روش های کنترل حالت تهوع در بارداری

بیش از 50 درصد زنان باردار، دچار تهوع بارداری می‌شوند. این عارضه، یکی از علائم شایع دوران بارداری است که پس از پایان 12 هفتگی از بین می‌رود. دوران بارداری این حالت تهوع مربوط به افزایش سطح استروژن، افت قند خون و یا حساسیت شدید به بوها می‌شود. در ادامه با برنافیت همراه باشید تا روش های کنترل حالت تهوع در حاملگی را با هم دیگه بررسی کنیم.

حالت تهوع در زمان بارداری

 تهوع بامدادی، برای مادر یا فرزند خطرناک نیست. برخی از حالت تهوع‌های شدید ممکن است به دلیل شرایط، سخت‌تری باشد و موجب استفراغ‌های شدید دوران حاملگی شود. این مشکل با علائمی چون اختلالات الکترولیت، کاهش وزن، تهوع و استفراغ شدید همراه است. گاهی اوقات، این شرایط به بستری شدن فرد نیز می‌انجامد. زنان باردار باید شرایط خود را با پزشک در میان بگذارند. برخی از زنان باردار با رژیم‌های ساده و تغییرات محیطی درمان می‌شوند.

دریافت رژیم بارداری

حالت تهوع چه زمانی شروع می‌شود؟

برخی از خانم‌ها طی اولین روزهای بارداری بین اولین تا دومین پریود از دست رفته حالت تهوع را تجربه می‌کنند. در این زمان معمولا 4 یا 5 هفته بارداری شما است. عواملی که باعث تشدید حالت تهوع می‌شود عبارتند از: خالی بودن معده، یبوست، خستگی‌های جسمی و روحی برخی از عوامل تشدید حالت تهوع در بارداری است.

علت تهوع در بارداری چیست؟

  • افزایش سریع هورمون بارداری در ابتدای بارداری
  • افزایش حس بویایی و حساسیت زن باردار به بو
  • حساسیت دستگاه گوارش
  • کمبود ویتامین‌ها از جمله ویتامین B
  • مشکلات روحی و روانی

غذاهای مفید برای کنترل و کاهش حالت تهوع

از افر بسیاری اد که دچار این عارضه هستند با بوییدن غذاها و یا رایحه‌هایی که پیش از این دوست داشتند ممکن است دچار استفراغ شوند. از خوردن غذاهایی که حال شما را بدتر می‌کند بپرهیزید. مصرف غذاهایی که در این دوران می‌تواند به شما کمک کند شامل موارد زیر می‌باشد:

1. موز

موز، یکی از منابع رایج پتاسیم است که به تعادل مایعات و الکترولیت در بدن کمک می‌کند. در ماه‌های اولیه‌ی حاملگی، حجم خون شما افزایش می‌یابد، بنابراین مصرف مایعات خود را نیز باید افزایش دهید. مصرف موز به صورت ناشتا به بهبود حالت تهوع شما کمک می‌کند. موز همچنین سرشار از ویتامین B6 است و موجب کاهش تهوع می‌شود.

مصرف موز و کنترل حالت تهوع خانم های باردار

2. ریشه‌ی زنجبیل

ریشه‌ی زنجبیل به اشکال مختلفی وجود دارد. می‌توانید آن را برش دهید و به آب داغ اضافه کنید و با آن چای درست کنید. گزینه‌ی دیگر مکیدن یک زنجبیل متبلور می‌باشد. این ماده را که به آب نبات زنجبیلی معروف است می‌توانید در سوپر مارکت‌ها و عطاری‌ها بیابید.

اگر طعم و بوی آن را دوست ندارید، می‌توانید از قرص زنجبیل استفاده کنید. این قرص‌ها در اشکال مختلفی وجود دارند. این قرص‌ها در حالت عادی نیز به هضم غذا و درمان مشکلات معده کمک می‌کند.

3. لیمو ترش

وقتی حالت تهوع دارید، بوی لیمو ترش می‌تواند به درمان شما کمک کند. شما می‌توانید آن را بو بکشید، بخورید و یا از آبنبات‌هایی با طعم لیمو استفاده کنید. آب لیمو نیز به بهبود حالت تهوع شما کمک خواهد کرد. مطالعات نشان داده است که سوزاندن یک شمع لیمویی نیز دارای همین اثرات است.

4. ویتامین B6

ویتامین B6 می‌تواند به بهبود حالت تهوع شما بینجامد. این قرص همانند داروها و مکمل‌های دیگر باید زیر نظر پزشک مصرف شود، به خصوص در دوران بارداری. این ویتامین به طور طبیعی نیز در برخی غذاها یافت می‌شود.

غذاهایی چون اسفناج، تخم آفتابگردان و گوشت بوقلمون سرشار از ویتامین B6 می‌باشند. مطالعات نشان داده است که 30 میلی گرم ویتامین B6 می‌تواند تهوع بامدادی را در افراد باردار از بین ببرد.

مصرف ویتامین B6 در زمان بارداری

5. مچ بندهای طب فشاری

در طب چینی گفته می‌شود که تحریک یک نقطه‌ی فشار بر روی دست که پریکاردیوم 6 نام دارد، موجب برطرف کردن حالت تهوع می‌شود. این مچ بند دارای یک دکمه‌ی پلاستیکی است که موجب فشار نقطه‌ی 6 مچ دست می‌شود.

این مچ بندها عاری از مواد مخدر است و به سرعت شروع به کار می‌کند. قیمت آن‌ها بسیار مناسب است و در بسیاری از داروخانه‌ها یافت می‌شود.

6. اجتناب از گرسنگی

برنامه‌ی غذایی نقش مهمی در مبارزه با تهوع بامدادی دارد. مصرف وعده‌های کوچک غذا در طول روز به بهبود تهوع کمک خواهد کرد. این عارضه ممکن است در تمام روز وجود داشته باشد، اما در هنگام صبح بدتر می‌شود.

برای پیشگیری از تهوع صبحگاهی تکه‌هایی از بیسکوییت و آب را در کنار رختخواب خود بگذارید. خوردن چیزهایی شبیه به بیسکوییت قبل از بلند شدن از رختخواب بسیار موثر است. مصرف غذاهای بی بو، بدون ادویه و کم چرب نیز می‌تواند به کاهش حالت تهوع شما بیانجامد.

7. آب

افزایش مصرف آب در دوران بارداری نه تنها به رشد جنین کمک می‌کند بلکه برای سلامت شما نیز بسیار مفید می‌باشد. شما باید آبی را که در هنگام حالت تهوع از دست می‌دهید، به بدن خود بازگردانید. گرفتگی ماهیچه‌ها و سرگیجه، نشانه‌های کم آبی بدن است.

اگر دچار کم آبی شدید، بهتر است با پزشک خود مشورت کنید. استراحت و رفع استرس نیز به سلامت شما بسیار کمک خواهد کرد. تهوع بامدادی، موقتی است و تا سه ماهه‌ی دوم بارداری از بین می‌رود. اگر با وجود عمل به تمام توصیه‌های بالا همچنان دچار حالت تهوع هستید، بهتر است برای تجویز دارو به پزشک مراجعه کنید.

مصرف اب در دوران حالت تهوع بارداری

8. خودداری از خوردن غذاهای پر ادویه 

غذاهای سرخ شده، پرادویه، نفاخ، حجیم و دیر هضم دوری کنید. از غذای سرد با دمای یخچال استفاده کنید و از غذاهایی که بوی محرک دارند استفاده نکنید.

9. تهویه اتاق

هنگامی که در آشپزخانه مشغول آشپزی هستید باید پنجره‌ها را باز بگذارید تا بوی شدید و تند غذا شما را آزار ندهد. در صورتی که نمی‌توانید بوی غذا را تحمل کنید باید اعضای خانواده غذا را آماده کنند. سعی کنید از رایحه‌های آزار دهنده دوری کنید.

10. خوردن بیسکوئیت خشک

قبل از این‌که از رختخواب خود بلند شوید باید چند تکه بیسکوئیت خشک یا حتی نان خشک میل کنید و بعد از 15 دقیقه بروید و یک صبحانه سبک و زود هضم میل کنید.

میل کردن بیسکوئیت خشک در زمان حالت تهوع بارداری

11. اجتناب از مواد محرک

برای درمان حالت تهوع و استفراغ باید از انواع بو‌ها دوری کنید. اتاق‌هایی که دارای تهویه مناسب ندارند و یا انواع بوها مانند (ادکلن، قهوه، مواد شمیایی، غذاها، سیگار، مواد شیمیایی، گرما و رطوبت، سروصدا، نورهای چشمک زن رانندگی، مسواک زدن دندان پس از خوردن غذا، عدم استراحت کافی، همه‌ی این موارد باعث ایجاد تهوع و استفراغ می‌شود.

12. بهداشت دندان

سعی کنید روزانه سه وعده مسواک بزنید. اگر خمیر دندان شما را اذیت می‌کند، بدون خمیر دندان مسواک بزنید. سعی کنید سطح لثه‌های خود را ماساژ دهید تا پاک و تمیز باشد.

13. غذاهای حاوی کربوهیدارت

سعی کنید در برنامه غذایی خود از غذاهایی که دارای کربوهیدارت است استفاده کنید مانند: نان برشته، بیسکوئیت نمکی کراکر، نان خشک یا نان سوخاری.

مصرف نون خشک در زمان حالت تهوع بارداری

14. مصرف مایعات

نوشیدنی‌ را در بین فاصله وعده‌های غذایی خود مصرف کنید. ممکن است مصرف نوشیدنی‌های سرد و گازدار، حالت تهوع شما را کم کند و برعکس نوشیدنی‌های شیرین، موجب افزایش حالت تهوع ذر بارداری شود.

15. خستگی باعث افزایش تهوع

سعی کنید در روز تایم استراحت به خودتان بدهید و هر زمانی که می‌توانید چرت بزنید و یا فیلم تماشا کنید. در دوران بارداری خود سعی کنید با دوستان خود ملاقات کنید به دلیل این‌که به کاهش استرس و آرامش ذهن کمک می‌کند.

حالت تهوع چه زمانی خطرناک است؟

  • از دادن وزن بیش از یک کیلوگرم
  • آغاز تهوع و استفراغ بعد از هفته‌ی 9 بارداری
  • ادامه‌ی تهوع و استفراغ بارداری تا ماه پنجم بارداری
  • استفراغ خونی
  • سرگیجه
  • تیرگی رنگ ادرار و بدبویی آن
  • درد شکم، تب، سردرد، یا تورم در جلوی گردن​

حالت تهوع در کدام خانم‌ها بیشتر است؟ 

  • طبق تحقیقات انجام شده زنانی که جنین آن‌ها دختر است بیشتر دچار حالت تهوع می‌شوند.
  • زنانی که بارداری اول را تجربه می‌کنند، معمولا بیشتر دیده می‌شود.
  • خانم‌های بارداری که تغذیه مناسبی ندارند معمولا حالت تهوع در آن‌ها بیشتر است.
  • زنان باردار که دوقلو دارند، به دلیل افزایش هورمون‌های بارداری، اندکی بیشتر از سایر زنان است.

غذای نادرست در زمان بارداری

آیا می‌دانید تهوع در بارداری علامت هوش بالای جنین است؟

طبق مطالعات انجام شده دریافته‌اند زنان باردار که از تهوع رنج می‌برند، احتمال بیشتری برای داشتن فرزندان باهوش دارند. اگر شدت حالت تهوع بیشتر باشد نشان دهنده این است که کودکان هوش بیشتری دارند. حالت تهوع صبحگاهی در دوران حاملگی ناشی از وضعیت هورمونی بدن مادر است و هوش کودک را تحت‌تأثیر قرار می‌دهد.

درصورتی که مادر تغذیه مناسبی داشته باشد می تواند در روز های بارداری، از سلامت خود و طفل، مطمئن باشد. پیشنهاد می کنیم به صفحه غذاهای مفید در دوران بارداری سری بزنید تا اطلاعات خوبی از این موضوع بدست آورید.

guest
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
View all comments