تغذیه
امگا 3 و لاغری ؛ جادوی امگا 3 در کاهش وزن
وقتی صحبت در مورد سلامت مغز به میان می آید، کمتر غذاییست که آن را بتوان با اسیدهای چرب مقایسه کرد. دلیل آن هم این است که 60 درصد مغز چربی است و برای ذخیره ی سلول هایش به چربی های سالم نیاز دارد. اسیدهای چرب امگا 3 دسته ای از چربی ها هستند که برای سلامت بدن ضروری می باشند. علاوه بر حفظ سلامت بدن و پوست، امگا 3 برای کاهش وزن نیز فوق العاده است.
جالب است بدانید که این ماده حتی اگر به کاهش وزن کمک نکند، برای کاهش سایز و ماهیچه سازی فوق العاده است. روغن ماهی از جمله چربی هاییست که سرشار از امگا 3 است. چندین نوع امگا 3 وجود دارد که مهم ترین آنها در دو گروه دسته بندی می شوند. با برنافیت همراه باشید.
انواع اسیدهای چرب امگا 3
- اسیدهای چرب امگا 3 ضروری: آلفا لینولئیک اسید تنها اسید چرب امگا 3 ضروری است که در بسیاری از غذاها یافت می شود. گردو، شاه دانه، بذر کتان، دانه چیا و روغن آنها سرشار از این نوع امگا 3 هستند.
- اسیدهای چرب امگا 3 زنجیره بلند: مهم ترین آنها اسید ایکوزاپنتانوئیک و اسید داکوزاگزازنئیک هستند. آنها اصولا در روغن ماهی و ماهی های چرب وجود دارند، اما می توان آنها را در غذاهای دریایی، جلبک و روغن جلبک نیز یافت.
آلفا لینولئیک اسید بسیار ضروری است، چرا که بدن قادر به تولید آن نیست. یعنی شما باید آن را از غذای خود دریافت کنید. از طرف دیگر، ایکوزاپنتانوئیک و اسید داکوزاگزازنئیک چندان ضروری نیستند، چرا که بدن با استفاده از آلفا لینولئیک اسید می تواند آنها را تولید کند. برای دریافت این ماده هفته ای دو بار ماهی چرب مصرف کنید و یا از مکمل آن استفاده کنید.
تاثیر مصرف امگا 3 در کاهش وزن
مصرف امگا 3 به شکل های گوناگونی بر روی کاهش وزن و لاغری تاثیر می گذارد:
1- گرسنگی و اشتها را کاهش می دهد
مصرف این ماده برای افرادی که رژیم می گیرند نیز مفید است، چرا که ممکن است به یکباره دچار گرسنگی شوند. طبق مطالعات، افرادی که امگا 3 بیشتری همراه با غذای خود مصرف می کنند، به مدت 2 ساعت بیشتر احساس سیری می کنند. مطالعه ی جالب دیگری نشان داد که مصرف این ماده سطح هورمون سیری را در افراد چاق افزایش و در افراد لاغر کاهش می دهد.
پیشنهاد برنافیت:
2- سوخت و ساز بدن را بالا می برد
سوخت و ساز بدن با نرخ متابولیک شما اندازه گیری می شود که میزان کالری مصرفی شما را در روز نشان می دهد. هرچه میزان سوخت و ساز بدن شما بالاتر باشد، کالری بیشتری در طول روز می سوزانید و به مدت بیشتری آن را حفظ می کنید. در یک مطالعه نشان داده شد که افراد سالمی که در طول روز و به مدت 12 هفته 3 گرم روغن ماهی مصرف کردند، میزان سوخت و ساز آنها 14 درصد معادل 187 کالری افزایش یافت.
این مطلب هم می تواند برای شما مفید باشد:
3- تاثیر ورزش را افزایش می دهد
مصرف روغن ماهی یا امگا 3 کالری سوزی و چربی سوزی را در طول ورزش دو چندان می کند. احتمالا دلیل آن این است که شما برای تامین انرژی خود در طول ورزش به جای مصرف کربوهیدرات ها به سراغ چربی های سالم رفته اید. نتایج یک مطالعه نشان داد زنانی که به مدت 12 هفته 3 گرم روغن ماهی در روز مصرف می کنند، 10 درصد کالری و 19 تا 27 درصد چربی بیشتری نسبت به دیگران می سوزانند.
4-به کاهش سایز کمک می کند
جالب است بدانید که روغن ماهی یا امگا 3 حتی اگر به کاهش وزن کمک نکند، موجب کاهش سایز و ماهیچه سازی می شود. گاهی اوقات وزن شما روی ترازو شما را فریب می دهد، چرا که شما با وجود ماهیچه هم ممکن است همان وزن را داشته باشید. به همین دلیل است که گفته می شود به جای ترازو از آنالیز بدن و اندازه گیری درصد چربی ها استفاده شود. بنابراین، مصرف روغن ماهی شاید وزن شما را روی ترازو کمتر نشان ندهد، اما لباس های شما را به تنتان زیباتر می کنند.
7 واقعیت در مورد اسیدهای چرب امگا
اشتباهات بسیار زیادی در مورد اسیدهای چرب امگا 3 وجود دارد که حتی برخی از آنها تبدیل به یک باور شده. برای از بین بردن این باورهای غلط در ادامه باید مطالبی را روشن کنیم:
اشتباه اول: تمام اسیدهای چرب امگا یکسان هستند
واقعیت: تفاوت بسیار زیادی بین انواع اسیدهای چرب امگا وجود دارد. اسیدهای چرب امگا 3، ضد التهابی هستند، اما امگا 6 اگر به میزان زیاد مصرف شود موجب التهاب می شود.
اشتباه دوم: تا جایی که می توانید باید از اسیدهای چرب امگا استفاده کنید
واقعیت: از آنجا که اکثر افراد به میزان زیاد امگا 6 مصرف می کنند، مصرف آن را باید کاهش داد و مصرف امگا 3، امگا 7 و امگا 9 را باید افزایش داد. بیشتر کارشناسان تغذیه بر این عقیده هستند که ما بیش از30برابر امگا 3، امگا 6 مصرف می کنیم. مواد غذایی حاوی امگا 3 که باید آنها را بیشتر در رژیم غذایی خود بگنجانیم شامل بذر کتان و دانه ی کنف است. امگا 7 در انواع توت ها و امگا 9 در زیتون و روغن زیتون یافت می شود.
اشتباه سوم: کاجیره، ذرت و روغن کاجیره سرشار از امگا 3 هستند
واقعیت: بالعکس این چربی ها سرشار از امگا 6 هستند که به احتمال زیاد، شما آن را به میزان فراوان استفاده می کنید. این چربی ها در غذاهای پخته، فرآوری شده و آماده یافت می شوند.
اشتباه چهارم: روغن ذرت و کانولا، چربی های مفید محسوب می شوند
واقعیت: محصولاتی که این روغن ها از آن به دست می آید، به شدت از نظر ژنتیکی اصلاح شده هستند که ارزش غذایی آنها را به دلیل مشکلات بالقوه ای که برای سلامتی ایجاد می کنند، بی اهمیت می سازد.
پیشنهاد برنافیت:
اشتباه پنجم: ماهی، تنها منبع مفید برای اسیدهای چرب امگا 3 محسوب می شود
واقعیت: منابع گیاهی دیگری نیز وجود دارند که سرشار از امگا 3 می باشند. این منابع شامل بذر و روغن کنف، بذر و روغن کتان و گردوی خام می باشند.
اشتباه ششم: همه ی ماهی های حاوی امگا 3، مفید هستند
واقعیت: گرچه ماهی مکرل، البکور، سالمون، ماهی تون، شاه ماهی و ساردین سرشار از امگا 3 می باشند، اما آلودگی هایی چون جیوه در آنها وجود دارد که بهتر است از مصرف آنها پرهیز کرد.
اشتباه هفتم: تمام مواد غذایی بسته بندی شده ی حاوی اسیدهای چرب امگا 3، مفید هستند
واقعیت: بیشتر شرکت ها، اسیدهای چرب امگا 3 را به مواد غذایی اضافه می کنند تا آن را به غذایی سالم تبدیل کنند. این موضوع برای سازندگان غذا امری عادی به نظر می رسد. بسیاری از ماست ها ادعای داشتن اسیدهای چرب امگا 3 را دارند اما اغلب تنها حاوی 32 میلی گرم امگا 3 DHA می باشند. اگر بخواهیم مثال بزنیم، یکی از منابع سرشار از امگا 3 یعنی تنها 170 گرم سالمون، 100 برابر DHA موجود در این محصولات امگا 3 دارد.
حرف آخر
اسیدهای چرب امگا 3 موجود در روغن ماهی برای سلامت بدن بسیار مفید هستند که یکی از آنها کمک به کاهش وزن است. علاوه بر کاهش وزن، این اسیدها به کاهش سایز و ماهیچه سازی نیز کمک می کنند. به طور کلی می توان گفت که تاثیر مصرف آنها زمانی بیشتر می شود که با سبک زندگی سالم و فعالیت بدنی همراه باشند.
مترجم: مریم اصیلی