند زنده بمانند. این میکروب های بیماری زا در هر مکانی می توانند زندگی کنند، از کیبورد کامپیوتر گرفته تا کلید برق یا هر مکان دیگر!
عجیب است که بیشتر مردم، بهترین روش شستن دست های خود را نمی دانند. توصیه ی مرکز کنترل و پیشگیری بیماری ها بر شستن کامل و عمیق با آب و صابون برای 20 ثانیه و خشک کردن آن با دستمال کاغذی است. در صورت فقدان آب جاری، استفاده از یک ژل یا پاک کننده ی الکلی کافی می باشد. اما بهترین گزینه، استفاده از همان آب و صابون است. شستن دست ها تنها به اندازه ی گفتن یک “تولدت مبارک” طول می کشد، بنابراین توصیه ی برخی از متخصصان این است که مدت زمان شستن دست ها را با گفتن این جمله تطبیق دهید.
2- وسایل شخصی خود را در اختیار دیگران قرار ندهید
مسواک، حوله، تیغ اصلاح، دستمال و ناخن گیر همه منبع تجمع آلودگی ها (باکتری ها، ویروس ها و قارچ ها) هستند. در مهد کودک به شما آموزش داده می شد که اسباب بازی های خود را در اختیار بچه های دیگر قرار دهید، اما چنین توصیه ای در مورد وسایل شخصی صدق نمی کند.
3- در هنگام سرفه یا عطسه جلوی دهان خود را بگیرید
بهداشت شخصی تنها شامل پاکیزگی شخصی نیست، بلکه شامل گرفتن دهان در هنگام سرفه یا عطسه نیز می باشد. اما آیا اگر بیمار نیستید باز هم انجام این کار اهمیت دارد یا نه؟ در بسیاری از عفونت ها، میکروب های بیماری زا قبل از اینکه هیچ نشانه ای از خود بروز دهند، شروع به رشد و تقسیم شدن می کنند. سرفه یا عطسه می تواند میکروب ها را از طریق قطرات میکروسکوپی موجود در هوا پخش کند. بنابراین بهترین گزینه برای گرفتن دهان در هنگام عطسه یا سرفه، پوشاندن آن با بازو، آستین یا قوس آرنج است.
4- واکسن را فراموش نکنید
سیستم ایمنی شما طوری طراحی شده است که عفونت های قبل را در خود ضبط می کند. وقتی بدن شما با میکروبی مواجه می شود که قبلا موجب ایجاد عفونت در بدن شده، تولید گلبول های سفید و آنتی بادی ها افزایش می یابند تا ازعفونت مجدد آنها جلوگیری کنند. اما با تزریق واکسن بدن شما گول می خورد و با تصور اینکه توسط میکروب عفونی شده، برای دفاع از بدن وارد مرحله ی عمل می شود.
5- از روش های آشپزی مطمئن استفاده کنید
بیماری هایی که منشاء غذایی دارند، به علت آماده سازی و عادت های غذایی نامناسب ایجاد می شوند. میکروب ها بر روی تمام مواد غذایی رشد می کنند و بیشتر هم بر روی غذاهایی تکثیر می شوند که در دمای اتاق نگه داری شده اند. سردسازی آنها، روشی مطمئن برای کاهش یا توقف رشد بیشتر میکروب هاست. دو ساعت پس از تهیه ی غذا، آن را در یخچال قرار دهید. برای گوشت خام و سبزیجات از دو تخته برش جداگانه استفاده کنید. میز آشپزخانه را همواره تمیز نگه دارید و میوه ها و سبزیجات را قبل از مصرف، خوب بشویید.
6- در هنگام سفر هوشیار باشید
بیماری های عفونی به راحتی در سفر، به خصوص در سفر به کشورهای توسعه نیافته انتقال پیدا می کنند. اگر مقصد سفر شما جایی است که در آن آب تمیز کم است، برای نوشیدن و مسواک کردن دندان ها از بطری های آب تمیز استفاده کنید. غذاهایی مصرف کنید که پخته شده اند و از مصرف میوه ها و سبزیجات نشسته خودداری کنید. در آخر، اطمینان حاصل کنید که تمام نکات ایمنی لازم در سفر را رعایت کرده اید.
7- رابطه ی جنسی خود را سالم کنید
بیماری های مقاربتی یکی از بیماری های عفونی است که به راحتی قابل پیش گیری می باشد. در هنگام رابطه ی جنسی، مراقبت های لازم (مثل استفاده از کاندوم) را رعایت کنید تا از انتقال باکتری ها و بیماری های عفونی به شخص دیگر جلوگیری شود.
8- از دست کردن در دهان، بینی یا چشم خود، خودداری کنید
نه تنها این کار از نظر اجتماعی قبیح به نظر می رسد، بلکه موجب گسترش عفونت نیز می شود. شاید افراد بسیاری در اطراف شما این کار را انجام دهند، اما باید بدانید که بسیاری از میکروب ها مکان های گرم و مرطوب بینی و سطوح پوشیده شده از مخاط چشم و دهان را برای رشد ترجیح می دهند. شما به راحتی و با اجتناب از لمس این نواحی می توانید از عفونی شدن آنها جلوگیری کنید.
9- در تماس با حیوانات، جانب احتیاط را رعایت کنید
عفونت هایی که از حیوانات به انسان ها منتقل می شوند، بیماری های مشترک انسان و دام نامیده می شوند و بسیار هم شایع می باشند. اگر حیوان خانگی نگهداری می کنید، از چک آپ دائم و واکسن به روز آنها اطمینان حاصل کنید. محل نگهداری آنها را زود به زود تمیز کنید (اگر باردار هستید از آنها دور بمانید) و از تماس کودکان با صورت حیوانات خودداری کنید.
انواع مختلف حیوانات وحشی موجب شیوع بیماری هایی چون هاری، آنفولانزای مرغی، ساس و کنه می شوند و طاعون و لایم را گسترش می دهند. محیط اطراف خانه ی خود را برای جوندگان و برخی پستانداران دیگر نامناسب کنید و مکان هایی را که آنها می توانند در آن پنهان شده یا لانه بسازند از بین ببرید. از سطل زباله های ضد جونده (که جوندگان نتوانند به آن نفوذ کنند) استفاده کنید و حفره هایی را که موجب ورود آسان حیوانات به داخل خانه می شوند، مهر و موم کنید. به کودکان خود نیز آموزش دهید که در مواجهه با حیوانات وحشی، احتیاط های لازم را به عمل آورند.
10- از اخبار غافل نشوید
درک وقایع حاضر به شما کمک می کند تصمیم های عاقلانه ای برای سفر و تفریح خود بگیرید. برای مثال، آگاهی از شیوع آنفولانزای مرغی در آسیا ممکن است شما را به تجدیدنظر در مورد مسافرت به این مکان کند. یا مثلا آگاهی از شیوع ویروس نیل غربی توسط پشه ها، شما را وادار به آوردن گرد دفع حشرات در سفر می کند و یا حتی شنیدن خبر وجود سالمونلا در گوجه فرنگی، موجب می شود آن را نخرید و در نتیجه سالم بمانید.