روانشناسی تغذیه به معنای بررسی اثر عمیق حالات روحی بر روی بدن و متابولیسم غذاهاست. هدف از آن، رفع عوامل استرس زاییست که خود شما در ایجاد آنها نقش دارید. روانشناسی تغذیه به ما می آموزد چگونه فیزیولوژی، حالات روحی و طرز تفکر خود را هدایت کنیم تا متابولیسم بدن را با روشی طبیعی و پایدار کنترل کنیم.

روانشناسی تغذیه به معنای بررسی اثر عمیق حالات روحی بر روی بدن و متابولیسم غذاهاست. به طور دقیق تر، تمرکز روانشناسی تغذیه بر روی تاثیر عواملی چون استرس، آرامش، افکار، عقاید، احساسات، آگاهی، شادی، ریتم و سرعت غذا خوردن بر روی چگونگی هضم، جذب، کالری سوزی و عملکردهای گوارشی بدن است. به عبارت دیگر، غذایی که می خوریم تنها بخشی از ماجرا را تشکیل می دهد، مابقی آن مربوط به احساسات و افکار ماست. بدین معنا که طرز تفکر ما از نظر علمی بر روی چگونگی هضم، جذب و کالری سوزی ما تاثیر دارد. ممکن است شما سالم ترین غذاها را مصرف کنید، اما اگر این غذا تحت حالات فیزیولوژیکی مطلوب همچون آرامش مصرف نشود، ارزش تغذیه ای آن غذا دریافت نخواهد شد.

حتما بخوانید: چگونه با پرخوری عصبی مقابله کنیم؟

 طبق مطالعات استرس بر روی موارد زیر تاثیر می گذارد:

  • تنظیم اشتها را بر هم می زند و موجب می شود غذای بیشتری بخورید
  • سطح کورتیزول و انسولین را افزایش می دهد، موجب افزایش وزن و ذخیره ی چربی می شود
  • رشد ماهیچه ها را کاهش می دهد
  • منجر به ناراحتی های گوارشی می شود
  • منجر به دفع مواد مغذی می شود
  • باکتری های مفید روده را از بین می برد
  • میزان کلسترول بد را افزایش می دهد
  • میزان هورمون تیروئید و رشد را کاهش می دهد
  • منجر به آلرژی غذایی می شود

کاملا بدیهیست که استرس آثار فراوانی بر روی سلامت دارد. همه ی ما از استرس های موجود در زندگی خود خبر داریم- استرس کاری، چالش های عاطفی، مسائل مالی و غیره- اما اغلب از عوامل استرس زای مخفی، بی خبریم.اینجاست که اهمیت روانشناسی تغذیه مشخص می شود.

تاثیر روانشناسی تغذیه بر روی عوامل استرس زای مخفی

روانشناسی تغذیه- سبک زندگی- برنافیت

استرس یک خطر واقعی یا تخیلی و پاسخ بدن به آن خطر است. بدن دقیقا تفاوت بین استرس حقیقی و خیالی را نمی داند. برای مثال، اگر به تنهایی در یک اتاق نشسته و کاملا خوشحال باشید، اما به یکباره به یاد یک واقعه ی ناخوشایند در گذشته بیافتید، بدن شما به فاز استرس وارد می شود، ضربان قلب و فشار خون شما بالا می رود و دچار اختلال گوارشی می شوید. این بدان معناست که شما با افکار خود برای خود استرس ایجاد می کنید. بنابراین باید بیشتر مراقب افکار و احساسات خود باشیم و این همان چیزیست که روانشناسی تغذیه به ما نشان می دهد. هدف از روانشناسی تغذیه، رفع عوامل استرس زاییست که خود شما در ایجاد آنها نقش دارید.

حتما بخوانید: رفع استرس با چند ترفند آسان و سریع

این عوامل استرس زای انتخابی به اشکال مختلفی خود را نشان می دهند. مثلا هر گونه احساس گناه در مورد غذا، خجالت در مورد بدن و قضاوت در مورد سلامت، عوامل استرس زایی هستند که به عوامل ناگوار در بدن تعبیر می شوند. بنابراین فکر کردن به عوامل استرس زا، استرس هایی در بدن ایجاد می کند که هضم غذاها را با مشکل مواجه می کند و ذخیره های چربی را افزایش می دهد. روانشناسی تغذیه به ما می آموزد چگونه فیزیولوژی، حالات روحی و طرز تفکر خود را هدایت کنیم تا متابولیسم خود را با روشی طبیعی و پایدار کنترل کنیم.

مواردی که در روانشناسی تغذیه به آن پرداخته می شود

  • تاثیر استرس بر روی تغذیه و متابولیسم
  • تکنیک های آرامش بخش که هضم و کالری سوزی را افزایش می دهد
  • تکنیک های تنفس آسان که کالری سوزی را افزایش می دهد
  • تغذیه و ریتم شبانه روزی: کلیدهای عملی برای تعدیل اشتها
  • تاثیر مخفی داستان های زندگی بر روی متابولیسم
  • تکنیک های تغذیه ای ذهن و بدن برای کاهش وزن
  • چگونگی احساس شادمانی بر روی هضم، اشتها و کالری سوزی
  • اهمیت زمان تغذیه
  • چگونگی تاثیر افکار بر روی هضم غذا
  • تاثیر عمیق افکار بر روی اراده
  • تکنیک های تغذیه ای ذهن- بدن بر روی تصاویر بهتر از بدن
  • چگونگی تاثیر عقاید جنسی و زیبایی بر روی متابولیسم
  • تاثیر فرهنگ بر روی سلامت و وزن

 

روانشناسی تغذیه در واقع شناخت اثر ذهن بر تغذیه و برعكس شناخت اثر تغذیه بر ذهن است زیرا که با روان ناسالم نمی‌توان به تغذیه سالم رسید.

اکثر مردم میدانند که تغذیه سالم و درست یکی از عوامل مهم سلامت انسان است، با این حال همیشه این سوال مطرح است كه چرا تعداد قابل توجهی از مردم به سلامت جسمی و روانی خود اهمیت نمی دهند.

آیا روانشناسی می‌تواند به انسان امروزی برای داشتن تغذیه و سبک زندگی سالم کمک کند؟

اولین نکته ای که در روانشناسی تغذیه مطرح می شود این است که تغذیه یک موضوع است و نحوه ی برخورد و مدیریت آن، موضوعی دیگر.

امروزه بسیاری به اشتباه فکر میکنند، چون غذا میخورند پس درست و سالم تغذیه میکنند، اما لازم است به نقش مهم نحوه اندیشیدن در تغذیه توجه كنیم، انسانی كه بد و نادرست فكر می‌كند، بد و نادرست زندگی می‌كند، در نتیجه بد و نادرست هم تغذیه می‌كند.

سازمان جهانی بهداشت WHO پس از سال‌ها پژوهش بر این باور است كه منشا بسیاری از مشكلات و بیماری‌های انسان، روش نادرست زندگی اوست.

ما در مرکز برنافیت از ظرفیت های حوزه روانشناسی برای درمان چاقی و لاغری بهره برده ایم. روانشناسی در مرکز برنافیت یکی از 4 پایه اصلی درمان شماست. روانشناسان در مواجهه با عادت های تغذیه نامناسب اعم از پرخوری و  بدخوری، ضمن مداخله و راهنمایی مراجعین، تیم درمان را هم در انتخاب روش مناسب درمانی یاری می رساند.

guest
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
View all comments
خانه