- برنافیت
- سلامت خانواده
- سندروم تخمدان پلی کیستیک چه علائمی دارد؟
ما هورمون های خود را دوست داریم و به آنها احتیاج داریم، اما گاهی اوقات این هورمون ها برایمان مشکل ساز می شوند. این مشکلات ممکن است تنها موجب خجالت ما شوند مثل روییدن مو روی چانه و خط ریش ها و یا خیلی جدی باشند مثل خطر ابتلا به بیماری های قلبی و دیابت نوع 2. عدم تعادل هورمون های مردانه ی آندروژن در زنان، سندروم تخمدان پلی کیستیک نامیده می شود. بیش از 15 درصد زنان دچار این سندروم می باشند و بسیاری از آنان نیز از وجود آن در بدن خود بی اطلاع هستند. دلیلش این است که این بیماری ترکیبی از علائم مختلف را در خود نشان داده و تشخیص آن را مشکل می کند. در این مقاله به شش نشانه ی این سندروم اشاره شده است.
سیکل قاعدگی نامنظم
آیا آخرین قاعدگی خود را به یاد نمی آورید؟ قاعدگی نامنظم می تواند یکی از علائم سندروم تخمدان پلی کیستیک باشد. نه تنها زنان مبتلا به این سندروم دارای هورمون های مردانه ی زیادی می باشند، بلکه تخمدان آنها از تولید پروژسترون (هورمون زنانه) کافی برای ایجاد یک چرخه ی قاعدگی نرمال نیز ناتوان است. این افراد در نهایت دچار اختلال و یا از دست دادن چرخه ی قاعدگی می شوند.
جوش های پس از غرور جوانی
جوش های پس از غرور جوانی نیز یکی از علائم ابتلا به سندروم تخمدان پلی کیستیک می باشد. از آنجا که درون ریزی هورمون ها در دوران بلوغ موجب ایجاد آکنه می شود، هورمون های اضافی که به دلیل این سندروم ایجاد می شوند نیز موجب ایجاد همین علائم می شود.
رویش مو در مناطق غیر قابل انتظار
اگر گاه گاهی در ناحیه ی چانه ی شما موهایی رشد می کند، نگران نباشید. رشد مقدار کمی از موها در نواحی غیر قابل پیش بینی لزوما نشانه ی این سندروم نیست، اما در صورتی که موهای زیادی در نواحی چانه، خط ریش ها، پشت لب و مناطق دیگری که انتظارش را ندارید رویید، باید حتما با پزشک خود مشورت کنید. این عارضه، پر مویی بدن نامیده می شود و سومین نشانه ی اصلی سندروم تخمدان پلی کیستیک می باشد.
عدم توانایی در بارداری
سندروم پلی کیستیک یکی از عوامل اصلی نازایی است. اگر بدن شما پروژسترون کافی برای یک چرخه ی قاعدگی کامل ایجاد نکند، تخمک های رشد نکرده در تخمدان به کیست تبدیل می شوند. در نتیجه این کیست ها از عبور تخمک های سالم به سمت لوله ی فالوپ و تخمدان جلوگیری می کنند.
ابتلا به پیش دیابت یا دیابت نوع 2
سندروم تخمدان پلی کیستیک به دلایل نامشخصی با مقاومت به انسولین در ارتباطند. در این عارضه، سلول ها نمی توانند به درستی از انسولین استفاده کنند که این مشکل موجب افزایش قند خون می شود. به مرور زمان و در صورتی که چنین مشکلی درمان نشود، موجب ایجاد دیابت نوع 2 می شود.
ابتلا به افزایش وزن
به گذشته برگردید. آیا تا به حال پیش آمده در برهه ای از زندگی خود و به شکلی سریع و غیر قابل پیش بینی دچار افزایش وزن شده باشید؟ دلیل آن احتمالا سندروم پلی کیستیک است، به خصوص اگر کاهش این وزن در حال حاضر برای شما بسیار مشکل شده باشد. افزایش وزن تنها نشانه ی این بیماری نیست، اما می تواند یکی از علائم چندگانه ی آن باشد. این سندروم بیشتر موجب افزایش چربی ها در ناحیه ی بالا تنه و شکم می شود.
چه باید کرد؟
اگر چندین نشانه از علائم این بیماری، به ویژه عدم قاعدگی، آکنه و رشد بی رویه ی مو را مشاهده کردید، حتما با یک پزشک یا متخصص غدد درون ریز مشورت کنید. پزشک شما ممکن است برای بررسی کیست، سونوگرافی واژینال را تجویز کند. البته همه ی زنان مبتلا به این سندروم دچار کیست نمی شوند. متاسفانه، هیچ درمان استانداردی برای این مشکل وجود ندارد، بنابراین درمان آن بسیار شخصی است. پزشکان، ترکیی از داروها و تغییرات سبک زندگی را برای درمان این علائم تجویز می کنند.