آیا پزشک شما در چک آپ سالانه تان، سطح ویتامین D شما را نیز بررسی می کند؟ این ویتامین نقش مهمی در سلامت استخوان ها دارد. همچنین کمبود ویتامین D بر بیماری های قلبی، بیماری های خود ایمنی، سرطان، درد مزمن و سر درد تاثیر گذار است.
ویتامین D چیست؟
ویتامین D یک ویتامین محلول در چربی است که به دو شکل وجود دارد:
- کالی کلسیفرول (ویتامین D3): آن را می توانید از طریق تماس نور اشعه ی فرابنفش با پوست خود و ماهی های چرب مثل سالمون و ماهی تن به دست آورید.
- ارگوکلوسی فرول (ویتامین D2): آنها را می توانید در استرول های قارچی، ارگوسترول و به طور طبیعی در قارچ های شیتاکه ی خشک شده با آفتاب بیابید.
هر دو نوع ویتامین برای بهبود غذاها و در مکمل های ویتامین D مصرف می شوند.
نقص ویتامین D به چه معناست؟
وقتی افراد دچار کمبود ویتامین D می شوند، سطح هورمون پاراتیروئید در بدن افزایش می یابد و موجب از بین رفتن کلسیم از استخوان ها می شود. این عارضه موجب ضعیف شدن استخوان ها، نرمی استخوان در کودکان و پوکی استخوان در بزرگسالان می شود. افرادی که دچار نرمی استخوان هستند، دارای درد و ضعف عضلانی می باشند.
برای بررسی وضعیت ویتامین D در بدن، پزشک میزان 25 هیدروکسی ویتامین D را در بدن شما اندازه گیری می کند.
چه عواملی موجب کمبود ویتامین D در بدن می شود؟
بسیاری از شرایط زندگی و بیماری ها موجب کمبود ویتامین D در بدن می شود. این بیماری ها شامل موارد زیر می باشند:
- سوء تغذیه
- بیماری کبد و کلیه
- سوء جذب معده مثل بیماری سلیاک
اگر به میزان کافی در معرض ویتامین D قرار ندارید، به ویژه اگر جزء افرادی هستید که در خانه ی سالمندان یا مکان های جغرافیایی با نور کم زندگی می کنید، دچار نقص ویتامین D خواهید شد.
ویتامین D و سردرد
یک رابطه بین سر درد و نقص ویتامین D وجود دارد. در سال 2009، دو محقق هندی مقاله ای به نام سر درد به چاپ رساندند. این مطالعه بر روی 8 بیمار با نقص ویتامین D و سردرد مزمن تنشی انجام شد.
تمام بیماران، دچار نقص ویتامین D بودند و با مصرف داروهای معمولی نیز بهبود نمی یافتند.
به این بیماران (1000 تا 1500 IU) ویتامین D و 1000 میلی گرم کلسیم داده شد. این بیماران پس از گذشت تنها چند هفته درمان، به بهبود کامل رسیدند.
دانشمندان توسط مقیاس زمانی به این نتیجه رسیدند که این ویتامین D است که موجب بهبود سردرد آنها شده است و نه کلسیم. آنها این یافته را این گونه توضیح دادند که میزان کلسیم پس از یک هفته به میزان طبیعی خود باز می گردد، اما بیماران از 4 تا 6 هفته بهبود نمی یابند، یعنی زمانی که سطح ویتامین D آنها به حالت طبیعی باز می گردد.
در مطالعه ی دیگری، محققان دریافتند که با افزایش عرض جغرافیایی، بیماری هایی چون میگرن و سر دردهای تنشی نیز افزایش می یابد.
همانطور که می دانید افزایش عرض جغرافیایی به معنای کاهش شدت و کوتاهی زمان نور خورشید می شود. وقتی نور آفتاب کمتر است، در نتیجه جذب ویتامین D نیز کاهش می یابد.
حرف آخر
به خاطر داشته باشید که ارتباط بین دو چیز به معنای این نیست که یک موضوع موجب ایجاد موضوع دیگر می شود. مطلب اصلی این است که کاهش ویتامین D ممکن است موجب سر درد شود. به عبارت دیگر، سر درد ممکن است در افرادی که دورتر از استوا و دورتر از نور خورشید زندگی می کنند، بیشتر باشد. اما مطمئنا این یک قانون بدون چون و چرا نیست و مطالعات بیشتری باید در زمینه ی رابطه ی بین این دو انجام گیرد.
اگاهی از رابطه ی ویتامین D و سردرد، شما را به یک انسان آگاه تبدیل می کند. اگر همواره دچار سر درد هستید، می توانید با پزشک خود در مورد مصرف ویتامین D و جایگزین های آن مشورت کنید.
کاری از گروه محتوای برنافیت